Annonce
Egtved Posten

Det er bare fedt: Penge til mere tid i naturen

Blandt andet har 5. A på Bredsten-Gadbjerg Skoles Bredsten-afdeling været i gang med at udforske et lille åløb ved Katdal, og eleverne har bygget broer over vandet. Foto: Charlotte Damgaard Hansen
Når eleverne kommer tilbage på Bredsten-Gadbjerg Skoles afdeling i Bredsten efter sommerferien, kan de glæde sig til endnu mere undervisning ude under den åbne himmel.
Annonce

Bredsten: - Det er bare så fedt. Nu har vi fået mulighed for at få endnu mere undervisning om naturen i naturen, lyder det fra Charlotte Damgaard Hansen, der er lærer på Bredsten-Gadbjerg Skoles afdeling i Bredsten.

Skolen har nemlig modtaget den glædelige nyhed, at den fra Friluftsrådet har modtaget et tilskud på 20.000 kroner.


Det er bare så fedt. Nu har vi fået mulighed for at få endnu mere undervisning om naturen i naturen

Charlotte Damgaard Hansen


- Friluftsrådet har i forbindelse med Covid-19 oprettet en pulje til udviklingsprojekter i naturen. På landsplan søgte 225, og 107 har fået, hvor vi er en af dem, forklarer Charlotte Damgaard Hansen videre.

Nu glæder hun sig sammen med resten af skolen til, at de efter sommerferien kan få endnu mere optimale muligheder for at gennemføre interessant undervisning ude i naturen.

Annonce

Under corona og ud i fremtiden

Under coronakrisen, hvor regeringen netop opfordrede til, at man på landets skoler udførte så meget undervisning udendørs som muligt, var det også noget, man sørgede for at gøre endnu mere end ellers på skolen i Bredsten.

Biodiversitet og insekternes liv har kan i fremtiden være under luppen for eleverne. Foto: Charlotte Damgaard Hansen

I den forbindelse fik skolen mulighed for at bruge Bredsten Spejdernes naturområde ved Katdal Spejdercenter. Og denne mulighed har skolen fået lov til at have i fremtiden også.

- Vi har i forvejen gjort meget ud af at undervise ude i naturen, men nu med både midlerne fra Friluftsrådet og med aftalen om at bruge naturen ved Katdal har vi fået endnu bedre muligheder, og det er vi rigtigt glade for, siger Charlotte Damgaard Hansen.

Annonce

Det skal pengene bruges til

Støttebeløbet på de 20.000 kroner skal nu bruges til at investere i tre forskellige typer rygsække, som skolen kan medbringe, når de skal på tur til Katdal. Den ene bliver en biodiversitets/biotop-rygsæk, den anden en vandløbs-rygsæk og den tredje en “udeaktivist-rygsæk”. Hver rygsæk kommer, udover at indeholde diverse praktiske materialer, til også at indeholde undervisningsmaterialer tilpasset præcis den natur, der er ved Katdal, hvilket giver lærerne viden om, hvad de kan arbejde med i området.

Skolen har lige nu nogle udfordringer i forhold til udstyr og transport af redskaber til området ved Katdal. Og det er her, at rygsækkene kommer til sin ret.

- For at komme frem til området skal vi op ad en bakke på 10 meter, og her er det noget af en udfordring at få vores udstyr med op. Man kan også tage den almindelige vej dertil, men det vil betyde, at turen faktisk tager 90 minutter frem for 60 minutter, forklarer Charlotte Damgaard Hansen, der ser en stor fordel i at kunne transportere undervisningsmaterialer og udstyr samlet i praktiske rygsække.

Annonce

Vigtigt at komme ud i naturen

- Vi ser stor mulighed i, at eleverne får øjne op for de fritidsaktiviteter, som foregår i naturen, og så handler det naturligvis om læring, men faktisk også motion, konstaterer Charlotte Damgaard Hansen.

Elever fra skolen i Bredsten har haft undervisning ved Katdal Spejdercenter under coronakrisen. Det har nu, med midler fra Friluftsrådet, åbnet for helt nye og varige undervisningsmuligheder. Foto: Charlotte Damgaard Hansen. Foto: Charlotte Damgaard Hansen

- I år har skolens fjerdeklasse blandt andet arbejdet med biotoper (en afgrænset, mindre enhed af et økosystem, hvor for eksempel klima og jordbund sætter grænserne, red.) og de har arbejdet med biodiversitet, og det vil også være noget af det, vi vil lave projekter med i det nye skoleår, hvor klassen skal ud og undersøge, om områder for eksempel ændrer sig, forklarer Charlotte Damgaard Hansen, der videre fortæller om emner, som fotosyntese, svovlforsøg, at bygge broer og meget mere til.

Midler fra Friluftsrådet

I maj og juni var det ekstraordinært muligt at søge tilskud til lokale samarbejder, som hjælper skoler, fritidsordninger og dagtilbud med at lave aktiviteter eller undervisning i det fri hos Friluftsrådet, der havde afsat to millioner kroner fra ”Udlodningsmidler til Friluftsliv”. Fristerne udløb 15. maj og 1. juni.

Her var skolen i Bredsten blandt de 107 ud af 225 indsendte, som fik tildelt en pose penge til deres aktiviteter og undervisning i det fri.

Udover ovennævnte pulje kan man for eksempel også søge om tilskud til ”Børn og unges friluftsliv – udviklingsprojekter”. Her har Friluftsrådet oprettet en pulje på 10,5 millioner kroner til udviklingsprojekter, der motiverer natur-uvante børn og unge til friluftsliv, eller udvikler nye veje til at fremme børn og unges naturforståelse. Fristen for at søge er 15. september 2020.

- Og så giver det hele bare så meget til eleverne. Indtil nu har vi mærket, at når vi har været derude, så har det faktisk givet meget mere energi, plus der er virkelig gode muligheder for at indbygge nogle idræts-elementer, tilføjer hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Egtved Posten

En aften med dansk musik

Annonce
Forsiden netop nu
Egtved Posten

Corona-aflysninger på stribe

Egtved Posten

Klumme: Feministisk heksejagt

Annonce