Annonce
Egtved Posten

Far til fire:  Tilvalg af børn er tro på fremtiden

Jan Lundsgaard. Klummeskribent på Egtved Posten. Foto: Christina Møgelvang Mosegaard

I det seneste nummer af Samvirke, foreningsblad for medlemmer af Coop og brugsforeninger, er der en artikel om fravalg af børn. Spændende læsning, selv om jeg absolut ikke kan identificere mig med dem, der ikke vil have børn.

Der er mange argumenter for ikke at blive forældre. Ungdomslivet stopper, og friheden til at gøre 'som jeg vil' forsvinder ud i det blå. For med et lille barn kommer et kæmpe ansvar. Det er der åbenbart mange, der ikke er parate til at tage på sig.

Utroligt, at vi som samfundsborgere har bevæget os, så langt væk fra vores oprindelige biologiske ståsted. At føre slægten videre er for alle dyrearter, det vigtigste overhovedet. Afkommet bliver forsvaret med næb og klør og i sidste ende med livet som indsats.

Annonce

Er det et tegn på egoisme og navlepilleri, når børn bliver betragtet som en begrænsning? Jeg kan ikke give svaret, men noget tyder på det.

Jeg er selv far til fire; to drenge og to piger. Der er fire år mellem de ældste (tvillinger) og den yngste. De betyder uendelig meget for mig og min ekskone. Ønskebørn, og selvom det til tider har været tidskrævende, dyrt og endda besværligt, vil jeg aldrig undvære et sekund af mit samvær med dem.

Nu hvor de ældste er næsten 32 år, mødes vi på et andet plan. Med seks børnebørn er rollerne ændret. Mine børn er selv blevet forældre, med alt hvad det indebærer. Kun den yngste søn er 'barnløs', men han mangler også kvinden i sit liv. Til gengæld elsker han sine nevøer og niecer.

For mig er børn tegn på, at vi stadig har en tro på fremtiden, og at det har været besværet og sliddet værd. At se de unges eller børnebørnenes glæde over leg og samvær, det luner og giver ro i sindet. Jeg begynder at forstå udtrykket 'mæt af dage'. Ikke at jeg er træt af livet. Men jeg kan se, at mit formål her på jorden er opfyldt. Nu er jeg på bonusrunden, hvor jeg nyder tredje generation. Altså når tiden tillader det. For i dag er vi arbejdsramte og fritidsaktive langt op i 60´erne.


Vi skal tro på, at børn er fremtiden

Jan Lundsgaard, klummeskribent


Jeg har en del yngre bekendte. Flere af dem har fravalgt børn og bruger livet på rejser, cafebesøg og at være sammen med venner. Det er fint, så længe venskaber og bekendtskaberne eksisterer. Når de tørrer ud, har jeg stadig min lille slægt. For børns hengivenhed til forældre forsvinder aldrig. Jeg holdt utroligt meget af mine forældre. Desværre er de begge døde for en del år siden. De nåede ikke at se den store flok børnebørn, som de er medvirkende til har gang her på jorden.

Jeg oplever også, at nogle mennesker er bekymrede for fremtiden. 'Tør vi sætte børn i verden?' Selvfølgelig skal vi det. De har jo alle chancer for at lave om på de uhensigtsmæssigheder, som vores nuværende levevis er årsag til. Med ny teknik og viden bliver de måske generationen, der får jorden tilbage på ret kurs. Vi skal tro på, at børn er fremtiden. At de formår at føre slægterne videre. At de formår at skabe et samvær i større harmoni, end vi hidtil har været i stand til.

Min mormor og morfar var fantastiske forbilleder for mig. De var flittige, trods slid og sygdom. Og de havde et godt humør og plads til børnebørn. De gav mig nogle værdier med i mit liv. Det samme har jeg forsøgt med både egne og bonusbørn. Noget sorterer de unge fra, og det er sikkert godt. Vores omverden ændres sig med lynets hast, og det jeg fandt godt og brugbart, er ikke altid anvendeligt i de unges øjne.

Men ved at sætte børn i verden giver jeg kloden en chance for at blive et bedre sted at leve. For både børn, forældre – og barnløse.

Annonce
Annonce
Egtved Posten

Har du årets store juletræ: Så højt skal det være, og Vejle er gået på jagt

Annonce
Annonce
Egtved Posten

Stiller din nabo eller kollega op? Se de 103 kandidater, du kan sætte kryds ved 16. november

Annonce
Forsiden netop nu
Egtved Posten

Blæksprutten er blevet hjemløs: Uden et nyt hjem er fremtiden uvis

Egtved Posten

Skær det mest uhyggelige græskar og vind præmier: Handelsforening vil skabe halloween-stemning langs hovedgaden

Egtved Posten

Regionsrådskandidat: Der er behov for ændringer i lægevagtsordningen

Egtved Posten

Bosted for psykisk syge var varmt emne på velbesøgt vælgermøde

Egtved Posten

Byrådskandidat: Nej til stoffer på Tinghøj

Egtved Posten

Lynge og hans veteranbiler er med i ny dansk film om Flemming Bamse Jørgensen: - Det vigtigste var bare, jeg ikke havde en moderne frisure

Egtved Posten

Erik var et prægtigt menneske og en fremragende formidler

Egtved Posten

Egtved i lyserødt: Der blev grinet, sunget og tændt lys i brysternes tegn

Egtved Posten

Skørt nok: Lette mænd på tynde hjul vil få folk til at valfarte til Øssbyland

Egtved Posten

Ung 23-årig er hoppet ud i drømmen: Mathias har han startet egen tømrervirksomhed

Egtved Posten

Betty Rosenlund er kåret til årets frivillige Ildsjæl 2021

Egtved Posten

Lokalråd står klar med nyt navn, ny formand, og ny kommunikation: - Det skal være nemt at finde frem til os, lyder budskabet

Egtved Posten

Flere medlemmer i Ældrerådet vil hellere vil afholde fredsvalg end fremmødevalg, fordi kandidaterne er så få: Formanden er uenig og går af

Egtved Posten

Jernalderlandsby er dukket op under nyt udstykningsområde i Egtved

Egtved Posten

Se billederne: En æra sluttede i Fynslund - Sepp sagde farvel som aktiv i fodbold

Egtved Posten

Vi har fået en ny hjælper på avisen. Den hedder Eventinfo

VEJLE

Vejle Spildevand skal opspore corona i vandet fra dit toilet: Smitten kan måles i kloakken, inden du bliver syg

Egtved Posten

Ny virksomhed i Ågård giver dig klarhed og skønne sager til selvforkælelse

Egtved Posten

Egtved summede af liv i lørdags

Egtved Posten

Per kan fejre 25-års jubilæum i Lego Koncernen

Egtved Posten

Gitte Gade om det der sker i næste uge: Det er bevist, at det nytter, og vi kender jo nærmest alle nogen der har været ramt

Annonce