Annonce
Læserbrev

Carsten lever et aktivt liv som senblind

Carsten Toft fra Egtved lever et liv, som måske nok er noget anderledes end flertallet af os kender til. For ham kan verden kun skimtes i farver og tydelige konturer på helt nært hold.
Annonce

Egtved: - I denne her tid kommer jeg ikke så meget rundt, som jeg plejer. Alle aktiviteter, som jeg ellers deltager i, er jo lukket ned på grund af coronakrisen, lyder det fra 56-årige Carsten Toft, der er senblind.

Carsten Toft ser i bogstavelig forstand verden anderledes end flertallet af os. På venstre øje har han helt mistet synet, og med højre øje ser han blot 20 procent. Han er født med grå stær, hvilket i sig selv har medført dårligt syn, og oven i det fik han i 1993 en albue i højre øje ved et uheld, hvilket medførte en nethindeløsning.

Farver, især de stærke af dem, kan han fornemme. Former og klare konturer kan han svagt se. Alligevel formår han ikke alene at bo på egen hånd i en lejlighed i Egtved, men han er også yderst aktiv og ude af huset meget af tiden… når altså ikke coronakrisen spænder ben for det. Og endda her klarer han at komme rundt omkring.

- Jeg kan godt selv gå på indkøb i for eksempel brugsen, for her ved jeg lige præcis, hvor tingene er placeret, og så har jeg af en kontaktperson på Bofællesskabet Grønhøj fået vist, hvor og hvordan jeg kan bruge en kontantautomat, forklarer Carsten Toft.

Annonce

Lange gåture

I det hele taget gælder det for Carsten Toft trods det nedsatte syn om at komme rundt og ud omkring. Herunder især ud i naturen. Det handler blot om at finde de rigtige muligheder.

- Jeg kender rigtig mange naturvejledere, for jeg har været med rundt på mange guidede ture i naturen i Danmark, fortæller Carsten Toft, der både via en ledsagerordning og ved at deltage i arrangerede ture har oplevet, lyttet til og sanset for eksempel skove, vandløb og hedeområders farver, lyde og dufte, og han har suget alle informationer til sig.

- Der er mange gode muligheder for at komme rundt på ture. For eksempel har jeg været med via Fuglsangcentret i Fredericia (et hotel- og konferencecenter for blinde og stærkt svagtseende, red.), og jeg har været afsted med lokale arrangører som DGI-vandreture med Kent Jensen og Børge Lund, siger Carsten Toft, der gør alt for at kunne komme ud og vandre i naturen via forskellige arrangører.

I det hele taget fornemmer man hurtigt, at Carsten Toft gør alt, hvad han kan for at komme ud omkring og lære om og sanse verden omkring sig - både i Danmark og i udlandet, hvor han blandt andet med en rejsegruppe har rejst til Malaga, Mallorca og Tyrkiet.

Annonce

God med hænderne

Det er tydeligt, at det er meget vigtigt for Carsten Toft at bringe budskabet ud om, hvor meget man rent faktisk kan foretage sig, selvom man lever et liv som senblind.

- Der er meget, man kan deltage i, så det gør jeg bare, lyder det fra Carsten Toft, der bestemt ikke lader sig holde tilbage på grund af sit handicap, og han fortsætter:

- Jeg er god til at bruge mine hænder. For eksempel har jeg gået til keramik i mange år via Dansk Blindesamfund, og jeg har virkelig fået lavet mange sager gennem årene, fortæller Carsten Toft, mens han på sin terrasse viser pindsvineansigter, krukker, katte og meget mere frem.

Og hvem siger, at man ikke kan lave mad, når synet er stærkt nedsat. Ikke Carsten Toft i hvert tilfælde, for også her har han været i gang via kurser gennem flere år.

Annonce

At lytte og tale

Når ikke der for eksempel bliver handlet ind, vandret, lavet keramik eller god mad, byder livet som senblind på andre glæder og muligheder. Og her er det blandt andet teknikken og det at lytte, der tager over.

- Jeg lytter meget til radio, og jeg har da også deltaget i "Danmarksmester" og "De ringer - vi spiller", hvor jeg har vundet både kopper og CD’er, fortæller Carsten Toft, der kan remse mange flere konkurrencer op, hvor han har deltaget og vundet.

I sin computer er hjælpeprogrammer og oplæsningsmuligheder, og når han "skriver" mails, sker det ved indtaling.

- Jo, der er mange muligheder for at følge med i det hele, og forresten så lytter jeg altid til Vejle Lydavis. Det er rigtigt smart, for de læser nemlig højt fra artiklerne i Vejle Amts Folkeblad. Det har jeg lyttet til siden 2006, siger Carsten Toft, der har så meget på hjerte og så mange oplevelser at fortælle om, at det kunne fylde flere avissider.

Denne gang bliver det til spaltepladsen her. Men mon ikke, kære læser, du har fået et indblik i, at et liv som senblind sagtens kan være aktivt og fyldt med indhold. Det er Carsten Toft vist et bevis på.

Lige nu venter han blot som mange andre mennesker på, at samfundet åbner mere op, så han kan komme ud omkring og melde sig til arrangementer og være sammen med en masse mennesker i kølvandet på coronaen.

Siden 2006 har Carsten Toft lyttet til Vejle Lydavis. Her kan han blandt andre holde sig opdateret på lokale nyheder. Foto: Christina Møgelvang Mosegaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Egtved Posten

Klumme: Sig selv fra

Egtved Posten

Klumme: Det lokale sammenhold

Egtved Posten

Klumme: Optimisme

Egtved Posten

Høstfest med Kandis i Jordrup

Annonce