Annonce
Egtved Posten

Børn sover i shelter hele året rundt

Onkel og Tante har fået lavet nogle store skodder til de to sheltere, så børnene kan skærmes lidt for vind og regn, hvis det er nødvendigt. Men helst står de åbne, så børnene kan ligge og kigge ud. Foto: Mette Mørk
Hos Onkel og Tante sover de ældste af børnene, der stadig sover middagslur, i to sheltere bag legepladsen. Børnene sover både bedre og længere, og så oplever de naturen på en helt anden måde, forklarer institutionens leder.
Annonce

Rugsted: Selvom det er vinter og koldt udenfor, sover en gruppe børn stadig midddagslur i soveposer i de to sheltere bag bålpladsen ved den private daginstitution Onkel og Tante i Rugsted. Det har de faktisk gjort uanset vejr og vind det seneste års tid.

- Idéen opstod, da jeg sidste sommer selv sov i shelter og vågnede til en morgen med fantastisk vejr og tænkte, at det var ærgerligt, at børnene ikke fik den oplevelse. Men hvorfor ikke give dem mulighed for det? fortæller institutionens leder, Heidi Normann Bech.

Både pædagoger og forældrene i forældrebestyrelsen var hurtig til at bakke op om idéen, så kort efter gik arbejdet med at bygge de to sheltere i gang, og 1. november 2018 blev de første børn puttet til middag i dem.

Når børnene er blevet iført deres sovetøj og har fundet sutter og tøjdyr frem, går turen i fælles flok ned til de to sheltere, der ligger bag ved legepladsen. Foto: Mette Mørk
Annonce

Børnene sover bedre

Indtil børnene er cirka to år, sover de stadig i barnevogn, som de hele tiden har gjort. Derefter blev de normalt puttet til lur på madrasser indenfor. Nu bliver de i stedet klædt i sovetøj efter årstiden og fulgt ned til de to sheltere bag legepladsen og hjulpet i soveposerne.

- Børnene oplever naturen på en anden måde, når de ligger i shelterne og skal sove. Nogle dage kan de høre vindens susen, når det rigtig blæser og rusker i træerne, andre dage kan de høre fuglefløjt, forklarer institutionslederen.

Samtidig har det vist sig, at børnene sover både tungere og længere.

- Det sker jævnligt, at vi må ud og vække de sidste. Den friske luft og naturens lyde gør bare noget godt i forhold til deres søvn, lyder det fra Heidi Normann Bech.

Annonce

Også på kolde vinterdage

Det er nu godt et år siden, de første børn sov middagslur i shelterne, og det har de gjort hver dag siden. Uanset vejr og vind. Selv på de kolde vinterdage med minusgrader og sne bliver børnene lagt ud i de små hytter. Og det siger de ikke spor til - tværtimod nyder de det.

- Vi har sørget for at købe nogle gode, tykke soveposer, som de kan holde varmen i. Desuden fik vi syet 20 fleece-soveposer, som vi kunne fore soveposerne med, hvis det blev rigtig koldt, men de har endnu ikke været i brug, siger Heidi Normann Bech.

I de to sheltere kan børnene rigtig sanse naturen, mens de sover middagslur. Den friske luft er med til, at de både sover længere og bedre, viser erfaringen. Foto: Mette Mørk
Med soveposen trukket helt op til hovedet ligger børnene og putter, indtil de falder i søvn. Foto: Mette Mørk
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce