Annonce
Digeposten

Sparekasse fylder 200 år: - Det var en revolution, da vi fik hver vores pc

Den 12. januar skal flagene frem hos Den Jyske Sparekasse i Løgumkloster, for der kan filialen fejre 200-års jubilæum. Foto: Den Jyske Sparekasse Løgumkloster.
Den Jyske Sparekasse i Løgumkloster er blandt landets ældste, og kan snart fejre 200 års jubilæum. På den tid er banken gået fra pen og papir til netbank og NemId.

Løgumkloster: En revolution. Sådan beskriver Gerda Petersen udviklingen i sin tid i bankverdenen. Selv er hun filialchef i en af Danmarks ældste sparekasser, nemlig Den Jyske Sparekasse Løgumkloster, der kan fejre 200-års jubilæum den 12. januar.

For i 1821 blev dørene slået op til Spare-og Laanekassen, som den hed dengang. Siden er navnet ændret, men filialen ligger stadig i Løgumkloster, og det vil den gerne blive ved med.

- Vi er glade for, at vi kan være i Løgumkloster. I mange år har her været en del pengeinstitutter, og der er vi den sidste der er tilbage. Det håber vi, at vi får lov til at være mange år endnu, selvom man kan lave mange bankforretninger digitalt i dag, siger Gerda Petersen.

Annonce

For der er sket meget siden 1821, hvor alle bankoplysninger blev ført i hånden, og kunden skulle møde fysisk op for at klare sine bankeærinder.

Revolutionen begyndte

Forandringerne har især taget fart med teknologiens udvikling, som filialchef Gerda Petersen har oplevet fra første parket. For selvom hun naturligvis ikke har været med fra begyndelsen i banken, så har hun med en ansættelse i 1979 mere end fyrre år at kigge tilbage på.


Da jeg startede, var det ikke alle, der havde en pc, så det var noget, man skulle deles om. Alt foregik med kuglepenne.

Gerda Petersen, filialchef


- Da jeg startede, var det ikke alle, der havde en pc, så det var noget, man skulle deles om. Alt foregik med kuglepenne. Så kom man langsomt i gang med det der edb. Det var jo en revolution, da vi fik hver vores pc at sidde ved, siger hun.

Filialchefen beskriver det, som at gå fra ingenting til en masse. Det har naturligvis givet mange flere muligheder, selvom der var en anden form for backup i de gode gamle dage.

- Når teknologien en gang imellem svigter, så kan vi jo ingenting, så er vi hjælpeløse, fordi alt ligger på edb. Førhen kunne vi jo gå hen i nogle kasser og se, hvad der stod på de enkelte konti, siger Gerda Petersen.

Annonce

Flere mærkedage i vente

Jubilæet er ikke den eneste mærkedag, som sparekassen i Løgumkloster kan se frem til. Dagen efter, den 13. januar, skal den kommende fusion mellem Den Jyske Sparekasse og Vestjysk Bank nemlig godkendes på generalforsamlingen. Hvis det som forventeligt bliver stemt igennem, skifter sparekassen igen navn - nu til Vestjysk Bank.

Det betyder også, at Sparekassen Løgumklosters Fond vil få tilført et engangsbeløb 4,2 millioner kroner, der skal gå til at støtte lokale projekter. I forbindelse med jubilæet har sparekassen derfor valgt, at den sammen med fonden donerer nye legeredskaber til Ådalshavens Legeplads.

- I forbindelse med jubilæet, så synes vi, det var fint, at fonden og sparekassen skænkede det her til byen. Der er jo mange, der får mulighed for at bruge det, hvis man ved, den er der, siger Gerda Petersen.

Derudover har sparekassen lavet en konkurrence for kunderne, der kan vinde gavekort til byen. Den store fejring er der grundet corona-situationen ikke planlagt.

- Corona gør jo mange ting. Vi har lukkede døre, man kan ikke bare komme ind, der skal være en aftale forud. Derfor kan vi ikke bare have alle og enhver rendende hernede på den dag på grund af smitte. Det er lidt øv, det er vi selvfølgelig kede af, men det er jo, som det er, siger Gerda Petersen.

Annonce

Mest læste

Annonce
Annonce

Seneste nyt

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu

Mest læste

Seneste nyt

Annonce