Annonce
Digeposten

Torben fik en kæmpemæssig karpe på krogen

Torben Ankert fik en karpe på omkring 15 kilo på krogen, da han fiskede i Kroghs Fiskesø i Visby ved Tønder. Privatfoto
Torben Ankert måtte kæmpe, før det lykkes ham at trække en kæmpemæssig karpe i land - og genudsætte den, som det sig hør og bør med karper.
Annonce

Visby: Torben Ankert har fisket i 38 år, siden han som seksårig var på sin første fisketur med sin far og morfar. I denne uge fangede lystfiskeren, der stammer fra Tyskland, en kæmpemæssig karpe på godt en meter og små 15 kilo.

- Jeg var ude ved søen sammen med min søn for at afprøve en ny slags agn. Han fik bid allerede efter 10 minutter og jeg efter en halv time. Jeg troede ikke, det var en stor fisk, for den var meget forsigtig, fortæller Torben Ankers.

Han forklarer, at karper i fiskesøer er meget kloge og  årvågne væsner. Karper skal genudsættes, og mange af dem har derfor tidligere været på krogen. Det kan de ifølge Torben Ankers huske, hvorfor de bevæger sig med stor diskretion.

Annonce

Forsigtig fisk

- Jeg måtte kæmpe med den i et kvarter, før jeg fik den i nettet og op på vægten, fortæller  en vældig tilfreds lystfisker, der kunne konstatere, at karpen vejer omkring 15 kilo:

- Man kan sidde i flere dage uden at fange noget, så det er selvfølgelig en triumf at fange så stor en fisk. Det tyder jo på, at man har gjort alt rigtigt.

Man kan ikke komme anstigende med hvilken som helst fiskestang, hvis man skal gøre sig håb om at få en karpe på krogen, fortæller Torben Ankers:

- Det kræver specielt fiskegrej at fange sådan en. Man kan ikke bruge almindeligt udstyr, som man bruger til ørredfiskeri. Det kan ikke holde til det.

Torben Ankers, der til daglig er eksportchauffør, fisker to gange om ugen i Visby, og han kører efter "catch and release"-princippet.

- Jeg genudsætter alle de fisk, jeg fanger. For det første er jeg ikke så vild med at spise fisk. Og de gamle karper kan man slet ikke spise, så dem genudsætter man. Og hvorfor skulle man også aflive dem - det ville være en skam.

Torben Ankers hidtil største fangst var en tysk malle på 110 centimeter, mens karpen, der i øvrigt er en vegetarfisk og stammer fra Asien, er den tungeste, han har fanget.

Der er blandt lystfiskerne i Visby udbredt enighed om, at den karpe, Torben Ankers fangede, er omkring 20 år. En karpe vokser under gunstige forhold cirka to kilo om året, og i perioden 1985 til 1989 blev der udsat en del karper i Kroghs Fiskesøer. Så plus minus passer pengene.

Annonce

Sjælden fisk

Karpen hører da også til sværvægterne i Kroghs Fiskesø, hvor der går tyve af slagsen, fortæller indehaveren af fiskesøen med det meget passende navn Peter Krogh:

- Den største karpe, vi har haft, vejede 18 kilo. Der er ikke mange søer i Danmark, der har karper, og slet ikke i den størrelse. Dem skal man til Polen efter. Men der er ikke mange, der fisker efter karper, fordi man ikke kan spise dem, og fordi de skal sættes ud igen.

Ifølge Peter Krogh har Torbens kæmpe-karpe ikke tidligere været på krogen. Under alle omstændigheder ikke indenfor de sidste fire år, hvor Hr. Krogh har styret butikken. Der er imidlertid stor sandsynlighed for, at den bliver jaget vildt den kommende tid. For efter Torben Ankers har postet et billede af krabaten på Facebook, har Peter Kroghs telefon glødet, for nu vil alle til Visby og have en kæmpemæssig karpe på krogen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce