Annonce
Digeposten

Slut med hjemmelavede pølser i Højer: Ægtepar lukker og slukker

Rita og Arne Lorenzen har haft Marsk Pølser siden 1982. Sammen har de datteren Maja på 34 år. Det har hele tiden ligget i kortene, at hun ikke ville overtage virksomheden, når forældrene gik på pension. Det har parret det helt fint med. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Arne og Rita Lorenzen har været indehavere af Marsk Pølser i 37 år. Det har været hårdt arbejde. Men sammen har parret genskabt de gamle opskrifter tilbage fra tiden, hvor Sønnichsen slagter lå i selv samme bygninger. Opskrifter der har været et hit for kunderne i Højer og omegn.
Annonce

Højer: Året var 1982. Det var den gang, Arne og Rita Lorenzen købte butikken. Der hvor Sønnichsen slagter engang lå.

Det blev startskuddet til 37 år med slagterbutik, pølsemejeri og mad ud af huset for Marsk Pølser.

Nu er det snart slut. Ægteparret har valgt af lukke butikken ned, efter forgæves at have forsøgt at finde en, der vil overtage. Parret er kommet op i alderen, og det gør det sværere at arbejde så meget, som det kræver at have en forretning.

Selvom det er med bedrøvet mine, at de har set sig nødsaget til at sige farvel til rollerne som slagtere, kan både Arne og Rita Lorenzen se tilbage på 37 gode år.

- Det var da ikke let til at starte med. Vi var unge, da vi opkøbte forretningen, men der skulle bare ske noget, fortæller Arne Lorenzen.

Han havde arbejdet som kok på den nu lukkede Emmerlev Klev Strandkro, mens Rita servicerede der.

- Vi ville gerne prøve noget nyt, og så tænkte vi, at ved at åbne et slagteri kunne vi holde fri hver weekend. Men sådan blev det ikke, griner Rita Lorenzen.

Og det havde hun ret i. For der kom meget arbejde ind – heldigvis, som ægteparret understreger. Der har været arbejde, de har måtte sige nej til, fordi der har været så meget. Samtidig har der været en del fritidsaktiviteter, der er blevet forsømt, fordi der var arbejde at tage sig af. Selvom det har betydet, at mange morgener for Arne Lorenzens vedkommende bød på arbejde fra klokken fire om morgenen til sen aften, var det bare sådan, det var, som han siger:

- Det har aldrig været en pest at arbejde. Der har været meget, men det har været vores eget. Og det blev en livsstil at arbejde, når der var noget at lave.

- Det har aldrig været en pest at arbejde. Der har været meget, men det har været vores eget. Og det blev en livsstil at arbejde, når der var noget at lave.

Arne Lorenzen, ejer af Marsk Pølser

Annonce

Dokumentation

Mens flere specialbutikker som bagerier og andre slagterier de seneste år er lukket på stribe, har Marsk Pølser bare fortsat med at have gang i butikken. Det tilskriver parret de loyale kunder, som årene har givet dem. Kunder, der værdsætter at de bayerske pølser, leverpostejen, den sorte suppe og alt andet, der kan findes i kølemontren, er lavet fra bunden ud fra opskrifter helt tilbage fra slagter Sønnichsens tid.

- Vi havde ikke kunnet have butikken i så mange år, hvis det ikke havde været for vores kunder, der altid har bakket os op og stadig gør det. Vi er kommet tæt ind på mange af stamkunderne og ved, hvad de skal have ligeså snart, de kommer ind i butikken, siger Rita Lorenzen, inden ægtemanden tager over.

- Men det har været en dårlig forretning, ofte lige at give en kunde noget ekstra med i posten, griner han.

Den gode forretning gør samtidig, at det ærgrer Arne Lorenzen ekstra meget, at der ikke er nogen, der har villet overtage. Han kan samtidig godt forstå, hvis en mulig ny ejer bliver skræmt af arbejdet med at være selvstændig slagter – særligt når det kommer til egenkontrol og dokumentation, er det med årene blevet mere restriktivt.

- Førhen skulle der ikke dokumenters så meget. Der skulle det bare være i orden. I dag kan man få en sur smiley, hvis man ikke har fået noteret alt det, man skal. Og det er også, selvom der ingen problemer er med maden, forklarer Arne Lorenzen.

Annonce

Lukning

En lukning tror parret ikke, at de kommer uden om. Alligevel håber de til det sidste, at der dukker en op, der vil overtage, inden der helt lukkes og slukkes den 31. oktober.

Mens Arne Lorenzen går på efterløn, har Rita stadig nogle år tilbage på arbejdsmarkedet. Arbejde er hun ikke nervøs for, om hun finder. Og Arne er ikke bekymret for, om han kan få tiden som efterlønner til at gå.

Han har både jagt, fiskeri, sejlads, børnebørn og sommerhus at tage sig af.

- Vi har aldrig haft meget tid, fordi forretningen skulle passes. Vi har tit talt om at tage til Sverige, så det kan vi måske gøre nu. Jeg tror ikke, at det bliver et problem at få fyldt tiden ud – i hvert fald ikke den første tid, smiler han.

I dag siger kalenderen 2019. Om lidt også den 31. oktober 2019. 37 år efter åbningen af Marsk Pølser. Der er ikke nogen tvivl om, at det ikke bliver let for parret at lukke slagterdøren for sidste gang. Men som Arne Lorenzen siger, kommer der et tidspunkt, hvor det er slut. Den tanke har de begge vænnet sig til.

Hos Marsk Pølser er der seks fuldtidsansatte og tre på deltid. Da ægteparret begyndte for 37 år siden, var de tre. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Der er mange kunder, der har præferencer, når de kommer ind i butikken i Højer. Der er også masser at vælge imellem af alt det hjemmelavede. For Arne Lorenzens vedkommen ligger leverpostejen øverst på spisesedlen, mens det for Rita Lorenzen er rullepølsen. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Digeposten

Sommerkoncerterne er på plads

Digeposten

Ældrecenter slår atter døren op

Annonce