Annonce
Digeposten

Mor og datter kan igen have øjenkontakt: - Men jeg mangler et kram

Anne Brandt bor på plejecenteret Birkely i Bedsted, der er en del af centeret Solgården. Siden plejecenterne i hele landet lukkede ned for fysisk besøg den 17. marts, har Anne Brandt måttet undvære sine to døtre. Nu må de igen komme forbi, så længe det foregår udendørs. Her er det datter, Dorthe Schmidt (t.v.), der besøger sin mor. Foto: Jacob Schultz
Plejecentrene i Tønder Kommune har åbnet for, at beboerne igen kan få besøg af deres familier. Det foregår med ét familiemedlem ad gangen og udenfor. En af dem, der fik besøg, var 87-årige Anne Brandt - krammene må hun dog vente på.
Annonce

Bedsted: - Neeej, jeg kan snart ikke kende dig, udbryder Anne Brandt, da hendes terrassedør bliver åbnet. Udenfor sidder hendes datter, Dorthe Schmidt, og venter på hende.

- Jeg har fået corona-frisure, griner Dorthe Schmidt.

Hun har taget turen fra Haderslev for at besøge sin 87-årige mor på plejecenteret Birkely i Bedsted, der er en afdeling på centeret Solgården. Det foregår ude på terrassen. Heldigvis skinner solen.

Det er dog ikke helt uvant for mor og datter at se hinanden, på trods af at corona-tiderne gør det noget mere vanskeligt. De to har, siden plejecenteret lukkede ned for alt fysisk besøg omkring den 17. marts, siddet på hver deres side af vinduet på plejecenteret og talt i telefon sammen. Anne Brandt indenfor. Dorthe Schmidt udenfor. Men nu er de to igen kommet lidt tættere på hinanden og kan sidde sammen udenfor - dog med behørig afstand.

- Bare de kan komme, så jeg kan se og snakke med dem, så er jeg glad. Jeg vil helst se mennesker i stedet for at tale i telefon med dem, siger Anne Brandt, og tilføjer hurtigt:

- Men jeg mangler krammene.

- Ja, vi giver mange kram i vores familie. Men det er dejligt at se hinanden i øjnene igen, siger Dorthe Schmidt.

- Det er godt at have nogle børn, der kan komme på ens gamle dage.

Anne Brandt, beboere på plejecenteret Birkely i Bedsted

Annonce

Billedet på væggen

For at plejecenteret igen har kunnet åbne lidt op for familiebesøg, skal der overholdes nogle retningslinjer. En af dem er, at der kun må være én på besøg ad gangen, og det besøg skal koordineres med plejecenters personale.

- De pårørende skal ringe til os først, så vi ved, hvem der kommer, og så skal besøgene foregå ude på terrasserne, forklarer Tina Duus, der er teamleder på plejecenteret Birkely, som har 12 beboere.

Det kan lade sig gøre, fordi hver beboere har deres egen lille terrasse med egen dør, så de pårørende ikke skal indenfor på plejecenteret for at komme på besøg.

Det kan af og til være lidt svært at huske, at de ikke må det.

- Vil du lige hente billedet, der hænger inde på væggen? spørger Anne Brandt, da samtalen falder på hendes bryllup for efterhånden en del år siden.

- Men mor, det må jeg jo ikke, svarer Dorthe Schmidt.

Men så er det godt, at Tina Duus kan komme til undesætning. Da hun har sin daglige gang hos beboerne, kan hun løbe ind efter billedet.

Annonce

Retningslinjer

Selvom man hurtigt kan glemme, hvorfor det er, at familiebesøgene skal foregå udenfor, forstår den ældre kvinde godt, hvorfor familien ikke kan komme på besøg, som de plejer.

Det er desværre ikke alle ældre, der gør det.

- Der er nogle beboere, der ikke helt forstår, hvorfor de ikke længere får de samme besøg. Der prøver vi selvfølgelig at forklare dem årsagen, siger Jytte Kirk Detlefsen, der er daglig leder på Solgården.

Derfor er både hun og Tina Duus glade for, at de igen kan åbne for fysisk besøg, også selvom der er nogle pårørende, der har været lidt bekymret for åbningen.

- Vi har pårørende, der har været lidt bekymret for det. Men vi har sendt sundhedsstyrelsens retningslinjer ud til alle de pårørende, og de har været rigtig forstående og overholdt dem, siger Tina Duus.

Det er personalet på plejecenteret meget opmærksomme på, at de gør.

- Vi forstår godt savnet, men vi vil stå med en helt anden hverdag, hvis en bliver smittet, så vi er meget forsigtige, påpeger Jytte Kirk Detlefsen.

Retningslinjer

Efter vedtagelsen i kommunalbestyrelsen torsdag aften gælder følgende retningslinjer for kommende udendørs besøg på kommunens ni plejecentre samt korttidscentrene:

  • Besøget aftales direkte med plejecenteret, som koordinerer, hvor og hvornår besøget finder sted samt følger beboeren udenfor.
  • Besøget gennemføres som udgangspunkt på beboerens egen terrasse eller lignende.
  • En besøgende ad gangen.
  • Så få forskellige besøgende som muligt – helst den samme besøgende hver gang.
  • Der gennemføres ikke besøg, hvis vejret er uegnet til udendørs ophold for beboerne.
  • Det er de pårørendes ansvar, at sundhedsmyndighedernes retningslinjer følges: Hvis man er syg eller har symptomer, kommer man ikke, der holdes to meters afstand, og der er ingen fysisk kontakt.

Annonce

Snakken går

Tilbage hos mor og datter er der blevet talt om rabarberkage, Anne Brandts 11 oldebørn, og hvad der står på menuen til aften. Så selvom besøgene ikke kan finde sted i sofaen i stuen hos Anne Brandt, er situationen for de to egentlig ganske fin.

Dorthe Schmidt er glad for, at der er retningslinjer, der strengt bliver overholdt:

- Det ville være skrækkeligt, hvis vi kom udefra og smittede nogle af beboerne.

Og Anne Brandt er glad for igen at få besøg:

- Det er godt at have nogle børn, der kan komme på ens gamle dage, smiler hun, inden samtalen igen lystigt går ude på terrassen.

Dorthe Schmidt er glad for igen at kunne besøge sin mor, Anne Brandt. Hun er samtidig glad for de retningslinjer, som plejecentrene skal leve op til for at kunne åbne dørene for pårørende. Som hun selv siger, vil det være skrækkeligt, hvis en pårørende tog smitten med ind til de ældre. Foto: Jacob Schultz
For at de ældre igen kan få besøg, skal der overholdes nogle retningslinjer. En af dem er, at de pårørende skal sidde udenfor, og der skal holdes afstand til de ældre. Derfor er det kun personalet på plejecenteret Birkely i Bedsted, der må komme i berøringe med de ældre, når de skal hjælpes. Her er det teamleder på Birkely, Tina Duus, der hjælper Anne Brandt med med at komme ud til datteren, Dorthe Schmidt. Foto: Jacob Schultz
87-årige Anne Brandt er glad for igen at få besøg. Hun har masser af historier, der skal fortælles, når familien kommer. Blandt andet historien om sit bryllup for godt 63 år siden. Foto: Jacob Schultz
Anne Brandt bor på plejecenteret Birkely, der er en del af Solgården i Bedsted. Hun kan igen få fysisk besøg af familien. Det skal bare foregå udenfor og uden fysisk kontakt. Det er den 87-årige kvinde glad for. Hun savner dog at få en kram fra familien. Foto: Jacob Schultz
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce