Annonce
Digeposten

Lokale fødevarer kan lande i din indkøbskurv: Erhvervsråd ser enormt potentiale

I de kommende år får mange lokale fødevareproducenter en unik mulighed for at få deres specialiteter på større hylder. Arkivfoto: Michael Bager
Rundt omkring i hele Tønder Kommune er der mange mindre virksomheder, der producerer fødevarer. Vejen til butikkerne kan dog være lang, men det skal der laves om på.
Annonce

TØNDER: Kartofler, urter, rejer og lam. Det er bare nogle af de mange fødevarer, der produceres af lokale virksomheder rundt omkring i Tønder Kommune.

Der er dog et problem. Alt for ofte havner specialiteterne nemlig ikke på hylderne i supermarkedet.

Det skal der nu gøres noget ved. Det mener Tønder Erhvervsråd, der sammen med de tre øvrige sønderjyske erhvervsråd samt Landbrugsorganisationen LHN er gået sammen for at komme de lokale producenter til undsætning.

En idé, der har været i støbeskeen længe, melder direktør for Tønder Erhvervsråd, Peter Engel-Andreasen.

- Vi har længe set på, om ikke man kunne øge rådgivningen til de små fødevareproducenter. Eksempelvis laves der fantastisk marsk-lam, men man kan ikke få fat i det i butikkerne. Sådan er det desværre med rigtig mange af vores fødevarer. Det har meget at gøre med, at producenterne er meget professionelle, men når det kommer til salg, har de ikke den nødvendige erfaring, siger Peter Engel-Andreasen.

Annonce

Fælles problem

For at hjælpe de lokale fødevareproducenter, skal der helt konkret ansættes en konsulent.

Konsulentens fornemste opgave bliver at hjælpe og vejlede producenterne, så vejen fra dem og til de sælgende forretninger bliver kortere.

- Der er en bevægelse i gang. Vi har i vores arbejde oplevet, at der er mange, der står med de samme problemer, fortæller Peter Engel-Andreasen.

Erhvervsdirektør i Tønder Erhvervsråd, Peter Engel-Andreasen glæder sig til at kunne hjælpe lokale fødevareproducenter. Foto: Michael Ehrhorn

Af samme grund kan den nye konsulent blive guld værd.

- Man kan tage kontakt, og så vil vi gøre en massiv indsats for at markedsføre de lokale. Der er også en masse netværk, vi kan hjælpe dem med at få introduceret, siger erhvervsdirektøren.

Annonce

Store penge på vej

Initiativet omkring de lokale producenter er velkomment, men det er ikke gratis.


Selve produkterne er af meget høj kvalitet, men et øget salg er virkelig der, hvor man kan generere større vækst.

Peter Engel-Andreasen, Erhvervsdirektør


Derfor betyder det også meget, at LAG Aabenraa-Sønderborg og LAG Haderslev-Tønder har givet tilsagn om støtte for 250.000 kroner.

- Det er et stort skridt på vejen. Efterfølgende skal de forskellige aktører ind og lægge penge oveni, så det hele kommer til at være brikker i det store puslespil, melder Peter Engel-Andreasen.

Ifølge erhvervsdirektøren giver det perfekt mening, at de lokale fødevareproducenter prioriteres på den måde, der lægges op til.

-  Deres største udfordring er salg. Selve produkterne er af meget høj kvalitet, men et øget salg er virkelig der, hvor man kan generere større vækst, mener han.

Annonce

Kæmpe potentiale

Den nye hjælp ventes at begynde at virke for alvor allerede i løbet af 2020.

I første omgang skal projektet støttes over en periode på tre år, og derfra er det planen, at det gennem de lokale producenter kommer til at kunne stå selv.

- Potentialet er enormt. For os her i Tønder Kommune bliver det en kæmpe gevinst, understreger Peter Engel-Andreasen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Digeposten

Her landede støtten

Annonce