Annonce
Egtved Posten

Brændestakken: Træer er levende væsener og vi skal passe på dem

Robert Christensen, indehaver af anlægsgartnerfirmaet Brændestakken har mange tanker omkring, hvor vigtigt det er, at vi paser på træerne omkring os. Foto: Christina Møgelvang Mosegaard
Robert Christensen er indehaver af anlægsgartnerfirmaet Brændestakken, og han ønsker at gøre opmærksom på, hvor vigtigt det er, at vi alle respekterer og passer på træerne. De er også levende væsener, siger han.
Annonce

Lokalt: - Træer er levende væsener, og det må vi ikke glemme. Tværtimod skal vi blive bedre til at huske at respektere dem, lyder det fra anlægsgartner, landskabsarkitekt og cand.scient. biolog, Robert Christensen, der er indehaver af anlægsgartnerfirmaet Brændestakken. Han har gennem mange år arbejdet med det derude, og især træerne har en særlig plads i hans hjerte.

Han forklarer, at der er et endnu dybere perspektiv i træernes liv, end mange måske er bevidste om.

- Træer har rigtigt mange funktioner, og vi har brug for dem. De giver os så meget. I de meget varme somre har de for eksempel en kølende virkning, fordi de giver skygge. Og de har hver deres måder at gøre det på. Thuja-træer er eksempelvis meget tætte i kronen og skærmer helt for solens stråler, og et egetræ giver en mere åben skygge. De har hver deres gode skyggefunktioner, og sådan er det med alle de forskellige træer, siger Robert Christensen. Han forklarer videre, at man for eksempel i byerne kan have stor nytte af træernes egenskaber, fordi de rent faktisk kan sænke temperaturen, og de er med til at give læ.

Af andre nyttige egenskaber ved træerne, kan også nævnes deres helt fantastiske samspil med insekter, larver, biller, mosser, fugle og mere til. Og så er de klodens lunger, der blandt andet er med til at rense luften ved at binde CO2 fra atmosfæren.

- Træerne kan meget vel blive et af vores vigtigste trumfkort i klimakrisen. De kan lagre CO2 i mange år og vi har dermed mulighed for at lagre CO2 i for eksempel bygningsværker, konstaterer Robert Christensen.

Træsikkerhed

Kæmpeporresvamp, kulsvamp og tøndersvampen, kan resultere i fatale konsekvenser for træernes liv, hvilket ultimativt kan udgøre en sikkerhedsfare for de, som færdes i nærheden af dem.

Andre sikkerhedsfarer kan også opstå som konsekvens af strukturelle fejl på træerne, misligholdelse, historik, jordbund og fræsning hen over rødderne.

Robert Christensen fra Brændestakken anbefaler, at man holder sig ydmyg for kompleksiteterne der er i forhold til både plantning og vedligehold af træer, og at man sørger for at snakke med en ekspert, både når man vil plante nye træer og når man er usikker på træernes helbred, samt eventuel beskæring heraf.

Annonce

Levende væsener

- Vi er allerede i gang, men der er faktisk brug for endnu flere træer her i Danmark, og så er det altså meget nødvendigt, at vi passer på de træer vi allerede har, og at vi respekterer dem som levende væsener, pointerer Robert Christensen.

Han kan godt blive ked af det, når han for eksempel ser, at man rundt om et træ har været i gang med at fræse jorden op. - Når man fræser tæt ind omkring træerne, beskadiger man de rødder der ligger lige under overfladen, og det bevirker en langsom død for træet. Det kan godt være, at man ikke kan se det med det samme, nogle gange kan der gå årevis, hvor træet faktisk lider og langsomt bliver mere og mere sygt, siger Robert Christensen.

Han nævner også situationer, hvor man har presset jorden ved at køre med store maskiner eller har lagt ekstra jord hen over området, hvor træets rødder går og dermed kvæler træet, da rødderne ikke kan ånde.

- Jeg har set eksempler, hvor man har beskadiget barken ved skødesløst at køre ind i det eller ligefrem har skåret bevidst i det. Vi ser utallige eksempler på at træer bliver beskåret forkert og alt for hårdt Og det er ikke godt. Blandt andet kan der i de åbne sår opstå svampeangreb, og træet bliver sygt, forklarer Robert Christensen.

Han har svært ved at forstå, at mange ikke ser den dybere mening med, at vi passer bedre på træerne.

- Træer har jo ingen ben at gå på, så hvis de bliver behandlet dårligt, kan de ikke bare sådan komme væk, så på en måde kan de være ret hjælpeløse, hvis vi ikke sørger for, at forholdene omkring dem er optimale, tilføjer Robert Christensen.

Han forklarer videre, at træerne for eksempel gennem deres rodnet kommunikerer med hinanden via svampehyfer, og har udviklet måder, hvorpå de kan give hinanden næring. Samtidig bidrager de til den generelle biodiversitet, og de er uundværlige for kloden.

Annonce

Træsikkerhed er vigtig

Når træerne ikke har det godt og endda bliver syge, kan det også have konsekvenser for sikkerheden, især når de står tæt ved beboelse og de steder, hvor mennesker færdes i det hele taget. Ofte kan det være svært for det utrænede øje, at se om et træ udgør en reel fare.

- Der er mange, som ikke ved eller kan se, at svampeangreb med blandt andet tøndersvampen eller kulsvampen, gør træet svagt indefra. Faktisk kan træerne blive hule indeni, og her kan det ved blandt andet stormvejr gå hamrende galt, hvis store træer pludselig vælter, pointerer Robert Christensen

Robert Christensen og hans ansatte er ofte ude hos både private, virksomheder, institutioner og lignende for at inspicere træer, netop for at kunne afværge farlig situationer med træer der kan vælte, store grene der falder ned og lignende. Han fortæller ligeledes, at man som træejer er ansvarlig for at bringe forholdene i orden, hvis der er mistanke om træer, der kan udgøre en fare for sikkerheden.

- Hvis der er viden om, at noget er farligt, og der foreligger en skriftligt rapport herom, så er man forpligtet til at bringe det i orden. Og gør man ikke det, gælder loven om almindelig erstatningsansvar, siger Robert Christensen.

I denne tid, hvor der ikke er blade på træerne, er det optimalt i forhold til at kunne spotte eventuelle sygdomme eller uhensigtsmæssigheder ved træerne.

- Det er vigtigt, at vi både passer på træerne og sørger for, at de har de allerbedste leveforhold, og at vi holder godt øje med, hvordan de har det, og sørger for at afværge eventuelle sikkerhedsfarer i tilfælde af, at træerne bliver syge eller udgør andre former for farer, lyder det afsluttende fra Robert Christensen, der ikke blot brænder for livet med træerne, men også gør en dyd ud af at fortælle historier som denne - blandt andet via foredrag og hans dagligdag blandt kunderne.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Egtved Posten

Klumme: Sig selv fra

Egtved Posten

Klumme: Det lokale sammenhold

Egtved Posten

Klumme: Optimisme

Egtved Posten

Høstfest med Kandis i Jordrup

Annonce