Annonce
Digeposten

Spørg ikke hvad vi kan gøre for dig…

Illustration: Lean Poulsen Frosch
…men tænk i stedet over, hvad du kan gøre for din landsby. Sådan lyder en fri omskrivning af et kendt Kennedy-citat fra 1961.
Annonce

Vandkantsklummen: Når man bor i Tønder kommune, er man ikke i tvivl om, at det er så skønt herude på landet. Men ser man TV og lytter man til alverdens medier, vil man hurtigt få den opfattelse, at der slet ikke burde være skønt herude. Faktisk kan medierne i perioder få det til at lyde som om, vi hverken har rindende vand, internet eller noget mellem ørerne. Man kan også, på helt faktuelle tal, forstå, at der flytter flere fra Tønder Kommune, end der flytter til. Det er en udfordring, når nu virksomhederne mangler arbejdskraft, og kommunen gerne vil have skatteindtægter.Det kan en landdistriktskoordinator naturligvis ikke ændre på.

Hvad laver en landdistriktskoordinator?

Hvad laver en landdistriktskoordinator, og hvorfor er der over 230 borgere i Tønder Kommune, der arbejder frivilligt i kommunes 27 lokalråd og borgerforeninger?

Tønder kommunes ny landdistriktskoordinator, Karin Lorenzen, har i 10 år arbejdet som lokaljournalist på JydskeVestkysten og Ugeavisen Digeposten.

Digeposten har indgået et samarbejde med hende om en månedlig klumme om arbejdet i kommunens landdistrikter.

Det er landdistriktskoordinatoren selv, der vælger emnerne og skriver klummerne. Formålet er at fortælle, hvad der rør sig i kommunen, og hvilke trends der er på landsplan.

Landdistriktskoordinatoren er ansat af kommunens Landdistrikts- og Bosætningsudvalg og arbejder for attraktive lokalområder i hele kommunen ved at understøtte de frivillige lokalråds arbejde.

Annonce

Understøtte det gode der sker

Men… En landdistriktskoordinator kan koordinere samarbejdet mellem landsbyer og kommune, mellem frivillige borgere og nabobyer, så det bliver ved med at være attraktivt at bo på landet, også selvom rådhuset ligger i centerbyen og reglerne for vores liv bliver vedtaget i hovedstaden.

I alt har Tønder kommune 27 lokalråd eller borgerforeninger. Næsten 210 borgere arbejder frivilligt for at udvikle deres landsby og bakke op om lokale tiltag. Fælles for dem er, at de ønsker at understøtte det gode liv på landet, og landdistriktskoordinatoren skal så, sammen med Landdistrikts- og Bosætningsudvalget, til gengæld understøtte deres arbejde.

Annonce

Nogen er nødt til at gøre noget

Da Kommunens Landdistrikts- og Bosætningsudvalg i foråret tog initiativ til at ansætte en landdistriktskoordinator, var profilen for jobbet ret klar. Jobbet er udadvendt!

Lokalrådene skal opleve, at de har fået deres egen medarbejder. For Landdistrikts- og bosætningsudvalget er det afgørende, at kommunens landsbyer er aktive. Endnu har ingen forskningsprojekter entydigt vist, hvad der skal til for at få tilflytning og ændre samfundsstrukturerne. Men man ved med 100 procent sikkerhed, at der ikke sker en positiv udvikling der, hvor der ikke sker noget.

Annonce

Curlingmor med mange kontakter

Når jeg bliver spurgt, hvad en landdistriktskoordinator egentlig laver, har min søn fundet et godt svar: ”Hun er curlingmor for de frivillige”.

Det beskriver jobbet meget godt. En mor er som oftest en person, der prøver at skubbe til ungernes motivation, giver erfaringer videre, lyder klogere end hun måske er, og så vil hun forsvare ungerne med næb og klør. Sådan er mit job.

Jeg forsøger at inspirere de 27 lokalråd ved at dele viden med dem. Jeg giver de erfaringer videre, som jeg samler op undervejs, og jeg vil til enhver tid forsvare de frivilliges indsats, for de er alle med til at gøre det godt at bo, hvor vi bor.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Digeposten

Åben dag med masser af aktiviteter

Digeposten

Sommerkoncerterne er på plads

Annonce