Annonce
Egtved Posten

En appel til de unge, til forældrene og til naboerne

En fælles appel til de unge, forældrene og naboerne i Egtved. Illustration: Heidi Søgaard Sloth
Henover sommeren har høj musik og rod i byrummet, som følge af festende unge mennesker, skabt røre blandt nogle af Egtveds borgere. Nu er flere parter gået sammen om en fælles appel.

Egtved: Det er sommer. Skole og uddannelse er slut. Mange unge mennesker er hjemme - for manges vedkommende er det blevet til en sommerferie i Danmark, som en følgevirkning af coronaen. En anden konsekvens af coronakrisen er også, at de sædvanlige koncerter og festivaler er blevet aflyst, og diskoteksfester er der heller ingen af. Ligeledes er det ikke længe siden det var sidste skoledag og mange sprang ud som studenter. Og hvad gør de unge så? Jo, de mødes hos hinanden, i parker og forskellige steder i byrummet for at give den gas og hygge sammen.

De unges festligheder har været af forskellige karakterer. Nogle mere eller mindre larmende og udfarende end andre. Og specielt har musik fra soundbokse af forskellige arter kunnet udsende dominerende høje lyde.

Der skal dialog til

De unges festligheder har især på Facebook resulteret i lange kommentar-tråde af anklagende og beklagende arter. Og måske har nogle dem ikke været helt så konstruktive, som man kunne ønske, og ej heller motiverende for byens unge mennesker.

Det mener i hvert tilfælde en gruppe bestående af Egtved Udviklingsråd, en SSP-Konsulent, landbetjenten, Egtved Skole og Elevråd, Sødalgruppen og Byparkens parkudvalg. De er derfor gået sammen om en fælles appel der lægger op til mere forståelse og dialog.

I en pressemeddelelse skriver de blandt andet:

“Vi har en ekstraordinær situation i år, hvor der måske vil være lidt mere gang i den i Egtved by i år, fordi de unge er mere hjemme. Og det er fuld forståeligt, at de gerne vi mødes og holde en fest, så måske skal vi som borgere tænker over de unges situation og tåle lidt mere end normalt.


Vi har en ekstraordinær situation i år, hvor der måske vil være lidt mere gang i den i Egtved by i år, fordi de unge er mere hjemme

Udvalget bag appellen


I blandt andet Byparken i Egtved, har de unge festet. Og ikke hver gang har de fået ryddet op efter sig. I hvert tilfælde ikke med det samme. Dette foto er blevet lagt op på Facebook-gruppen "6040 Egtved".
... Men dagen efter, tog de unge alligevel hånd om det. Dette foto er blevet lagt op på Facebook-gruppen "6040 Egtved" af Oliver Bertelsen der er en af de unge, som meget gerne vil appellere til, at folk forstår, at der altså også er en del unge, der opfører sig fornuftigt. Foto: Oliver Bertelsen

Når vejret er godt, så mødes de unge mange forskellige steder rundt i byen, og vi håber alle vil være med til at få det til at fungere uden konflikter og diverse skæld ud på facebook.”

Annonce

Appellen

- De unge mennesker er træt af at få skæld ud, især på sociale medier. Så vi tog lige et møde for at finde frem til, hvad vi kunne gøre ved hele situationen, lyder det fra Inger Pabst der er formand for Egtved Udviklingsråd.

Appellen

En appel til de unge: Vis hensyn til naboerne, der hvor I holder fest. Måske er det okay at spille lidt høj musik indtil klokken 22 i hverdagene og til klokken 23 i weekenderne. Men herefter skal musikken lige dæmpes lidt. Vi skal udvise hensyn. Husk at rydde op efter jer, så området er lige så pænt, som da I kom.

En appel til forældrene: Som ansvarlige forældre skal vi tage en snak med vores unge og forklare dem, at de skal skrue lidt ned for musikken, når de mødes udendørs. Der er nogen der skal på arbejde næste dag, som har brug for at sove. Måske er der små børn i huset, som ikke kan sove på grund af høj musik.

Måske er der nogle forældre der en gang imellem kan lægge hus og have til en fest, så det ikke går ud over naboerne til de grønne områder hver weekend.

Vi beder forældrene til de unge mennesker om at hjælpe dem godt igennem sommeren uden sure naboer der skælder ud og ringer til politiet.

Husk de unge på, at de skal rydde op efter sig.

Typisk er det én årgang fra skolen der samles, når det sker, beder vi årgangens forældre om at holde lidt øje med, at de unge holder fest i respekt for de omkringboende. Det kan I blandt andet gøre ved at I aftaler, hvem der lige går forbi en gang imellem. Det giver også tryghed for de unge, at der er voksne omkring dem.

En appel til naboer til fester: Politiet får rigtig mange opringninger fra folk, der er generet af høj musik. Opkaldene kommer primært på det tidspunkt, hvor mange går i seng. Derfor kan politiet ikke køre ud til alle opkald.

