Egtved: I februar er det 100 år siden Egtvedpigen blev fundet ved Egtved Holt, og det vil i løbet af hele 2021 blive fejret på forskellig vis. Blandt andet har et samarbejde mellem VejleMuseerne, kommunen og Solsikken/Tusindfryd udmøntet sig i et projekt der løber over flere uger. Her bliver kære små bliver guidet ind i en verden, hvor de lærer at forstå, hvem Egtvedpigen var og hvad det ville sige at leve i bronzealderen.
Virtuelt og i deres egen virkelige verden
Det sker ved blandt andet ved, at de en gang om ugen mødes “live” på en skærm med arkæolog og museumsinspektør Katrine Balsgaard Juul og Jacob Knudsen fra Spotlight i Vejle Kommune. Her inviterer de børnene med ind i en virtuel verden, hvor de skal hjælpe Jacob Knudsen tilbage til nutiden, for han er nemlig på magisk vis landet i bronzealderen, hvor han også får sig nogle snakke med selveste Egtvedpigen.
- Det gode ved det her er også, at det sker på børnenes niveau, og nogle af de spørgsmål, som Jacob stiller Egtvedpigen, er spørgsmål der stammer fra børnene selv, lyder det fra Katrine Balsgaard Juul, for hvem det vigtigste er, at der er plads til børnene, og at der er mulighed for at gribe de situationer der opstår.
Og hun tilføjer:
- Vi flexer mellem leg og virkelighed, og børnene er super gode til at være med på den.
Potteskår, helleristninger og soldans
Hele forløbet mellem VejleMusserne og Solsikken/Tusindfryd blev skudt i gang sidste år, hvor Katrine Balsgaard Juul mødtes med børnene ved Egtvedpigens grav, og siden da har coronasituationen medført, at nogle af de aktiviteter der oprindeligt var planlagte, nu må udføres alternativt.
- Når nu vi i ikke kan komme ud til børnene, så har det vist sig, at denne her måde at gøre tingene på, også kan noget, konstaterer museumsinspektøren og arkæologen.
Tilbage i børnehaven: For at bryde trolddommen, som holder Jacob Knudsen fanget i bronzealderen, skal børnene rent praktisk, i det virkelige liv, udføre opgaver med relevans til bronzealderen. Og det er her, at daginstitutionens leder og pædagogernes roller især kommer i spil.
- Børnene er blandt andet i gang med at lave helleristninger, som forestiller dem selv. Og her skal de i sidste ende trykkes på en T-shirt sammen med et billede af Egtvedpigen, hvor der står skrevet “Egtvedpigen og jeg”, og så er der blevet gravet potteskår ned i vores sandkasser, som børnene, hele tiden bliver ved med at finde og grave op, fortæller Hannemone Pedersen, der er leder af Solsikken/Tusindfryd.
Hun forklarer videre, at børnene også har det sjovt sammen med pædagogerne, når de danser soldans ude i børnehavens særlige bronzealder-labyrint, ligesom man mener Egtvedpigen gjorde, og der laves mad over bål, og der snakkes om, hvordan man mon levede dengang.
- Vi har flere tiltag i støbeskeen, og vi oplever virkelig, hvordan det fanger børnene med både at snakke med Jacob, Katrine og Egtvedpigen i den virtuelle verden - og så gøre noget rent praktisk i den virkelige verden, siger Hannemone Pedersen.
Også Jacob Knudsen er positiv i forhold til at skulle fange børnenes interesse på denne nye halvt virtuelle og halvt virkelige måde.
- Jeg har da været noget spændt på, hvordan vi skulle få det her til at fungere, så det fanger børnenes interesse, men det har jo vist sig, at være så godt, at det måske kan være en ny måde også at gøre tingene på fremover.
Med på udstilling i Vejle
I marts måned åbner VejleMuseerne en stor udstilling på kulturmuseet i Spinderihallerne i Vejle, og også her vil børnenes indlevelsesevner kunne ses, for på en stor klippevæg vil deres selvportrætter i form af deres helleristninger blive illustreret.
- Alt det vi her gør med børnene, kan også ses som en leg med fortid og nutid, og får børnene et indtryk af, hvad man lavede i fortiden, så er vi glade, og for øvrigt kan vi tydeligt mærke, hvordan de tager Egtvedpigen til sig, konstaterer Katrine Balsgaard Juul.