Annonce
Egtved Posten

Første spadestik til 20 kilometer lang fjernvarmeledning startede i Bredsten

En for alle - alle for en. Tvis-formand Lars Schmidt i midten krydsede spader med formændene for varmeværkerne i Bredsten-Balle og Jelling Tage Majgaard (til venstre) og Frans Andersen. Foto: Mette Mørk
Fremover skal fjernvarmeforsyningen fra det fælles selskab, der dækker store dele af Trekantområdet, nå helt til Jelling og Bredsten.
Annonce

Bredsten: I luftlinje er der 27 kilometer mellem Jelling og det store kraftværk ved Kolding Fjord - Skærbækværket.

Gennem underjordiske rør er rejsen endnu længere - men det er den afstand, vand varmet op ved overskudsvarme snart skal tilbagelægge. Dermed er der virkelig tale om fjern varme til forbrugerne i Jelling og Bredsten-Balle.

Helt præcist kommer fjernvarmevandet til at at løbe det sidste stykke fra Vejle i en 20 kilometer lang rørledning.

Projektet er ifølge Tvis-formand Lars Schmidt det største, siden Tvis-systemet gik i drift i midten af 1980'erne. Dengang forbandt man fjernvarme-systemerne i Fredericia, Kolding og Vejle, så man kunne udnytte overskudsvarme fra Skærbækværket og de store industrier i Fredericia - først og fremmest raffinaderiet.

Prisen for den 20 kilometer lange rørledning er 90 millioner kroner. Men ifølge Tvis' egne beregninger er den samfundsmæssige værdi 33 millioner kroner over en 20-årig periode, fordi man sparer fossilt brændsel.

Annonce

Overskudsvarme i rå mængder

Tvis udnytter overskudsvarme fra Shell Raffinaderiet og fra affaldsforbrændingen i Kolding plus biomasse-varme fra Skærbækværket. Ifølge Tvis reducerer man CO2-udledningen med knap 5400 ton per år. Samtidig lover formand Lars Schmidt gevinst for både nuværende og fremtidige fjernvarmekunder:

- Vi har masser af varme i nettet, som betyder, at vi kan tilbyde, at endnu flere kan få grøn varme, lyder det fra formanden i en pressemeddelelse.

Lars Schmidt tog spadestikket til den nye ledning sammen med formændene for fjernvarmeværkerne i henholdsvis Bredsten og Jelling, Tage Majgaard og Frans Andersen.

Annonce

Glæde hos lokale varmeformænd

- Samarbejdet giver os mulighed for at tilbyde nye forbrugere varme til en pris, der er konkurrencedygtig, lyder det fra Frans Andersen.

Hans kollega fra Bredsten-Balle Kraftvarmeværk, Tage Majgaard, kan glæde sine fjernvarmebrugere med, at prisen kommer ned, når varmen fra Tvis begynder at flyde i rørene.

-  Tvis skal levere cirka 70 procent af vores varme, og vi udfaser stort set de sidste fossile brændsler.

Den nye ledning får udgangspunkt ved Rosborg i det vestlige Vejle. Derfra strækker udgravningen sig til Skibet, hvor den deler sig. Mod nord går det 8,3 kilometer til Jelling og mod vest 4,9 kilometer mod Bredsten-Balle.

Annonce

Udnytter corona

Nedgravningen af fjernvarmerør har det med at genere trafikken - og i den forbindelse har Tvis besluttet, at mest muligt af arbejdet skal foregå, mens samfundet er mere eller mindre lukket ned på grund af corona:

-  Aftalen med Arkil er, at vi så vidt muligt skal udnytte, at der er lukket for skolerne i disse dage, så vi skal have etableret så meget som muligt af strækningerne, hvor skolebørnene færdes, under skolernes nedlukning.

- Kan vi ikke etablere fjernvarmeledningen i cykelstien mellem Bredsten-Balle og Skibet på en tilstrækkelig sikker facon, tilbyder vi i samarbejde med Vejle Kommune skolebus til de ældre elever, lyder det fra Brian Schmidt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Egtved Posten

20 år med mode og mennesker

Egtved Posten

Udstiller i kommunens kantine

Egtved Posten

Vi mangler deltidsbrandmænd

Egtved Posten

Klumme: Lyset er på vej

Annonce