Annonce
Digeposten

Op på cyklen: Fotograf får en gammel tid frem på fotografier

Når den dansk/italienske fotograf Luca Berti tager rundt for at indfange motiver til sine billeder, foregår det på cykel. Mens han har været i Tøndermarsken, har han cyklet langs Marskstien til Daler, Højer, Emmerlev og Nørre Mølle. Foto: Ulrik Pedersen, Tøndermarsk Initiativet. 
På sin cykel rundt i Tøndermarsken dokumenterer den italienske fotograf Luca Berti en tid i Danmark, som engang bestod. Men kigger man efter, findes der stadig masser af eksempler fra en gammel landbrugstid.

Tøndermarsken: Måske har du set ham cykle langs Marskstien, eller måske har du spottet ham i Højer eller ved Nørre Mølle. For det er på cykel Luca Berti har det bedst, når han skal ud at indfange sine motiver til fotografier i Tøndermarsken.

- Jeg cykler, fordi så ser jeg tingene på en mere langsom måde. Jeg har også en tættere kontakt med landskabet og med de mennesker, jeg møder undervejs, fortæller den 42-årige fotograf, der oprindeligt er fra Firenze i Italien, men som har boet i Danmark siden 2008.

Luca Berti er i gang med projektet ”Menneske og natur” i samarbejde med blandt andre Tøndermarsk Initiativet, hvor han æstetisk dokumenterer kulturhistorien i marsken.

Annonce


Jeg har været mange steder og arbejde, men i Tøndermarsken er der en høj koncentration af gamle bygninger, og man kan stadig se meget kulturlandskab, som det har set ud i mange hundrede år. Det har været en positiv overraskelse for mig.

Luca Berti, fotograf


Den italienske fotograf er meget optaget af den oprindelige landbrugskultur, som stadig er at finde i marsken selv så mange år efter, den blev grundlagt, men som gennem tiden er blevet påvirket af moderniteten og industrialiseringen.

En periode, der særligt optager Luca Berti, er det 19. århundrede, hvor en stor del af den oprindelige landbrugskultur stadig bestod.

Luca Berti er født i Firenze i Italien og uddannet i Milano i 2002. Han kom til Danmark i 2008, efter at have boet i Berlin. Han har altid været tiltrukket af de nordiske lande, som har et helt særligt landskab og folkefærd, fortæller han. I dag bor han i København. Foto: Ulrik Pedersen, Tøndermarsk Initiativet.

- Jeg er mest interesseret i det gamle, der har overlevet de store forandringer. Jeg prøver på en måde at komme tilbage i tiden med mit kamera og fotografere det, der har overlevet, forklarer Luca Berti, der blev uddannet fotograf i Milano tilbage i 2002.

Motiver, der er at finde på hans fotografier, er derfor blandt andet gamle huse og gårde og landskaber med sluserne og digerne.

Sort/hvid billeder

Det var også i midten af det 19. århundrede, at fotografiapparatet blev opfundet, og hvor daværende fotografer rejste rundt for med deres kameraer at dokumentere livet i bondefamilierne.

- Jeg er inspireret af tidligere fotografer, der fotograferede bondeverdenen, som var ved at forsvinde. Det, jeg prøver i dag, er at dokumentere det, der stadig findes af den verden, der var dengang, fortæller Luca Berti.

Luca Berti tager sine billeder med et gammel Linhof fotografiapparat. Derefter fremkalder han billederne ét efter ét i et mørkerum. På den måde får han billederne til at minde om den tid, motiverne på billederne er fra. Foto: Ulrik Pedersen, Tøndermarsk Initiativet.

For at få arbejdet til at minde så meget om arbejdsmetoderne dengang, bruger Luca Berti sit over 40 år gamle Linhof kamera med stativ, når han tager ud i marsken og skyder billeder. Og billederne bliver produceret i mørkekammer – præcis som i 1800-tallet.

- Jeg tager billeder et ad gangen og ikke digitalt. Og så laver jeg billederne i sort og hvid i et mørkekammer med de kemikalier, man også brugte dengang. På den måde er det hele i dag meget i kontinuitet med dengang, fortæller han.

Annonce

En barsk tilværelse

Selvom Luca Berti gennem sine mere end 20 år som fotograf har arbejdet mange forskellige steder, så har Tøndermarsken imponeret ham meget.

- Jeg har været mange steder og arbejde, men i Tøndermarsken er der en høj koncentration af gamle bygninger, og man kan stadig se meget kulturlandskab, som det har set ud i mange hundrede år. Det har været en positiv overraskelse for mig, siger Luca Berti og fortsætter:

- Det har været et kæmpe arbejde for dem, der boede der tilbage i tiden at bygge både bygningerne og sluserne. Det har været et meget barskt sted. Når man cykler, kan man virkelig føle, hvor stort området er, og hvor hårdt det har været at arbejde, når det har blæst meget eller sneet. Og det har været hårdt, når man skulle transporter sig.

Projektet med at tage billeder i Tøndermarsken for at dokumentere en tid, der engang bestod, er et samarbejde med med Nationalpark Vadehavet og Nationalpark Wattenmeer i Slesvig-Holsten, der også bliver støttet af Tøndermarsk Initiativets Eventpulje og af Interreg-projektet KursKultur 2.0, som er Region Sønderjylland-Schleswigs kulturprojekt. Foto: Ulrik Pedersen, Tøndermarsk Initiativet. 

Det fik Luca Berti selv at føle på hans tur. På grund af meget blæst, har han måttet indstille sit arbejde med kamera og cykel indtil videre.

Derfor er han nu tilbage i København, hvor han bor. Planen er, at han skal tilbage til det sønderjyske i april og gøre arbejdet færdigt.

- Jeg var nødt til at stoppe ved Nørre Mølle på grund af blæst. Men når jeg kommer tilbage, er planen, at jeg cykler fra Tønder syd mod til Lægan og til Rudbøl og så forhåbentlig ind i Tyskland, hvis man kan det på det tidspunkt, siger Luca Berti.

Luca Berti tager også billeder af de folk, som han møder på sin vej. Foto: Ulrik Pedersen, Tøndermarsk Initiativet
Annonce

Mest læste

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu

Mest læste

Seneste nyt

Annonce