Annonce
Egtved Posten

Brandstation og brandmænd kan fejre 25 år i Bredsten

Bredsten Brandstation fylder 25 år den 1. januar 2020. Brandmændene Henning Dalegaard og Kim Kousgaard har været med helt fra starten. De er "still going strong", og de elsker stadig at kunne rykke ud og gøre en forskel for folk i det lokale, hvad enten det handler om ildebrande, redning fra ulykker eller noget helt tredje, fjerde eller femte. Foto: Christina Møgelvang Mosegaard
For 25 år siden kunne man i Bredsten åbne porten for første gang på byens splinternye brandstation. To af brandmændene fra dengang er "still going strong" og kan se tilbage på en helt særlig tid og udvikling.
Annonce

Bredsten: 1. januar 1995 var den første dag, hvor den store port kunne åbne sig og lade brandbil og brandfolk suse ud for at hjælpe og gøre godt i lokalområdet.

Lige om lidt er det 25 år siden og sammen med to af stationens brandmænd, Kim Kousgaard og Henning Dalegaard, der begge har været med siden brandstationens allerførste åbningsdag, går avisens udsendte en tur ad "memory lane".

Meget er sket gennem årene og frem til i dag, og de to brandmænd har masser af anekdoter og historier i ærmet, men mest af alt er de stolte af at kunne være med til at hjælpe andre og skabe tryghed.

I det første halvandet år måtte vi køre rundt i en lille bitte brandbil med bare 1.000 liter vand, mens der blev bygget en brandbil specielt til os

Henning Dalegaard, deltidsbrandmand i Bredsten

Annonce

På grund af en tragisk ulykke

- Faktisk startede det hele med en meget tragisk brandulykke med flere dødsfald til følge året forinden. Efter den hændelse blev det et krav fra Beredskabsstyrelsen, at der skulle åbne en brandstation i Bredsten, fortæller de to brandmænd med blikket slået en smule ned.

De kan godt huske, hvad de dengang hørte om brandulykken i 1994, og tankerne derom er ikke rare. Til gengæld har de siden, sammen med deres brandmandskolleger, kunnet hjælpe mennesker og dyr ud af både flammer, forulykkede biler og meget mere til.

I 1995, hvor brandstationen blev åbnet, hørte den under Egtved Kommune og var en såkaldt hjælpestation til Egtved Brandstation. Siden da er brandstationen i Bredsten blevet en selvstændig enhed, som er en del af Trekantbrand og i et teamfællesskab med Give og Bredsten Brandstationer med en fælles brandstationsleder, nemlig Erling Jørgensen.

Annonce

Minder og stor udvikling

- I det første halvandet år måtte vi køre rundt i en lille bitte brandbil med bare 1.000 liter vand, imens der blev bygget en brandbil specielt til os, lyder det fra Henning Dalegaard.

Til sammenligning lyder minimumskravet fra Beredskabstyrelsen i dag på 6.000 liter vand.

Han fortæller videre, at de i starten var otte brandmænd på stationen. Alle havde kun fået grunduddannelsen som brandmænd ved åbningen, men de fik dispensation til at starte mod, at de inden for det første halve år fik taget de supplerende og nødvendige kurser.

- Og det fik vi da også taget ret hurtigt, men det er nu især alle de erfaringer, vi siden har fået, der har gjort os klogere som brandmænd, konstaterer Henning Dalegaard.

Arbejdsopgaverne har også ændret sig gennem tiden på en brandstation, og det samme har uddannelsen.

- Dengang skulle man primært kunne sprøjte vand på en brand og den slags. I dag er der så mange flere ting, man skal kunne ved for eksempel forurening, røgdykning - ja, og meget mere til, siger Henning Dalegaard.

- Jo, og så er der meget færre ildebrande i dag end førhen, men flere forurenings- og ulykkesopgaver vi er ude på i dag, fortæller Kim Kousgaard.

Han forklarer videre, at de via Falck i dag bliver løbende videreuddannet og får vedligeholdt deres kompetencer til øvelser hver måned, plus andre relevante kurser.

Stationens brandbil rykker ud fra denne port, som nu i 25 år har været med til at danne ramme om Bredsten Brandstation. Foto: Christina Møgelvang Mosegaard
Annonce

Sammenhold og familie

Kim Kousgaard synes også, det er vigtigt at nævne brandmændenes familier for den opbakning, de mærker.

- Det er enormt vigtigt, at vi har den enorme accept og opbakning, som vi har, hjemmefra. Uden den ville det her ikke kunne lade sig gøre. Der er jo mange gange, hvor man lige pludselig bliver nødt til at slippe alt, hvad man har i hænderne og så bare afsted. Og så står konen eller kæresten der tilbage med det hele, lyder det fra en taknemmelig Kim Kousgaard.

- Ja, og så skal man heller ikke glemme det helt formidable sammenhold, vi har her på brandstationen. Vi går igennem ret mange hændelser sammen, nogle af dem er også tragiske. Men vi ved, at vi kan snakke sammen, og vi ved, at vi passer på hinanden og tager hensyn. Vi er gode til at bruge hinanden, efter vi har været ude på nogle opgaver, siger Henning Dalegaard.

Hver gang, der har været udrykning, er det vigtigt, at al matriel og brandbilen igen føres helt up to date. Foto: Christina Møgelvang Mosegaard
Annonce

Brug for flere

I dag er der ansat 12 deltidsbrandmænd på brandstationen i Bredsten. De kunne dog godt bruge nogle flere kolleger, og ikke blot mænd.

- Vi kunne faktisk også rigtigt godt tænke os nogle kvindelige brandmandskolleger, fortæller de to brandmænd, der pointerer, at man ikke skal tro, at man skal være en supermand eller - woman, for at være brandmand.

Derimod handler det mere om bare at være helt almindelig med et ønske om at kunne gøre en forskel for andre.

Hjelmen til venstre var den, som tilhørte Henning Dalegaard og og den i midten tilhørte Kim Kousgaard. De så noget anderledes ud end dem, der bruges i dag. Foto: Christina Møgelvang Mosegaard
Annonce

Reception og åbent hus

Lørdag 4. januar 2020 fejrer brandstationen de 25 år på bagen i Bredsten, hvor der bydes på gode sager til mave og gane for alle, der har lyst til at kigge forbi mellem klokken 14 og 16 ved en kombineret reception og åbent hus.

- Vi håber, at rigtigt mange får lyst til at kigge forbi og hilse på os, lyder det fra brandstationsleder Erling Jørgensen, der ikke blot er stolt over de to brandmænd, der også kan fejre 25 år i folkets tjeneste i Bredsten, men af hele sin stab, der hver dag står på spring, når alarmen bipper og kalder dem ud på redningsopgaver.

Brandmændene Henning Dalegaard og Kim Kousgaard nyder, hver gang de er på brandstationen. I det hele taget har alle 12 brandmænd ved Bredsten Brandstation et godt forhold til hinanden, hvor humor, tillid og venskab betyder meget. Foto: Christina Møgelvang Mosegaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Egtved Posten

Klumme: Krænkelser

Egtved Posten

Biblioteket åbner for selvbetjening

Egtved Posten

Fuld sommerferiefart i gokart

Annonce