Annonce
Digeposten

Murerlærling: Hvad gør vi, hvis den sidste murer dør?

Christian Veirum er lærling hos entreprenørvirksomheden Kjelkvist i Tønder. Men han er også blevet rollemodel for erhvervsuddannelserne på EUC. Han har derfor til opgave at besøge grundskolerne i regionen for at gøre eleverne klogere på uddannelserne. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Der er behov for, at flere unge vælger en erhvervsuddannelse. Det er en sætning, der bliver hørt igen og igen. Nu er Christian Veirum, der er murerlærling hos entreprenørvirksomheden Kjelkvist i Tønder, med til at gøre noget ved det.
Annonce

Løgumkloster: Det var faktisk slet ikke planen, at Christian Veirum skulle være murer. Han ville egentlig have været i forsvaret, men sådan skulle det ikke gå.

Det er en beslutning, som den 23-årige unge mand, der bor i Løgumkloster, i dag er godt tilfreds med. Men det vender vi tilbage til.

Som mange andre unge mennesker skulle Christian Veirum efter gymnasiet tjene penge, så han kunne komme ud at rejse og blive klogere på fremtiden.

- Jeg søgte job hos alt fra Klostervaskeriet til Kjelkvist i Tønder. Dengang havde jeg ikke bil, så min svoger kørte mig rundt, husker Christian Veirum.

To uger efter ansøgningen var smidt ind hos entreprenørvirksomheden Kjelkvist, stod han i arbejdstøjet klar til at hjælpe til med murerarbejde og andre opgaver.

- På det tidspunkt havde jeg aldrig haft en vinkelsliber i hånden, griner han.

Men noget må han have gjort rigtigt, som Christian Veirum selv udtrykker det. For kort tid efter blev han tilbudt en læreplads som murer i virksomheden. Rejseplanerne blev efter nogen overvejelse lagt på hylden. Der blev i stedet taget hul på en erhvervsuddannelse på EUC Syd i Aabenraa - og sagt ja tak til lærepladsen hos Kjelkvist.

Erhvervsskolernes elevorganisation

Erhvervsskolernes elevorganisation (EEO) er en organisation for erhvervsskoleelever. EEO arbejder for at forbedre erhvervelevernes forhold på skolerne, få flere praktikpladser og for at få et bedre arbejdsmiljø.

Noget andet organisationen gør, er at samle nogle af erhvervseleverne, som bliver rollemodeller for erhvervsuddannelserne.

Med kampagnen “Vejen til en Erhvervsuddannelse” tilbyder EEO grundskoler i hele landet at få besøg af unge rollemodeller fra erhvervsskolerne.

På skolebesøgene fortæller de unge rollemodeller om deres egen vej til en erhvervsuddannelse, deres skolegang og om de mange muligheder man har som faglært, både i form af gode jobs, iværksætteri og videreuddannelse. De sætter dermed ansigt på, hvad det vil sige at gå på en erhvervsuddannelse ved at videreformidle deres faglige stolthed.

Annonce

Rollemodel

Det er ikke den eneste stilling murerlærlingen har fået, efter at han er gået ind i håndværkerfaget. Han er også blevet rollemodel for erhvervsuddannelserne på EUC. Som rollemodel tager han ud til 7. til 10.-klasser rundt om i regionen for at fortælle om sine egne oplevelser med at tage en erhvervsuddannelse.

Det er der god grund til. Ifølge mange af landets politikere mangler der unge, der vil være en del af håndværkerbranchen. Men det er lige så meget en pligtfølelse hos den unge lærling, der får ham til at træde ind i klasselokalerne.

- Nu er jeg selv blevet lærling, så jeg føler, jeg har pligt til at fortælle om uddannelsen, også når vi mangler så mange murere. Der skal hele tiden renoveres og bygges huse. Står vi en dag og - Gud forbyde det - den sidste murer er død, hvad gør vi så, spørger Christian Veirum og fortsætter:

- Jeg tror også, at eleverne bedre kan forholde sig til tingene, når der står en rigtig murer foran dem og fortæller om uddannelserne, fremfor at politikerne gør det.

Han understreger samtidig, at det er de unge selv, der skal træffe valget - ikke deres forældre eller politikerne. Han er dog ikke i tvivl om, hvorfor han selv er glad for at arbejde med konstruktioner af cement og sten - også selvom det af og til er koldt og regner.

- Det er fedt, når jeg kan se på et ordentligt stykke arbejde og vide, at jeg har lavet det. Det er den bedste følelse i verden, smiler Christian Veirum, der har en forkærlighed for den gamle byggestil.

- Jeg har renovering og restaurering som speciale. Jeg kan virkelig godt lide de smukke, udsmykkede huse, som man i højere grad vedligeholder i dag. Det er fedt, når 200 år gamle huse stadig holder.

Annonce

Misforståelse

Noget af det, som Christian Verium bliver mødt med, når han møder de unge elever, er idéen om, at det er elever med de mindre gode karakterer, der tager en erhvervsuddannelse. Det er den misforståelse, han prøver at gøre op med.

- Håndværkere i Danmark har en bred viden i forhold til mange andre håndværkere rundt om i verden. Vi kan også vejlede kunderne i for eksempel isolering, udregninger og konstruktioner. Det handler ikke kun om at lægge en sten oven på en anden, siger han.

Christian Veirum kan kalde sig færdiguddannet murer til september næste år. Hvad fremtiden bringer ved han endnu ikke. Men han håber på, at flere unge mennesker vil tage samme vej som ham selv.

Christian Veirum er lærling hos entreprenørvirksomheden Kjelkvist i Tønder. Men han er også blevet rollemodel for erhvervsuddannelserne på EUC. Han har derfor til opgave at besøge grundskolerne i regionen for at gøre eleverne klogere på uddannelserne. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Det var slet ikke Christian Veirums plan at blive murer. Men skæbnen ville det, så i dag er han lærling hos Kjelkvist, og til september næste år, kan han kalde sig færdiguddannet murer. En titel som han glæder sig til. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Digeposten

Sommerkoncerterne er på plads

Digeposten

Per giver en hånd med lokalt

Annonce