Annonce
Egtved Posten

A gammel kirkevej = Skøde Kirkevej

Kirkevejen ved Bække 1846. Illustration: Bække Veerst Lokalarkiv

Bække: Det er forår, solen skinner, fuglene synger og så er det Coronatid. Alle trænger til en tur ud i natur og stilhed, men Bække er fattig på stier.

Gennem de sidste tredive år har man i Bække snakket om vandrestier og/eller trampestier, og alt imens er kilometervis af markveje pløjet og nedlagt, men en enkelt gammel markvej, hvor der er fri adgang og masser af natur, er i behold. Den bliver bare sjældent brugt, og i stedet tramper folk rundt på fortove og cykelstier.

Det er a gammel kirkevej eller Skøde Kirkevej, jeg tænker på.

Annonce

Skøde Kirkevej er en af de ældste biveje, eller mest sandsynligt, den ældste bivej i Bække Sogn. Den eksisterede formentlig længe før udskiftningen i 1782-83, og må antages at være anlagt omkring 1580 – 90.

På det tidspunkt opholdt kong Frederik den 2. sig i området, og han besluttede blandt andet, at Skødegård, der dengang lå i Vorbasse sogn, skulle overføres til Bække sogn, og at der i Bække kirke skulle anvises stolestade til beboerne på Skødegård. Skulle beboerne fra Skødegård have stolestade i Bække kirke, så skulle der selvfølgelig også være vej til kirken.

Nuværende Skøde Kirkevej er rester af den vej, som dengang førte fra Bække kirke til Skødegård. Der har aldrig været andet end et par hjulspor, men kongen udstedte sin befaling 29. april 1584, og dele af vejen ligger der endnu. Mange år senere, det vil sige fra cirka 1790 til omkring 1950, har vejen haft betydning for de gårde og husmandssteder, som blev opført i området efter udskiftningen i 1783.

Dengang eksisterede St. Dalvej ikke og den eneste vej, der for disse ejendomme førte til kirke og kro i Bække, det var a gammel kirkevej. Den nordligste del blev delvis afbrudt, da Troldhedebanen i 1917 blev anlagt sådan, at den krydsede kirkevejen i nærheden af den nu for længst tørlagte sø, Kirkedammen, ved Skøde bro.

Dele af den nordligste del af vejen, på den sydlige side af Hejnsvigvej, eksisterede dog frem til cirka 1945, da endnu et stykke blev pløjet. Derfor er der på den tilbageværende del af kirkevej et skarpt sving ad en gammel markvej, som fører ud til St. Dalvej. Denne markvej forbandt engang Hamborggård og St. Dalgård. I 1990’erne blev yderligere en strækning pløjet, men det blev reetableret, og det var måske det, som i 2003 var årsag til, at et par af lodsejerne indkaldte naboer og andre interesserede til vejarbejde m.m. for at gøre vejen tillokkende for motionister og ryttere.

Siden har vedligeholdelsen været begrænset, men den er stadig farbar for gående med gode ben og solidt fodtøj. Initiativet fra 2003 er aldrig rigtig blevet værdsat – det er synd, men fejlen kan da udbedres, og årsagen er sikkert, at så få kender ruten.

Stien er til rådighed for alle interesserede. Brug den imens den endnu eksisterer. Hvis ingen bruger den, så bliver den sandsynligvis, ligesom mange andre markveje, pløjet en skønne dag.

Da alle veje i begyndelsen af 1970’erne skulle have navn, blev den første del af Kirkevejen fra Bække by til Tværvej kaldt Klebækvej. Den del som er særlig velegnet til en vandretur er en fortsættelse af Klebækvej, når man har krydset Tværvej. Det er blot at følge stien, så kommer man ud til St. Dalvej. Her kan man gå til højre, så kommer man til søen, St. Dal. Går man til venstre, så er man undervejs mod Bække. Man kan gå hele vejen fra Bække og retur af St. Dalvej, men det kunne være en ide at parkere cykler eller bil ved Klebækhøjene og derfra fortsætte til fods. Så kan man komme tilbage til Klebækhøjene via St. Dalvej og Tværvej. Go’ tur!

Annonce
Annonce
Egtved Posten

Byrådsmedlem i ny valgkamp: Jeg håber på din stemme til ældrerådsvalget

Annonce
Annonce
Egtved Posten

Det kostede en formand, men nu gennemføres omstridt valg: 'Det kom totalt bag på os, at der ikke var flere kandidater i første omgang'

Annonce
Forsiden netop nu
Egtved Posten

Derfor er Skolestien spærret: Nødvendig kloakseparering er i gang

Egtved Posten

Rørte virksomhedsejere modtog pris: - Vi er så heldige at have vind i alle sejl i øjeblikket

Egtved Posten

Mindeord: Palle ville så gerne nå at blive 100 år, men sådan skulle det ikke gå

Egtved Posten

Den dag Egtved Skole tog på rejse tilbage i tiden: 300-års fejring af skolelivet i byen blev fejret

Egtved Posten

Klumme: Ligestilling

Egtved Posten

Tidsfristen er forlænget: Julen er hjerternes tid, og julehjælpen er nær for de som har brug for den

Egtved Posten

Butikker arrangerer amerikansk lotteri for kunderne

Egtved Posten

Navne: 25 års jubilæum i Lego Koncernen

Egtved Posten

Kendt ansigt blandt mange er nu en del af byens handlende: Christian er specialist i sport hos Sportigan

Egtved Posten

Meget fin dame besøger tøjbutik: Hun er mest grøn og meget naturlig

Egtved Posten

Klumme: Hvor skal vi bo – by eller land?

Egtved Posten

Der bliver heller ikke juleoptog i år: - Men vi skal nok sørge for masser af julestemning alligevel

Egtved Posten

Butikker arrangerer amerikansk lotteri for kunderne

Egtved Posten

Her på skolen går de klædt som i gamle dage: Elever og ansatte fejrer, at det er 300 år, siden byen fik sin skole

Egtved Posten

Klumme: Fokus på trafikken

Egtved Posten

Få overblikket her: De er ude, de er inde, og de er nye - og så mange stemmer fik de

Egtved Posten

Søren Peschardt er indstillet til Dannebrogordenens Ridderkors

Egtved Posten

Lynge nyder sin nye tilværelse i De gamles hjem: - Jeg har endda tid til at lave mad, inden min kone kommer hjem

Egtved Posten

Mød dine lokale kandidater: Henrik Sandholm (K)

Egtved Posten

Mød dine lokale kandidater: Morten Skovlund

Egtved Posten

Mød dine lokale kandidater: Gitte Frederiksen (V)

Annonce