Annonce
Digeposten

Vi er alle sammen ”kommunen”

Illustration: Lean Poulsen Frosch
Nytår - jeg vil i 2020 fortsætte med at gøre det bedste jeg kan, og så vil jeg forsøge at gøre op med nogle myter. Især én myte vil jeg gerne til livs. Nemlig myten om at samskabelse bare er et ”Djøf-ord”.
Annonce

Klumme: Samskabelse er et ord, der bliver brugt i stor stil i alle kommuner efterhånden. Det handler om, at vi der arbejder i kommunen gerne vil skabe noget sammen med borgerne. Ikke blot samarbejde om at komme i mål, men sammen beskrive et problem og sammen skabe en løsning. For nogle er det bare et smart ord. For andre er det en god mulighed for at blive involveret i et projekt, fremfor bare at blive præsenteret for det. Jeg hører af og til, at ordet ”samskabelse” ikke rigtig huer folk. Men jeg tror ikke, det er ordet, den er gal med. Det er den modsætning, der ligger i, at borgere og kommune skaber noget sammen.

Men… vi, der arbejder for Tønder Kommune, er faktisk også borgere. Sådan helt lavpraktisk så er vi vel alle sammen bare ”kommunen”, og så kunne vi kalde samskabelse for samarbejde.

Alle, der har valgt at bosætte sig her på vores skønne egn, bor i Tønder Kommune. Det er ikke et fællesskab, man kan melde sig ud af.

Vandkantsklummen

Denne klumme skal give svar på, hvad en landdistriktskoordinator laver, og hvilke opgaver der ligger hos lokalråd og borgerforeninger, og hvorfor over 200 borgere i Tønder Kommune arbejder frivilligt for deres lokalområde.

Digeposten har indgået et samarbejde med Tønder kommunes landdistriktskoordinator, Karin Lorenzen, om en månedlig klumme om arbejdet i kommunens landdistrikter.

Det er landdistriktskoordinatoren selv, der vælger emnerne og skriver klummerne, og formålet er at fortælle, hvad der rør sig i kommunen, og hvilke trends der er på landsplan.

Landdistriktskoordinatoren er ansat af kommunens Landdistrikts- og Bosætningsudvalg og arbejder for attraktive lokalområder i hele kommunen ved at understøtte de frivillige lokalråds arbejde.

Annonce

Kan og skal og vil gerne

Der er mange opgaver, der løses, som ikke ubetinget skal løses af kommunen. Der er naturligvis de lovbestemte og regeringsbestemte kerneopgaver. Der er for eksempel ingen lovgivning, der siger noget om, at en kommune skal understøtte lokalråd, frivillige foreninger og andre borgere i at arbejde med projekter. Det er en politisk prioritering.

Det er en service, at man som forening kan henvende sig og få hjælp og nogle gange endda økonomisk støtte til et udviklingsprojekt. Når så noget ikke er støtteberettiget, er der ofte stadig hjælp at få.

Jævnligt støder jeg på projekter, der isoleret set er rigtig, rigtig gode, men set fra den kommunale planlægning, lovgivning eller overordnede vision, bare ikke har sin gang på jorden.

For eksempel er der flere steder, især i mindre byer, et ønske om trafikberoligende byporte, vejchikaner eller lignende. Men ikke alle steder kan man få lov til at etablere eksempelvis en byport – og ofte er det tæt på umuligt at få lov, når man er en lokal forening.

Det er nok også godt nok, at vi ikke alle bare kan sætte trafikberoligende initiativer i gang. Der skal lidt styring til. Men med lidt god vilje, gensidig respekt og kreativitet, kan mange idéer blive ført ud i livet - omend med lidt justeringer.

Annonce

Anarki er ikke vejen frem

Hvis borgere, ildsjæle og idémagere skal få succes med at gennemføre større projekter og forandringer i civilsamfundet, er det vigtigt, at borgerne og kommunens medarbejdere taler samme sprog, mødes og udviser forståelse for hinanden.

Kommunens medarbejdere er myndighed, og når de skal tage hensyn til lovgivning, regler og strategier, bliver det ofte forvekslet med bureaukrati. Beslutningsprocesserne kan tage tid, og der er mange hensyn, der skal undersøges. Derfor er det lidt mere trægt i forvaltningen end ude i ildsjælenes verden, og det er nok egentlig meget godt. For hvad ville der mon ske i samfundet, hvis alle bare fik lov til at gennemføre deres idéer og bygge, køre og agere, som de har lyst? Så ville vi nok alle skabe os og ikke skabe noget sammen…

Annonce
Annonce
Digeposten

Nu skal der pustes mere liv i Visby

Annonce
Annonce
Digeposten

i30 til under 200.000 kroner

Annonce
Forsiden netop nu
Digeposten

Klumme: Prøv det nu af

Digeposten

Kaffe, kage, Sol og Strand i Ballum

Digeposten

Alzheimerforeningen mangler indsamlere

Annonce