Annonce
Egtved Posten

30 år i Vandel… og ganske sikkert mere til

Jacob Peter Petersen er 95 år gammel. Han flyttede sammen med sin kone til Vandel for 30 år siden. Konen døde i 2011, og han bor stadig i hjemmet, som han selv sørger for at holde både ved lige og rent. Jacob Peter Petersen har mange oplevelser i rygsækken fra et liv rigt på erfaringer, rejser og familieliv. Nu nyder han det stille liv i Vandel, hvor han blandt andet tager sig tid til at læse én ny bog om ugen imens han lytter til radioen. Foto: Mette Mørk
Jacob flyttede med sin, nu afdøde, kone til Vandel for 30 år siden. I dag holder han selv styr på hjemmet i den lille landsby, hvor mange kender hinanden.
Annonce

Vandel: Jacob Peter Petersen er 95 år gammel, men det er ikke til at se, hvis man ikke lige ved det. Rank og rørig med et opmærksomt blik. Han har mange historier at fortælle fra et langt liv, hvor især livet på landet og familien har været i centrum. Og hukommelsen fejler intet. Det fornemmer man hurtigt.

I dag bor Jacob Peter Petersen alene i et parcelhus i Vandel, efter, at hans elskede kone døde i 2011. Og så skulle man måske nok tænke, at han sikkert efterfølgende fik tildelt en form for rengøringshjælp eller lignende til hjemmet. Men nej, det har han intet af. Jacob Peter Petersen er nemlig så frisk, at han selv formår at holde hus og have både rent og hyggeligt.

- Næh… lægen siger også, at han vurderer mig som værende 15 yngre end min alder, siger Jacob Peter Petersen, imens han sidder ved spisebordet i stuen og skænker en kop kaffe.

Jacob Peter Petersen lever det stille liv med hjemmet i Vandel som omdrejningspunkt. Her er nok at se til i løbet af dagen med forskellige gøremål, men der bliver også sat tid af til at høre radio og læse en god bog. Hver uge læser han en ny bog.

- Det holder hjernecellerne i gang, når man læser. Jeg kan godt lide at læse om fortællinger fra gamle dage, om hvordan man levede dengang, og kan godt lide spændingen der kan være i fortællingerne, forklarer Jacob Peter Petersen.

Ved at flytte til Vandel kom vi tættere på to af vores børn. Og det har betydet meget for os

Jacob Peter Petersen

Annonce

Tilflytter

Jacob Peter Petersen har ikke altid boet i Vandel. Han og hans kone var tilflyttere i 1990. Dengang kom parret fra Jerlev, hvor de gennem 25 år havde drevet en landbrugsejendom. Tiden var dog kommet dertil, hvor det ville være fornuftigt at sælge. Jacob Peter Petersen var dengang 65 år gammel.

- Ved at flytte til Vandel kom vi tættere på to af vores børn. Og det har betydet meget for os, konstaterer Jacob Peter Petersen, hvis datter bor ved Randbøl, og en af de to sønner ved Gødsbøl (den sidste søn bor på Fyn ved Assens, red.).

Så geografien var dengang medvirkende til, at det blev Vandel, som de blev en del af.

Han fortæller videre, at han, frisk som han var, ikke var klar til at stoppe på arbejdsmarkedet som 65-årig. Så nu kom en ny tid, hvor han som parcelhusejer kunne drage ud omkring i lokalområdet og udføre havearbejde og hjælpe til på ejendomme.

Nu er der så gået 30 år siden da. Jacob Peter Petersen arbejder ikke mere, andet end for sig selv i hvert tilfælde, når hus og have skal holdes vedlige. Og ikke mindst, når der skal presses druesaft fra hans meget frodige vinranker, som vokser i udestuen.

- Druerne giver 35 liter koncentreret saft hvert år. Og når jeg blander det med vand, halvt om halvt, ja, så bliver det til 70 liter, som jeg faktisk selv drikker i løbet af et år, forklarer Jacob Peter Petersen.

Annonce

Minder og fremtiden

Når man er 95 år gammel, er der et langt liv og mange minder at se tilbage på. Blandt andet kan Jacob Peter Petersen fortælle om, hvordan han voksede op på en avlsbrugergård inde bag voldene i Fredericia i 1920’erne og 30’erne, hvor man havde markerne udenfor voldene. Han husker også tydeligt, hvordan det var, da Anden Verdenskrig både startede og sluttede. I 1935 flyttede familien til en landejendom lige udenfor Fredericia, som Jacob Peter Petersen sidenhen overtog og boede på, frem til han var 39 år. Og herefter begyndte en ny tid i Jerlev.

Gennem årene, hvor Jacob Peter Petersen har boet både med og uden sin kone i Vandel, har han flittigt begivet sig afsted til gymnastik i 30 år og til seniordans i 26 år. Han nyder at tilbringe tid sammen med børn og børnebørn, og alt tyder på, at han også nyder seniorlivet i Vandel, hvor han fortæller, at der i kvarteret omkring ham bor mennesker i alle aldre, og at forholdet til naboerne er godt.

- Næh, der er ikke noget at klage over ved at bo her i Vandel, og den har da også både skole, brugs og efterskole, lyder det fra Jacob Peter Petersen.

Fra Fredericia til Jerlev og siden Vandel, og med masser af livserfaringer og minder i rygsækken, går Jens Peter Petersens liv nu ud fra det hyggelige liv i hjemmet. Dérfra bedyrer, han, at han egentligt godt kunne tænke sig engang at forlade denne verden.

Tæt på Egtved-egnen

I denne uge har Egtved Posten og Vejle Amts Folkeblad udgivet tillægget ”Tæt på Egtved-egnen”. Her kan du læse særlige historier om mennesker, der holder af at bo på egnen. De fortæller om sig selv, og de fortæller, hvorfor de bor eller arbejder lige præcist her.
Denne artikel er en del af dette tillæg.
Vinrankerne i udestuen giver hvert år omkring 35 liter koncentreret saft, hvilket opblandet med vand, giver 70 liter god vindruesaft, som Jacob Peter Petersen selv drikker i løbet af et år. Foto: Mette Mørk
Jacob Peter Petersen, 95 år, fortæller om at bo på Vandel-egnen. Foto: Mette Mørk
Jacob Peter Petersen, 95 år, fortæller om at bo på Vandel-egnen. Foto: Mette Mørk
Jacob Peter Petersen, 95 år, fortæller om at bo på Vandel-egnen. Foto: Mette Mørk
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Egtved Posten

Klumme: Krænkelser

Egtved Posten

Biblioteket åbner for selvbetjening

Egtved Posten

Fuld sommerferiefart i gokart

Annonce