Annonce
Egtved Posten

Egtvedpigens Dag er flyttet til juni og har fået vokseværk

Sidst man kunne afholde Egtvedpigens Dag var i maj 2019. I 2020 kunne man ikke afholde traditionen på grund af coronasituationen, og i år er det af samme grund udskudt til 12. juni. Men er der er noget at glæde sig til på en dag der bliver startet op med lurblæsere, Egtvedpiger der danser og gode taler. Arkivfoto: Michael Svenningsen
Nu ligger det fast. Egtvedpigens Dag bliver 12. juni - denne gang krydret med fejringen af 100-året for fundet af Egtvedpigen og indvielse af en særudstilling.

Egtved: Når lurerne blæser, unge Egtvedpiger danser og taler bliver holdt. Ja, så ved man, at det er Egtvedpigens Dag.

Traditionelt bliver denne dag fejret i maj, men grundet coronasituationen og dens restriktioner for, hvor mange man må forsamles, har arrangørerne bag dagen valgt, at den særlige begivenhed i år skal fejres 12. juni - og det hele kommer til at ske ved Casperdam og Egtved Museum.

Indvielse af særudstilling

At kunne fejre Egtvedpigens Dag i år er noget helt særligt.

Det er nemlig 100-året for fundet af Egtvedpigen ude på Egtved Holt, og i hele 2021 bliver det fejret på flere fronter af blandt andet Egtvedpigens Venner, VejleMuseerne, Egtved Skole, Institutionerne Solsikken og Tusindfryd, Egtved Bageri og ikke mindst Egtved Museum.

Egtved Muesum har i det nyistandsatte stuehus ved museet skabt en bronzealderudstilling i anledningen af jubilæumsåret for fundet af Egtvedpigen. Foto: Christina Møgelvang Mosegaard

Og sidstnævnte vil på Egtvedpigens Dag indvie museumsforeningens særudstilling om netop bronzealderen og Egtvedpigen, hvor Dan Arnløv Jørgensen (K), formand for Kultur- og Idrætsudvalget, vil klippe den røde snor.

På udstillingen kan man blandt andet dykke ned i forestillingen om, hvordan et bronzealder-landsbysamfund kunne se ud ved at kigge på en model af Høvdingehallen fra Skrydstrup. Her har Finn Laursen fra museumsforeningen med egne hænder spenderet timevis med at skabe denne verden, som nu kan ses bag glas.

I det hele taget kan man i særudstillingen blive klogere på Egtvedpigens historie, læse om Peter Platz og hans folk, der først stødte på hendes kiste tilbage i 1921, og man kan få et indtryk af, hvordan et hverdagsliv kunne have set ud i bronzealderen.

Annonce

Et hav af aktiviteter

I forhåbentligt skønt juni-vejr, uden våde dråber fra himmelen, vil et hav af forskellige aktiviteter, boder og underholdning fylde de grønne områder ved Casperdam og museet på Egtvedpigens Dag.

Blandt andet vil KFUM Spejderne Egtved lave en tømmerflåde, som man kan sejle på i dammen. Der kan bages pandekager over bål, spises pølser eller købes lokale delikatesser, som øl, ost og honning. Eller man kan se på vævehåndværk, historiske håndværksteknikker, eller endda få sig en ridetur på ponyer.

Og skulle man have lyst til at tale med lokale politikere, kan man både tage sig en tur i hestevogn med Inger Pabst fra Egtved Udviklingsråd og få sig en snak med disse, eller senere på dagen, på Tingstedet, naturligvis, tage en kop kaffe i hånden og få sig en god snak.

Annonce

Musik, dukketeater og mere til

I løbet af dagen vil man kunne nyde toner fra Quintetten ved Ulla Moustgaard, se på dukketeater, skabt af teaterforeningen Blæksprutten, der fremfører "Egtvedpigen kommer til Egtved", se på folkedans eller endda se byens unge egtvedpiger fremføre deres "Egtvedpigedans".

Det er i år den syvende gang, at der afholdes Egtvedpigens Dag i Egtved, og som regel har begivenheden primært fundet sted i og omkring Højvang. I år indrages også arealerne omkring Casperdam i større grad, end man før har gjort.

Annonce
Annonce
Egtved Posten

Lokalpolitik som i vikingetiden

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Egtved Posten

Ellen har bageriet til salg

Egtved Posten

Klumme: Bagsiden af medaljen

Annonce