Annonce
Egtved Posten

Årsberetning fra Egtvedpigens Venner

Søndag 4. oktober kunne Egtvedpigens Venner sammen med Vejle Kommunes borgmester Jens Ejner Christensen (V) afsløre fem Egtvedpigefigurer, der nu byder alle velkomne til byen. Arkivfoto: Christina Møgelvang Mosegaard
På grund af corona-situationen har Egtvedpigens Venner i år aflyst deres planlagte generalforsamling, som skulle have foregået 22. marts. I stedet er der nu mulighed for her at læse foreningens årsberetning.

Egtved: Egtvedpigens Venner havde ved udgangen af 2020 41 medlemmer.

Bestyrelsen blev sammensat på generalforsamlingen 9. marts 2020 og består af Helle Wiese, Birgitte Westerholm, Dorte Skov, Henriette Eriksen og Birgit Thomsen. Suppleanter er Dorte Stangholm og Eva Søndergaard.

Annonce

Aktiviteter i 2020

Bestyrelsen har haft et travlt år og har holdt en række møder i små grupper.

Før sommerferien i 2020 var vi selvfølgelig meget hæmmet af corona-situationen, men der blev arbejdet på at skaffe de penge, vi manglede for at kunne fremstille og opsætte vores Egtvedpiger ved indfaldsvejene til Egtved. Fra Vejle Kommune havde vi fået tilsagn på 55.000 kroner, men manglede de sidst 17.000 kroner til at finansierer projektet til 76.000 kroner. Sydbankfonden imødekom vores ansøgning med det manglede beløb. Arbejdet med at fremstille figurer og etablere fundamenter kunne gå i gang, og 4. oktober 2020 blev figurerne afsløret. Det blev en festdag for Egtveds borgere og os. I Egtveds gader var flagene hejst, og Vejles Borgmester Jens Ejner Christensen afslørede figuren på Tybovej, der var flankeret af ”de levende Egtvedpiger”. Der var et ”krus” Egtvedpigeøl og pindemadder til de fremmødte. TV Syd var på pletten og bragte samme aften et lille fint klip fra dagen. I Egtved Posten og Vejle Amts Folkeblad var der også en fin omtale af begivenheden. Stor tak til Heidi Sloth og de velvillige samarbejdspartnere på projektet. Tak til ULN og Sydbank for økonomisk støtte.

I efteråret begyndte planlægning af 100-års jubilæet i 2021 for fundet af Egtvedpigen. Et udvalg bestående af Vejle Museerne, Egtved Museum, Egtved Skole, Børnehaver, Egtved Udviklingsråd og Egtvedpigens Venner gik i gang med planlægning af jubilæet. Vi planlagde en foredragsrække i Roberthus hen over året med blandt andet Flemming Kaul, Nationalmuseet, Louise Felding og Katrine Balsgaard Juul, Vejle Museerne, Constance Rassmann, Museum Midtjylland med flere.

På dagen for fundet 21. februar 2021 skulle der have være fakkeltog fra Egtved ud til graven på Egtved Holt. I samarbejde med bageren i Egtved skulle afholdes en konkurrence på Facebook om at bage et bronzealderbrød, hvor nogle af de melsorter og ingredienser man brugte i bronzealderen skulle indgå - blandt andet spelt, rug, hirse, byg, hvede, honning, æble. De der havde lyst til og mod på at lave deres egen opskrift, skulle bage brødet, fotograferer det og til sidst indsende forslaget. Bagermester Dan Mejsner Sørensen ville finde vinderen, bage brødet og sælge det i en periode i sin butik. Samarbejdet med VejleMuseerne om fejringen har været meget godt og fortsætter i 2021.

Byrådet nedsatte 28. oktober en ny styregruppe for oplevelsescenteret ved Egtvedpigens grav. Her fik Egtvedpigens Venner en plads.

Annonce

Planlagte aktiviteter i 2021

Vi vil fejre Egtvedpigen hele 2021. Vi arbejder lige nu på at skaffe de sidste midler til belysning af Egtvedpige-figurerne. Vejle kommune har bevilget 53. 284 kroner, men vi mangler godt 20.000 kroner for at realisere projektet. Vi har søgt Sydbankfonden igen, og afventer svar medio marts.

Vi håber at kunne afholde nogle spændende foredrag i efteråret. Måske der sidst på året også kunne blive mulighed for fakkeltog, ligesom vi håber at kunne deltage på Egtvedpigens Dag med en stand.

I løbet af 2021 vil vi løbende informere medlemmerne om arbejdet med oplevelsescentret og om eventuelt ny viden om Egtvedpigen og hendes historie.

Årsberetningen er skrevet af Birgit Thomsen og Helle Wiese

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Egtved Posten

Søger unge frivillige

Egtved Posten

Havde alt for mange på venteliste

Egtved Posten

Klumme: Bøgernes verden

Egtved Posten

Teenager i coronatid

Annonce