Annonce
Digeposten

Når ramsløgene titter frem

Ud i naturen og se hvordan det står til med de første spæde skud - her ramsløg, eller bjørneløg som den også bliver kaldt. Privatfoto: Tønnisgaard

Vejret har tilsmilet de solsultne, her i den sene vinter og det tidlige forår. Det har været flere dejlige dage og det ser ud til at ramsløgene har bemærket forårssolen.

Annonce

Skovbunden er brungrå og øde, vintergækkerne har blomstret, ellers er alt stille.

Jeg elsker, som en anden indianer, at liste rundt og holde øje med, hvordan det står til med de første spæde skud i vorherres store køkkenhave. Især kigger jeg efter en kraftig fætter, der så småt er begyndt at kigge frem.

Ramsløget, eller bjørneløg som den også bliver kaldt.

Men hvad har bjørne, eller indianere nu med ramsløg at gøre?

Hør bare her:

De nordamerikanske indianere har en leveregel: Hvis man kommer til et nyt sted med andre planter og dyr end man er vant til, og man er i tvivl om hvad der er spiseligt og giftigt, da skal man blot følge bjørnen og holde øje med, hvad den spiser. Privatfoto: Tønnisgaard
Annonce

Et indianertip

De nordamerikanske indianere har en leveregel: Hvis man kommer til et nyt sted med andre planter og dyr en man er vant til, og man er i tvivl om hvad der er spiseligt og giftigt, da skal man blot følge bjørnen og holde øje med, hvad den spiser. Det er nemlig også indianer mad.

Følger du bjørnen, da opdager du, at den som det første søger ramsløg, når den forlader vinterhiet i foråret. Den lille plante er kendt for sine blodrensende antibiotiske egenskaber, og det ved bjørnen. Bjørne mangler i den grad at blive renset ud efter de mange måneder i hi.

Ligesom indianerne, har de tidlige europæere sikkert kigget bjørnen over skulderen, og opdaget ramsløgets glæder.

Derfor hedder Ramsløg, Allium ursinum på latin. Det betyder bjørneløg.

Der er også nok at glæde sig over ved Ramsløg. Det indeholder omkring 10 gange mere C-vitamin end citroner. Planten indeholder desuden mange af de samme stoffer som hvidløg, der virker blodtrykssænkende og immunstyrkende. -Og så smager den fantastisk.

Man ved, at den er blevet brugt, og skattet lige siden stenalderen. Mange nordiske stednavne er endda opkaldt efter planten. Ramsige, Ramløse osv.

Ramsløg finder man let i skovbunden, men den kan forveksles med liljekonval, der er giftig. Er man i tvivl må man spørge en plantekyndig eller bruge næsen . Ramsløg dufter stærkt af hvidløg.

Jeg elsker ramsløg. For mig er det forår, når mine høns igen lægger æg, solen skinner, og jeg kan spise en frisk æggemad med snittede ramsløg på. -Så føler man sig som en nylig opvågnet bjørn igen.

Hvis I mangler spændende forslag til retter med ramsløg, så tjek vores Tønnisgaards Facebook-side, eller kig forbi på Naturcenteret.

Rigtig god jagt.

Ramsløg indeholder omkring 10 gange mere C-vitamin end citroner og desuden mange af de samme stoffer som hvidløg, der virker blodtrykssænkende og immunstyrkende. Privatfoto: Tønnisgaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Digeposten

Åben dag med masser af aktiviteter

Digeposten

Sommerkoncerterne er på plads

Annonce