Så føler du dig generet af høj musik, så start med at gå en tur hen til de unge og forklar dem, hvor du bor og hvor meget det larmer. Det vil de fleste unge mennesker godt kunne forstå. De fleste unge mennesker er fornuftige, søde og rare.

Dette møde møntede sig ud i en pressemeddelelse og en plakat med en appel til både de unge, til forældrene og til naboerne i Egtved.

Her rådes de unge for eksempel til at dæmpe deres musik efter bestemte klokkeslætter og de opfordres til at udvise hensyn og rydde op efter sig i de områder, hvor de har festet.

Forældrene opfordres til at tage en snak med de unge mennesker og for eksempel forklare dem, at de skal skrue lidt ned for musikken, når de mødes udendørs. Ligeledes bringes et forslag til, at nogle forældre en gang imellem kunne lægge hus og have til en fest, så det ikke hele tiden går ud over naboer til de grønne områder.

Naboerne opmuntres til for eksempel at gå en tur hen til de unge og forklare dem, hvor de bor og hvor meget det larmer.

Annonce

Appel fra en af de unge

Også nogle af byens unge foretrækker bedre tone i dialogerne, frem for at modtage sure kommentarer på for eksempel Facebook. Herunder blandt andet den 16-årige Oliver Bertelsen fra Egtved:

- Det er fint nok, at man skriver om os på facebook. Alle har jo ret til at ytre sig. Men i stedet for at kalde os uopdragne, kunne man måske finde nogle andre ord, som, at det vi har gjort, måske kan være uansvarligt eller lignende, siger han.

Oliver Bertelsen efterlyser samtidig at de unge kunne få et sted i Egtved, hvor de har lov til at mødes og også gerne et sted, hvor de kan spille musik til efter klokken 23.

- Vi kan godt forstå, hvis nogle bliver trætte af den høje musik, og vi lytter også til det, når nogle er kommet og har bedt os om at skrue ned. Det kan da godt ske, at der en fulderik der kommer til at skrue op igen, men så beder vi ham om at skrue ned igen, forklarer Oliver Bertelsen, der samtidig har en appel til byen. Nemlig den, om der måske kunne findes eller oprettes et sted, hvor de unge gerne må være og spille høj musik og hvor de frit kan feste længe.

- For eksempel så er der jo omme bag ved fodboldbanerne. Der bor jo ikke nogen lige ved siden af, så der kan vi måske bedre få lov til at få et sted, hvor vi kan mødes og hygge sammen.

Annonce
Annonce
Egtved Posten

Det kostede en formand, men nu gennemføres omstridt valg: 'Det kom totalt bag på os, at der ikke var flere kandidater i første omgang'

Annonce
Annonce
Egtved Posten

Rørte virksomhedsejere modtog pris: - Vi er så heldige at have vind i alle sejl i øjeblikket

Annonce
Forsiden netop nu
Egtved Posten

Tidsfristen er forlænget: Julen er hjerternes tid, og julehjælpen er nær for de som har brug for den

Egtved Posten

Mindeord: Palle ville så gerne nå at blive 100 år, men sådan skulle det ikke gå

Egtved Posten

Klumme: Ligestilling

Egtved Posten

Kendt ansigt blandt mange er nu en del af byens handlende: Christian er specialist i sport hos Sportigan

Egtved Posten

Butikker arrangerer amerikansk lotteri for kunderne

Egtved Posten

Meget fin dame besøger tøjbutik: Hun er mest grøn og meget naturlig

Egtved Posten

Navne: 25 års jubilæum i Lego Koncernen

Egtved Posten

Klumme: Hvor skal vi bo – by eller land?

Egtved Posten

Der bliver heller ikke juleoptog i år: - Men vi skal nok sørge for masser af julestemning alligevel

Egtved Posten

Her på skolen går de klædt som i gamle dage: Elever og ansatte fejrer, at det er 300 år, siden byen fik sin skole

Egtved Posten

Butikker arrangerer amerikansk lotteri for kunderne

Egtved Posten

Få overblikket her: De er ude, de er inde, og de er nye - og så mange stemmer fik de

Egtved Posten

Klumme: Fokus på trafikken

Egtved Posten

Lynge nyder sin nye tilværelse i De gamles hjem: - Jeg har endda tid til at lave mad, inden min kone kommer hjem

Egtved Posten

Søren Peschardt er indstillet til Dannebrogordenens Ridderkors

Egtved Posten

Mød dine lokale kandidater: Henrik Sandholm (K)

Egtved Posten

Mød dine lokale kandidater: Morten Skovlund

Egtved Posten

Mød dine lokale kandidater: Gitte Frederiksen (V)

Egtved Posten

Byrådsmedlem efter tv-indslag: Cykelstier er ikke overflødige - heller ikke i landområderne

Egtved Posten

Derfor mister Vester Nebel sin eneste selvstændige bager: - Jeg har i en periode haft en arbejdsdag på 17 timer, og det holder ingen jo til

Egtved Posten

Mød dine lokale kandidater: Lars Schmidt (V)

Annonce