Annonce
Egtved Posten

En gave at gøre en indsats og lære nogle flere at kende

Karl Tolstrup har flere yndlingssteder. Han nyder at komme ved "Den gamle markedsplads" ved åen tæt ved Randbøl Kirke. Foto: Mette Mørk
Karl Tolstrup har altid haft travlt i sit arbejdsliv. Nu har den pensionerede agronom fået tid til at engagere sig i Randbøldal, hvor han og hustruen trives med natur og det lokale sammenhold.
Annonce

Randbøldal: Karl Tolstrup, 67 år, er glad for at kunne tage en tørn i sit lokalsamfund. I tilgift har han fået udvidet sin bekendtskabskreds efter, at han valgte at gå på efterløn fra sit job på forsøgscentret AU-Foulum.

Inden da var der ikke meget overskud til at tage del i livet i Randbøldal. Alene den daglige tur til og fra Viborg tog tre timer.

Men da han blev arbejdsfri, tog han til generalforsamling i Randbøldal Borgerforening, hvor han blev valgt ind i bestyrelsen. Siden er han blevet formand.

Vores arbejde hviler på skuldrene af dem, som i tidens løb har gjort en stor indsats.

Karl Tolstrup

Annonce

Holder af livet på landet

Karl Tolstrup har været tiltrukket af livet på landet, siden drengen fra Gladsaxe tilbragte sine ferier hos familien i Bryrup i Midtjylland. Hans kone er også fra Københavns-området, hvor de begge læste. Storbyen har de dog aldrig savnet.

- Vi kan jo køre til teatret.

Når man bliver inviteret til et kig ud fra Karl Tolstrups terrasse, forstår man, hvorfor de valgte at flytte tilbage til Randbøldal efter mange år i Vandel, hvor Karl Tolstrup var forstander for kartoffelforædlingsstationen.

Udsigten over det bakkede landskab tager næsten vejret fra en, og den frodige have afslører, at her bor en agronom med blandt andet interesse for at pode æbletræer med gamle sorter.

Annonce

Aktiv borgerforening

Det er et aktivt område, parret bor i. Selv om der er blot 200 husstande, er listen over Borgerforeningens arrangementer lang. Blandt andet er der månedlige fællesspisninger, det årlige Valdemarsmarked, vinsmagning, sankthansfest og julehygge. Campingplads, kroen og de nye ejere af "Det Hvide Palæ" giver gerne plads til borgerforeningens arrangementer. Mange lokale har givet økonomisk støtte til ny julebelysning i træet ved kroen.

- Borgerforeningen har altid været en klippe i Randbøldal. Vores arbejde hviler på skuldrene af dem, som i tidens løb har gjort en stor indsats, siger han.

Dit lokalråd

De 33 lokalråd er vigtige bindeled mellem lokalområderne og Vejle Kommune. Vi præsenterer formændene for lokalrådene i ugeavisens område. Serien er blevet til i et samarbejde mellem Vejle Kommune, din lokale ugeavis og Vejle Amts Folkeblad.
Annonce

Flere børnefamilier

Randbøldal vil gerne have initiativrige familier til området. Som for eksempel den unge familie, der har købt "Det Hvide Palæ", og som har sat sig for at sætte det i stand og fylde rammerne med nye aktiviteter. Og et andet par, som forvandler det gamle mejeri i Randbøl til bolig og mikrobryggeri.

Derfor vil Borgerforeningen arbejde for bedre stimuligheder til skole og sportsaktiviteter i Vandel og Nørup.

- De smalle veje er ikke sikre, siger Karl Tolstrup, der ved, det vil tage tid at komme igennem med stiplaner.

Karl Tolstrup, formand for Randbøldal Borgerforening

Pensioneret agronom, 67 år.

Gift med pensioneret læge Susanne. To sønner og en datter. Fire børnebørn.

Født i Gladsaxe, flyttede til Nakskov og senere til Horsens, hvor han er student fra.

Har boet i Randbøldal i to omgange.

Gik på efterløn som 62-årig efter 12 års ansættelse på Forsøgscenter Foulum. Forinden 17 år som forædler og forstander på Kartoffelforædlingsstationen i Vandel. Før det var han planteavlskonsulent og forsker i seks år.

Interesser: Slægtsforskning, historie, podning af æble- og pæretræer for at bevare gamle sorter, træarbejde, teater, ror kajak i Kolding og vandrer i naturen.

Annonce

Fitness i naturen

Et andet ønske er at etablere en fitnessplads, der passer ind i naturen. Der er lidt jord nær campingpladsen, hvor redskaberne kan være.

- Folk er gode til at give en hånd med ved arrangementerne. Når der ligger en gren hen over en sti, eller et skilt sidder skævt, sørger frivillige for at få det udbedret, men vi kan altid bruge flere hænder.

Der er nok at se til i borgerforeningen, men Karl Tolstrup har også fået tid til at fordybe sig i sin interesse for slægtsforskning, som han underviser i på Egetoft i Egtved. Desuden hjælper han sin søn på Midtfyn, hvor de har plantet en æblelund.

Fysikken holdes ved lige ved at ro i kajak på Kolding Fjord, gå ture med hunden og vandre med kammerater fra studietiden på landbohøjskolen i København, og han er også fortsat konsulent for et kartoffelfirma.

Glad for sammenholdet og hjælpsomheden

Hvad er du mest stolt af i dit lokalområde?

Jeg er stolt af opbakningen til borgeforeningen, de små private virksomheder og initiativer og den dejlige natur.

Hvis du var ejendomsmægler, hvordan skulle salgsteksten lyde?

Naturen, aktivt foreningsliv, god skole og børnehave, sammenhold og hjælpsomhed.

Hvilken plet viser du en udenbysgæst?

Vi skal en tur i skoven op til et udsigtspunkt over hele Randbøldal. Men også besøge "den gamle markedsplads" ved åen og Randbøldalmuseet med vandeksperimenter.

Hvordan skulle området gerne have udviklet sig om ti år?

Lidt flere storparceller, flere børnefamilier i byhusene, som bliver pænt vedligeholdt, og bedre trafikforhold for skolebørnene.

Hvad trænger til at blive gjort inden for det kommende år?

Vi skal have lavet en naturfitness-plads.

Din største bekymring for lokalområdet?

Jeg er lidt bekymret for, om nogle af de gamle huse kommer til at stå og forfalde.

Annonce
Annonce
Egtved Posten

Klumme: Hvad er normalt?

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Egtved Posten

Er der nogen som kan hjælpe

Egtved Posten

Er der nogen som kan hjælpe

Egtved Posten

Blomster fra en glad dreng

Annonce