Annonce
Egtved Posten

Det kostede en formand, men nu gennemføres omstridt valg: 'Det kom totalt bag på os, at der ikke var flere kandidater i første omgang'

Dorte Rørbye, der blandt andet har siddet 10 år i Vejle Amtsråd, er næstformand i Ældrerådet i Vejle Kommune. Hun fortæller, at et afstemningsvalg gennemføres fra mandag den 6. december. Der sendes besked ud til de cirka 28.000 stemmeberettigede både digitalt og pr. papirbrev til dem, der er fritaget for at have digitalpostboks. Arkivfoto: Peter Friis Autzen
Nu gennemføres det omstridte valg til Ældrerådet. I første omgang var der nærmest for få kandidater til at holde valg. Undervejs gik formanden af, og så greb byrådet ind og besluttet, at valget skulle gennemføres.

Vejle: Fra mandag den 6. december og 10 dage frem holdes der valg til Ældrerådet i Vejle Kommune. De, der er digitale, får tilsendt et link til afstemningen. De, der er fritaget for at have digital postkasse, får tilsendt et brev med kandidatliste og frankeret svarkuvert.

I alt cirka 28.000 har ret til at stemme ved valget. Ved det seneste valg til Ældrerådet lå stemmeprocenten på 37-38 procent. Det kræver, at man senest 16. december i år er fyldt 60 år.

Nu gennemføres valget, men det har ikke været en selvfølge undervejs. Der skete nemlig det overraskende, at der kun meldte sig 15 kandidater i første omgang. Da der skulle bruges 13 valgte plus seks suppleanter, var der et flertal, der foreslog fredsvalg som i ældrerådene i 12-14 andre kommuner.

Annonce

Der gik politik i det

- Det koster 1,5 millioner kroner at gennemføre valget. Hvorfor holde et valg, når vi ikke en gang kunne finde de 19 kandidater, vi skulle bruge? Derfor kunne det være fornuftigt at lade være med at bruge penge på det. Vedtægterne giver lov til at holde valget som fredsvalg. Men så gik der politik i det, siger Dorte Rørbye, der er næstformand i Ældrerådet og formand for valgbestyrelsen.

Den daværende formand besluttede, at der skulle være en ekstra runde for at få flere kandidater frem. Den beslutning gav kritik i resten af Ældrerådet, der ikke følte sig tilstrækkeligt taget med på råd. Det fik formanden til at trække sig, fordi han ikke ville sidde i et råd, der ikke var valgt.

Det kom totalt bag på os, at der ikke var flere kandidater i første omgang. Sidste gang i 2017 var der 28, og hvis kandidatantallet havde været i dét niveau igen, havde vi aldrig overvejet at foreslå fredsvalg.

Dorte Rørbye, næstformand i Ældrerådet og formand for valgbestyrelsen

Siden har Vejle Byråd besluttet, at der skal gennemføres en valghandling, komplet med stemmeoptælling. Samtidig har der været en tredje runde, hvor kandidater kunne melde sig. Det er nu endt med 21 kandidater, hvis navn er på stemmesedlen.

Annonce

Er ældrerådet synligt nok?

- Skal vi se indad, kan man selvfølgelig spørge, om vi har været nok ude og fortælle om det, vi laver. Men det kom totalt bag på os, at der ikke var flere kandidater i første omgang. Sidste gang i 2017 var der 27, og hvis kandidatantallet havde været i dét niveau igen, havde vi aldrig overvejet at foreslå fredsvalg, siger Dorte Rørbye.

Samtidig ændrer politikerne vedtægterne for ældrerådet ved et møde i seniorudvalget på onsdag. I stedet for 13 valgte og seks suppleanter, skal det fremover være 11 valgte plus tre suppleanter. De tal er valgt ud fra det antal kandidater, der kom frem i første runde.

- Det er vi ikke så glade for, for der er nok at se til. Vi har haft otte arbejdsgrupper, der har afleveret forslag til forskellige områder, eksempelvis kommunens boligpolitik, mere fleksibilitet og kvalitet i hjemmeplejen samt hjælp til it med mere, siger hun.

Ældrerådet har også efterlyst en mere åben kultur og brugerbestyrelser på plejehjemmene.

Annonce

8000 får papirbrev

Af de 28.000 er der omkring 8000, der får tilsendt et brev, fordi de ikke er med på computerne.

Valgresultatet ventes offentliggjort 20. december om eftermiddagen.

Annonce
Egtved Posten

Dødsfald: Ernst er gået bort

Annonce
Egtved Posten

Planer for stort besøgscenter ved Egtvedpigens Grav droppet: Nu vil styregruppe have nye idéer på banen

Annonce
Egtved Posten

Ny udvalgsformand om elevflugt fra lille skole: 'Der skal handles nu, ellers dør skolen bare en stille død'

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Egtved Posten

Lille skole er ramt af elevflugt, og lukning truer: 'Det her er alvorligt, og vi er nødt til at handle nu'

Egtved Posten

Klumme: Rimelighed i fællesskabet

Egtved Posten

Nissen med den gule fører-hue vandt fotokonkurrencen

Egtved Posten

På café i en smart bybil for Mokkaens skyld

Egtved Posten

Jane og Brian modtog i december Årets Skulderklap i Vorbasse

Egtved Posten

Konferencecenter måtte afskedige godt hver femte medarbejder: Et år senere er medarbejdertallet tilbage på niveau

Annonce