Annonce
Egtved Posten

Egvedpigerne: Man kan godt kalde os "sassy"

Blandt årets Egtvedpiger er Freja Skovgaard Bode Drost (tv.), Caroline Baungaard Baun og Nikoline Skovlund Skrydstrup (th.). De tre piger lever sig entusiastisk ind i deres roller som den famøse bronzealderpige. Og de har tilføjet deres helt eget præg på at være Egtvedpige anno 2020. Foto: Christina Møgelvang Mosegaard
Freja, Nikoline og Caroline er vilde med at være Egtvedpiger. For dem er det nærmest et kald at skulle repræsentere den over 3000 år gamle pige fra bronzealderen.
Annonce

Egtved: - Jeg har faktisk drømt om at få lov til at blive Egtvedpige, lige siden jeg gik i første klasse, lyder det fra Nikoline Skovlund Skrydstrup.

For hende, ligesom hendes to klassekammerater og veninder, Freja Skovgaard Bode Drost og Caroline Baungaard Baun, er Egtvedpigen nærmest et idol, og de har, når andre skolepiger gennem tiden har gået gennem Egtveds gader som Egtvedpiger, set på dem med beundring og ønsket, at "bare det var mig".

Og nu er det såmænd dem, der får lov til at være "bare det var mig"-pigerne. Og det endda et år tidligere end de havde regnet med.

Siden august 2015, hvor en række lokale kræfter med økonomisk støtte fra Vejle Kommune gik sammen om at fremstille kopier af Egtvedpigens dragt, som skulle kunne bæres af skolepiger fra Egtved Skole, har man ved forskellige arrangementer i Egtved kunne møde pigerne i dragterne. Første gang var i forbindelse med cykelløbet Post Danmark Rundt, og siden har det for eksempel været i forbindelse med byfester, Mød Egtved-dagen, særlige handelsdage, indvielser af kulturelle begivenheder, Egtvedpigens Dag og andre officielle events i Egtved.

I starten var der blevet fremstillet fire egtvedpigedragter, i dag er der i alt 15 af dem, og gennem årene har det været tradition, at skolepiger fra 7. årgang på Egtved Skole skulle have det ærefulde hverv at være Egtvedpiger. Det er dog fra i år blevet ændret til, at det nu er skolepiger fra 6. årgang, der har mulighed for at være Egtvedpiger. Og det er her, at tre af disse piger, Nikoline, Freja og Caroline, kommer ind i billedet.

Annonce

Vi er så "sassy"

- Vi har bestemt os for, at vores version af Egtvedpigen skal være lidt mere "sassy" (udtryk, der bruges om personer, der er livlige, dristige og lidt kække, red.), for det kan man da sagtens være, selvom man er over 3000 år gammel, siger de tre Egtvedpiger med smil på læberne, nonchalante vink med den ene hånd og den anden hånd svunget om på hoften.


Vi har bestemt os for, at vores version af Egtvedpigen skal være lidt mere "sassy" , for det kan man da sagtens være, selvom man er over 3000 år gammel.


Det er tydeligt, at de tre piger er vilde med at være blandt de skolepiger, der i år har fået muligheden for at være Egtveds egne repræsentanter for den berømte bronzealderpige. Og endnu mere tydeligt er det, at de stortrives med at sætte deres helt eget præg på det nærmest hellige hverv.

Der skal være plads til at sætte sit eget præg på det at være Egtvedpige, synes Freja Skovgaard Bode Drost (tv.), Caroline Baungaard Baun og Nikoline Skovlund. Foto: Christina Møgelvang Mosegaard

- Vi hører nok til nogle af de piger, der ikke er bange for at gøre noget anderledes. Måske er vi faktisk en smule skøre, men det er vi stolte af, fortæller de tre piger, der udover at være "sassy" også har tilføjet Egtvedpigen et sæt moderne dansetrin fra den såkaldte tik-tok-dans (en ny dansedille, hvor man via den populære app "TikTok" laver sin egen version af andres danse, red.), forklarer Caroline Baungaard Baun, der også har lagt en optagelse af pigernes dans på sin "TikTok"-profil.

Oprindeligt mener man også, at Egtvedpigen i bronzealderen havde sin helt egen dans i form af en frugtbarhedsdans eller måske en dans som hyldest til naturen. Så helt ved siden af er det ikke.

Annonce

Kender historien og spreder glæde

Når man taler om den oprindelige historie om Egtvedpigen, så er Nikoline, Freja og Caroline helt med på, hvad det hele handler om, og de sætter en ære i at kunne repræsentere hende. Og de er glade for at minde folk om, at hun engang eksisterede på Egtved-egnen.

Pigerne har lavet deres helt egen Egtvedpige-TikTok-dans, som også er lagt op på børne- og ungdomsapp'en TikTok. Foto: Christina Møgelvang Mosegaard

- Vi har det super fint med at skulle gå rundt i Egtved til forskellige arrangementer, og så er det da hyggeligt at gå og snakke med folk. Det eneste, der er ved det, er, at det godt kan være lidt hårdt for fødderne, hvis vi skal gå rundt i mange timer, men det er helt okay, siger Nikoline Skovlund Skrydstrup.

- Og åh, ja, og så er det altså også dejligt, når vi kan være med til at gøre nogen glade, supplerer Freja Skovgaard Bode Drost og giver et eksempel på, at pigerne i forbindelse med "Sæt pris på Egtved"-arrangementet mødte en kvinde i et af byens supermarkeder:

- Hun gik og så virkelig trist ud, men så gav vi hende en lykke-lyngblomst i hånden, som vi kalder det, og hold da helt op, hvor hendes ansigt lyste op. Det var virkelig fedt at se. Vi synes faktisk selv, det er en god idé, at vi kan dele "lykke-blomster" ud. Det gør bare folk glade.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Egtved Posten

Corona-aflysninger på stribe

Annonce