Bredsten: I luftlinje er der 27 kilometer mellem Jelling og det store kraftværk ved Kolding Fjord - Skærbækværket.
Gennem underjordiske rør er rejsen endnu længere - men det er den afstand, vand varmet op ved overskudsvarme snart skal tilbagelægge. Dermed er der virkelig tale om fjern varme til forbrugerne i Jelling og Bredsten-Balle.
Helt præcist kommer fjernvarmevandet til at at løbe det sidste stykke fra Vejle i en 20 kilometer lang rørledning.
Projektet er ifølge Tvis-formand Lars Schmidt det største, siden Tvis-systemet gik i drift i midten af 1980'erne. Dengang forbandt man fjernvarme-systemerne i Fredericia, Kolding og Vejle, så man kunne udnytte overskudsvarme fra Skærbækværket og de store industrier i Fredericia - først og fremmest raffinaderiet.
Prisen for den 20 kilometer lange rørledning er 90 millioner kroner. Men ifølge Tvis' egne beregninger er den samfundsmæssige værdi 33 millioner kroner over en 20-årig periode, fordi man sparer fossilt brændsel.
Overskudsvarme i rå mængder
Tvis udnytter overskudsvarme fra Shell Raffinaderiet og fra affaldsforbrændingen i Kolding plus biomasse-varme fra Skærbækværket. Ifølge Tvis reducerer man CO2-udledningen med knap 5400 ton per år. Samtidig lover formand Lars Schmidt gevinst for både nuværende og fremtidige fjernvarmekunder:
- Vi har masser af varme i nettet, som betyder, at vi kan tilbyde, at endnu flere kan få grøn varme, lyder det fra formanden i en pressemeddelelse.
Lars Schmidt tog spadestikket til den nye ledning sammen med formændene for fjernvarmeværkerne i henholdsvis Bredsten og Jelling, Tage Majgaard og Frans Andersen.
Glæde hos lokale varmeformænd
- Samarbejdet giver os mulighed for at tilbyde nye forbrugere varme til en pris, der er konkurrencedygtig, lyder det fra Frans Andersen.
Hans kollega fra Bredsten-Balle Kraftvarmeværk, Tage Majgaard, kan glæde sine fjernvarmebrugere med, at prisen kommer ned, når varmen fra Tvis begynder at flyde i rørene.
- Tvis skal levere cirka 70 procent af vores varme, og vi udfaser stort set de sidste fossile brændsler.
Den nye ledning får udgangspunkt ved Rosborg i det vestlige Vejle. Derfra strækker udgravningen sig til Skibet, hvor den deler sig. Mod nord går det 8,3 kilometer til Jelling og mod vest 4,9 kilometer mod Bredsten-Balle.
Udnytter corona
Nedgravningen af fjernvarmerør har det med at genere trafikken - og i den forbindelse har Tvis besluttet, at mest muligt af arbejdet skal foregå, mens samfundet er mere eller mindre lukket ned på grund af corona:
- Aftalen med Arkil er, at vi så vidt muligt skal udnytte, at der er lukket for skolerne i disse dage, så vi skal have etableret så meget som muligt af strækningerne, hvor skolebørnene færdes, under skolernes nedlukning.
- Kan vi ikke etablere fjernvarmeledningen i cykelstien mellem Bredsten-Balle og Skibet på en tilstrækkelig sikker facon, tilbyder vi i samarbejde med Vejle Kommune skolebus til de ældre elever, lyder det fra Brian Schmidt.