Annonce
Egtved Posten

Hun lå i jorden i 3000 år: Vi hylder Egtvedpigen - og at hun blev fundet

Egtvedpigen blev fundet for 100 år siden her i højen ved Egtved. Det bliver i år fejret med flere forskellige tiltag. Foto: Mette Mørk
I dag udsender Vejle Amts Folkeblad et særtillæg, der handler om Egtvedpigen, som blev fundet for 100 år siden - i år. Hendes fund har stor betydning for vores viden om bronzealderen, og samtidig er denne mere end 3000 år gamle pige noget særligt for mange.

Egtved: Der var næppe nogen, der havde forestillet sig, hvor vigtigt et fund det var, der blev gjort i februar 1921 ved Egtved Holt.

Her stødte Peder Platz og hans arbejdshold på en gammel egetræskiste, som viste sig at indeholde de jordiske rester af en ung pige, der døde for over 3000 år siden. Egtvedpigen.

Takket været Peder Platz og arkæolog Thomas Thomsen lykkedes det at sikre fundet, som viste sig meget velbevaret. I dag bliver det regnet for et af de vigtigste bronzealderfund overhovedet  - ikke bare i Danmark, men faktisk i hele verden.

I Egtved er man meget stolt af Egtvedpigen og tilknytningen hertil. De senere år har byen virkelig forsøgt at brande sig som Egtvedpigens by, blandt andet ved at have unge skolepiger klædt i Egtvedpige-dragter til alle tænkelige begivenheder i byen.

Foreningen Egtvedpigens Venner arbejder også målrettet på at formidle viden om den historiske pige og synliggøre hendes tilknytning til byen ved blandt andet at arrangere temadage eller senest ved at få opstillet Egtvedpige-skilte ved indfaldsvejene til Egtved.

Ønsket om et oplevelsescenter ved Egtvedpigens Grav er også meget stort. En styregruppe arbejder løbende på at forsøge at skaffe fondsmidler til projektet, som Vejle Kommune har afsat 20 millioner kroner til medfinansiering af. Drømmen er et stort oplevelsescenter, der på en levende og interaktiv måde skal gøre historien om Egtvedpigen spændende for både børn og voksne, og som kan trække turister fra både nær og fjern til Egtved.

Annonce

100-års fejringen

At Egtvedpigen overhovedet blev fundet og at hendes gravkiste er med til at gøre os klogere på bronzealderen, er ikke blot noget, der er gået over i historien. Det er også en fortælling, der er med til at skabe identitet og en bro til fortiden.

At det nu er 100 år siden, at det særlige fund blev gjort, bliver fejret fra 21. februar og hele året ud fra flere sider.

Egtvedpigens Venner har i samarbejde med Egtved Bageri og Egtved Handelsforening holdt en særlig bronzealderbrødkonkurrence, hvor et vinderbrød har fået titlen "Egtvedpige Brød". Det skete 21. februar. Samme dag var flagene hejst i hele byen. Foreningen barsler med en række andre fejringer som for eksempel et antal foredrag og et stort optog fra Egtved by ud til gravhøjen. Noget af det skulle allerede nu være afholdt - endda med pomp og pragt - men corona-situationen har sat planerne en smule på hold, indtil mange mennesker igen må være sammen.

VejleMuseerne og Egtved Museum har hver skabt deres egne særudstillinger/jubilæumsudstillinger, som man kan gå på opdagelse i, så snart corona-situationen tillader det. Ligeledes er der skabt virtuelle oplevelser og fortællinger, som kan findes på Facebook og i VejleMuseernes app.

Annonce

-- Læs tillægget her:

Man kan også snøre vandreskoene og følge en helt ny 14 kilometer lang vandrerute under navnet "Egtvedpigens Fodspor".

Ved det årlige arrangement "Egtvedpigens Dag" til i forsommeren, vil programmet sikkert også have et helt særligt præg af jubilæumsfejring.

Elever fra Egtved Skole og børnene i daginstitutionen Solsikken-Tusindfryd er også blevet inddraget i 100-års fejringen af Egtvedpigens fund i samarbejde med byen, kommunen, kunsten og museumsverdenen.

Annonce

Gå på opdagelse

For hele Egtved og omegnen er Egtvedpigen bare noget særligt. Og med dette jubilæumstillæg, ønsker vi på redaktionerne ved Egtved Posten og Vejle Amts Folkeblad at hylde Egtvedpigen og være med til at fortælle historien om hende og værdien af, at hun er blevet fundet.

Gå på opdagelse i jubilæumstillægget, og gå på opdagelse derude ved gravhøjen og sammen med de respektive aktører i takt med, at de året igennem byder på masser af oplevelser.


Hold også øje med kommende artikler fra os og andre tiltag via de sociale medier, hvor mere nyt sikkert dukker op om både fejringen og om Egtvedpigen. Lige nu står det hele på spring for at bryde ud i den helt store hyldest sammen med forårets og sommerens komme.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Egtved Posten

Søger unge frivillige

Egtved Posten

Havde alt for mange på venteliste

Egtved Posten

Klumme: Bøgernes verden

Egtved Posten

Teenager i coronatid

Annonce