Annonce
Egtved Posten

Egtved lod sig inspirere af Rane Willerslev

Rane Willerslev kunne blandt andet fortælle om dét at vende et traditionelt museum til et sted, der er en del af samtiden. Foto: Christina Møgelvang Mosegaard
Nationalmuseets direktør Rane Willerslev deltog tirsdag i sidste uge i et fyraftensmøde i Roberthus. Her kom han med inspiration og input til fremtidens museer, herunder blandt andet det kommende oplevelsescenter ved Egtvedpigens grav.
Annonce

Egtved: Tirsdag kunne en fyldt Mediesal i Roberthus med begejstring lytte til et væld af kloge og inspirerende ord fra nationalmuseets direktør Rane Willerslev, der var blevet inviteret af Egtvedpigens Venner i samarbejde med VejleMuseerne til at deltage i et fyraftensmøde.

Fra start til slut kunne man mærke et publikum, der med stor opmærksomhed lyttede til og responderede på Rane Willerslevs både humoristiske, engagerende og ikke mindst anderledes fortællinger om erfaringer med at gøre et museum til et spændende, folkeligt og berigende sted at komme for den brede befolkning.

- Når man ønsker at formidle og forstå historien, handler det blandt andet om rygrad og dannelse, lød det fra Rane Willerslev.

Han fortalte videre, at dannelse blandt andet kræver, at man fordyber sig og lærer at forstå tiden, så man bedre kan fortælle historien.

Når man ønsker at formidle og forstå historien, handler det blandt andet om rygrad og dannelse

Rane Willerslev, direktør på Nationalmuseet

Annonce

Rygrad og rummelighed

Ord som rygrad, rummelighed, humor, videnskab og kunst var noget, der blev lagt stor vægt på fra Rane Willerslevs side.

Han talte om, at dét at gå på museum gerne må være både sjovt og i øjenhøjde med publikum og samtidig berigende og fyldt med videnskab.

- Selvom det er sjovt, kan det jo sagtens være klogt, pointerede Rane Willerslev, der videre forklarede, hvordan for eksempel børn bedre kan huske, hvad de har set og lært, hvis de har kunnet lære via humor og inddragelse.

Annonce

Gode råd til Egtved

Blandt de gode råd, som Rane Willerslev kunne give videre til Egtved, var også, at når man som museum gerne vil formidle og inddrage, skal man også huske at tænke på, hvem museet egentligt er til for. Og man skal være undersøgende og finde ud af, hvordan behovene er, frem for blot at lytte til sine egne "gode idéer".

- Få lavet et godt prospekt, dokumenter et behov og undersøg i det hele taget om, hvordan behovet og mulighederne er, lød et råd fra Rane Willerslev.

Blandt publikum kom flere gode spørgsmål, herunder om det ville være en god idé at tænke sanserne ind i et kommende oplevelsescenter.

- Ja, da. Det er enormt vigtigt, at man kan både røre, smage, lege, lugte og alt det andet. Det er næsten mere vigtigt end det digitale, svarede han.

Rane Willerslev var i Egtved til fyraftensmøde, hvor han blandt andet talte om det moderne museum. Her var Mediesalen i Roberthus fyldt med et interesseret publikum. Foto: Christina Møgelvang Mosegaard
Annonce

Egtvedpigen er vigtig

At Egtvedpigen og formidlingen om hende er vigtig, var også noget, Rane Willerslev lagde vægt på. Hendes gravfund befinder sig på Nationalmuseet, og sådan mener han, at det skal forblive.

Men han mener, at et lokalt oplevelsescenter, der kan formidle historien om hende, er enormt godt og vigtigt. Det er også et projekt, han meget gerne vil støtte op om med eventuelle samarbejder i fremtiden, herunder for eksempel inspirationsmøder med eksperter fra Nationalmuseet.

- Egtvedpigen er en vigtig del i formidlingen af Danmarks historie, det er helt klart, siger Rane Willerslev.

Og der var tid til dialog og gode råd til Egtved. Foto: Christina Møgelvang Mosegaard
Annonce

Levede op til forventningerne

- Det var en fin oplevelse at have besøg af Rane Willerslev, og han levede bestemt op til forventningerne, og vi fik nogle gode idéer med på vejen, blandt andet at lave en undersøgelse af, om et besøgscenter overhovedet vil kunne tiltrække besøgende, siger Helle Wiese, der er formand for Egtvedpigens Venner.

Og hun fortsætter:

- Også ideen om at udvikle nye tiltag i et samarbejde med familiepaneler lød interessant, og endelig var hans fokus på leg og læring i museerne jo meget relevant for det, vi arbejder med.

Rane Willerslev var i Egtved til fyraftensmøde, hvor han blandt andet talte om det moderne museum. Foto: Christina Møgelvang Mosegaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Egtved Posten

Klumme: Krænkelser

Egtved Posten

Biblioteket åbner for selvbetjening

Egtved Posten

Fuld sommerferiefart i gokart

Annonce