Annonce
Egtved Posten

David vil vinde et af de sværeste ultraløb i Danmark

Ultraløber David Stoltenborg skal deltage i løbet The Great Dane Backyard Ultra, hvor han og de andre deltagere skal løbe knap syv kilometer per time, indtil der kun er én tilbage. Han håber at kunne løbe i 30 timer. Fotograferet i Tørskind Grusgrav. Foto: Mads Dalegaard
David Stoltenborg har løbet flere ekstremløb i forskellige lande og kan bryste sig af både DM- og VM-titler. Nu vil han vinde et af de sværeste ultraløb i Danmark.
Annonce

Egtved: For nogle kan en fem kilometers løbetur virke som en uoverskuelig kraftanstrengelse, mens det for andre nærmest ikke kan blive vildt nok. Sidstnævnte gruppe er 32-årige David Stoltenborg fra Egtved en del af.

8. august deltager han i ekstremløbet Great Dane Backyard Ultra, der kan vare over et døgn og kan give ham et trecifret antal kilometer i benene fra løbets start klokken et om natten til slut, som ingen endnu ved, hvornår er. Ved sidste års deltagelse blev det til over 145 kilometer på knap 23 timer.

- Det er også noget af en tur, så jeg er både ængstelig og fyldt med glæde, siger David Stoltenborg, der ugentligt løber 120-170 kilometer forud for løbet.

Deltagerne løber knap syv kilometer hver time. Hvor hurtigt, man løber distancen, er op til en selv, så der kan være mulighed for en pause for hver distance. Man skal bare være klar til at løbe igen, når en ny time begynder. Har man ikke gennemført distancen, inden en ny time begynder, er man ude af løbet. Vinderen er den, der har løbet flest runder.

Annonce

Kan give billet til USA

Sidste års vinder af løbet i Danmark vandt med 26 runder, og i år mener David Stoltenborg, at han har mulighed for at vinde, for han er helt klar.

- Jeg påbegyndte den 23. time, men fik så en drilsk skade i hasen. Ellers havde jeg jo rimelig friske ben til det sidste, og dem i depotet var også ret overraskede, da jeg kom ind. Så i år skal jeg have min revanche, som jo er blevet udsat fra marts til august på grund af corona, siger David Stoltenborg, der har et godt øje til den golden ticket til verdensmesterskabet i USA, som tilfalder vinderen af det danske løb.

David Stoltenborg har repræsenteret Danmark fire gange ved verdensmesterskaber i UltraTrail og Bjergløb, og senest har han løbet ultraløb i Spanien og Kroatien.

Ultraløber David Stoltenborg skal deltage i løbet The Great Dane Backyard Ultra, hvor han og de andre deltagere skal løbe knap syv kilometer per time, indtil der kun er én tilbage. Han håber at kunne løbe i 30 timer. Foto: Mads Dalegaard

- Det er gået godt i de sidste to ultraløb, som jeg har været med i, så jeg føler, at jeg sagtens kan være en af de to sidste, der er tilbage i år, men det er selvfølgelig ikke til at vide, for det kommer jo an på, hvor længe de andre, der deltager, kan holde, siger han.

David Stoltenborg nyder at løbe selv i naturen, men han nyder lige så meget at løbe sammen med de andre i Kolding Motion og i den lokale løbeklub i Egtved. Hans hund får også lov til at komme med på nogle lidt længere løbeture, som den som hyrdehund er ret vild med, ifølge sin ejer.

Løbet foregår ved Himmelbjerget, og der er masser af stigninger i terrænet, og det er fedt for en ultraløber i starten, men kan blive meget afgørende.


Når man ikke længere kan løbe opad, så bliver tiden en vigtig faktor, og så nærmer man sig en afslutning. Målet er, at jeg klarer en runde mere end nummer to.

David Stoltenborg


- Når man ikke længere kan løbe opad, så bliver tiden en vigtig faktor, og så nærmer man sig en afslutning. Målet er, at jeg klarer en runde mere end nummer to, siger han med et grin.

- Jeg håber, at jeg kan tage 30 runder, men det kan også være, at det bliver 25 eller 35 runder, der er nødvendige for at vinde. Jeg vil gøre det så godt som muligt, men topmålet vil da helt klart være at vinde, siger David Stoltenborg, der til daglig arbejder med data i afdelingen for digitale medier, data og kundeoplevelser hos Norlys, en fusion af energiselskaberne SE og Eniig.

Annonce

Fællesskabet fylder

At vinde så hårdt et løb kræver også god planlægning fra første sekund.

- Min plan er ikke at løbe for hurtigt i starten og være i mål seks minutter i hel, så der er tid til hvil og lidt at drikke. Hvis jeg kommer til at løbe i over et døgn, er det også vigtigt, at jeg sørger for at få nok at drikke og spise undervejs og få strukket ud og virkelig lytte til kroppens signaler, siger han.

De 120 tilmeldte løbere er konkurrenter, men løberen fra Egtved oplever også et stort sammenhold blandt løberne.

- I de her løb kan jeg virkelig mærke fællesskabet, og at man virkelig gerne vil hjælpe hinanden undervejs. For selvfølgelig er man konkurrenter, men man ved også bare præcis, hvad de andre gennemgår lige i samme øjeblik, for man oplever det selv. Så derfor vil man bare gerne støtte hinanden, alt det, man kan, siger han.

At vinde det danske løb giver adgang til det amerikanske, hvor terrænet ikke er lige så udfordrende, men til gengæld kræver det også, at man kan løbe i utrolig lang tid.

- Sidste år var det en kvinde, der vandt i USA med en nye rekord på 60 timer og 400 kilometer, fortæller en imponeret David Stoltenborg.

David Stoltenborg har løbet seriøst i fire år, og for tre år siden vandt han bronze ved DM og blev derefter udtaget til sit første VM.

David Stoltenborg har også god erfaring fra at løbe i Norge, hvor han har boet i en kortere årræke.

Rundt om Great Dane Backyard Ultra

I år er der 120 tilmeldte mod 127 sidste år.

Billetterne til løbet blev sidste udsolgt på otte minutter, hvilket nok især skyldtes, at stifteren Gary Cantrell, der er mest kendt under navnet Lazarus Lake, besøgte Danmark under løbet.

Den løber, der kan løbe i længst tid, vinder adgang til et lignende løb i USA, hvor også deltagere fra andre lande såsom Sverige, Norge, Irland og Frankrig er med.

David Stoltenborg løber mellem 120 og 170 kilometer om ugen. Foto: Mads Dalegaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Egtved Posten

Klumme: Sig selv fra

Egtved Posten

Klumme: Det lokale sammenhold

Annonce