Annonce
Egtved Posten

Far til fire:  Tilvalg af børn er tro på fremtiden

Jan Lundsgaard. Klummeskribent på Egtved Posten. Foto: Christina Møgelvang Mosegaard

I det seneste nummer af Samvirke, foreningsblad for medlemmer af Coop og brugsforeninger, er der en artikel om fravalg af børn. Spændende læsning, selv om jeg absolut ikke kan identificere mig med dem, der ikke vil have børn.

Der er mange argumenter for ikke at blive forældre. Ungdomslivet stopper, og friheden til at gøre 'som jeg vil' forsvinder ud i det blå. For med et lille barn kommer et kæmpe ansvar. Det er der åbenbart mange, der ikke er parate til at tage på sig.

Utroligt, at vi som samfundsborgere har bevæget os, så langt væk fra vores oprindelige biologiske ståsted. At føre slægten videre er for alle dyrearter, det vigtigste overhovedet. Afkommet bliver forsvaret med næb og klør og i sidste ende med livet som indsats.

Annonce

Er det et tegn på egoisme og navlepilleri, når børn bliver betragtet som en begrænsning? Jeg kan ikke give svaret, men noget tyder på det.

Jeg er selv far til fire; to drenge og to piger. Der er fire år mellem de ældste (tvillinger) og den yngste. De betyder uendelig meget for mig og min ekskone. Ønskebørn, og selvom det til tider har været tidskrævende, dyrt og endda besværligt, vil jeg aldrig undvære et sekund af mit samvær med dem.

Nu hvor de ældste er næsten 32 år, mødes vi på et andet plan. Med seks børnebørn er rollerne ændret. Mine børn er selv blevet forældre, med alt hvad det indebærer. Kun den yngste søn er 'barnløs', men han mangler også kvinden i sit liv. Til gengæld elsker han sine nevøer og niecer.

For mig er børn tegn på, at vi stadig har en tro på fremtiden, og at det har været besværet og sliddet værd. At se de unges eller børnebørnenes glæde over leg og samvær, det luner og giver ro i sindet. Jeg begynder at forstå udtrykket 'mæt af dage'. Ikke at jeg er træt af livet. Men jeg kan se, at mit formål her på jorden er opfyldt. Nu er jeg på bonusrunden, hvor jeg nyder tredje generation. Altså når tiden tillader det. For i dag er vi arbejdsramte og fritidsaktive langt op i 60´erne.


Vi skal tro på, at børn er fremtiden

Jan Lundsgaard, klummeskribent


Jeg har en del yngre bekendte. Flere af dem har fravalgt børn og bruger livet på rejser, cafebesøg og at være sammen med venner. Det er fint, så længe venskaber og bekendtskaberne eksisterer. Når de tørrer ud, har jeg stadig min lille slægt. For børns hengivenhed til forældre forsvinder aldrig. Jeg holdt utroligt meget af mine forældre. Desværre er de begge døde for en del år siden. De nåede ikke at se den store flok børnebørn, som de er medvirkende til har gang her på jorden.

Jeg oplever også, at nogle mennesker er bekymrede for fremtiden. 'Tør vi sætte børn i verden?' Selvfølgelig skal vi det. De har jo alle chancer for at lave om på de uhensigtsmæssigheder, som vores nuværende levevis er årsag til. Med ny teknik og viden bliver de måske generationen, der får jorden tilbage på ret kurs. Vi skal tro på, at børn er fremtiden. At de formår at føre slægterne videre. At de formår at skabe et samvær i større harmoni, end vi hidtil har været i stand til.

Min mormor og morfar var fantastiske forbilleder for mig. De var flittige, trods slid og sygdom. Og de havde et godt humør og plads til børnebørn. De gav mig nogle værdier med i mit liv. Det samme har jeg forsøgt med både egne og bonusbørn. Noget sorterer de unge fra, og det er sikkert godt. Vores omverden ændres sig med lynets hast, og det jeg fandt godt og brugbart, er ikke altid anvendeligt i de unges øjne.

Men ved at sætte børn i verden giver jeg kloden en chance for at blive et bedre sted at leve. For både børn, forældre – og barnløse.

Annonce
Annonce
Egtved Posten

Indlæg: Kampesten fra langdyssen i Lihmskov blev brugt til privatbane

Annonce
Annonce
Egtved Posten

Læserbrev: Sæt pris på naturen, også når vi bygger motorveje

Annonce
Forsiden netop nu
Egtved Posten

Anni og Lars hitter med nyt tiltag på tankstationen: Kunderne kommer fra hele landet

Egtved Posten

Fem gratis oplevelser til din ferie: Det behøver ikke være kedeligt at gå på museum, se her hvorfor

Egtved Posten

De alleryngste i Vejle Kommune skal være mikroforskere

Egtved Posten

Her må farmand gerne lange kone og børn en lige højre: Hos Kim i Bredsten er der boksning for hele familien med hjertevarme og råstyrke

Egtved Posten

Klumme: Ferie - hvorfor har vi det?

Egtved Posten

Tag på tur i Egtvedpigens kulinariske fodspor: Læs her om syv lokale lækkerier med forbindelse til bronzealderen

Egtved Posten

Jazz I Trekanten udpeges til Netværksspillested

Egtved Posten

Naturkomiteen har gjort et fantastisk stykke arbejde

Egtved Posten

Tusind tak for feedback: Læsere har fortalt, hvad de synes om Egtved Posten

Egtved Posten

Havde en kæmpe interesse i sine medmennesker og var kendt ansigt i byen: Torben er nu død, 75 år gammel

Egtved Posten

Festival i nyt setup aflyst to år i streg, men arrangører melder klar til næste år

Egtved Posten

Lykke er vild med mennesker og nærhed: Nu er hun blevet en central del af lokalsamfundet i Firehøjeland

Egtved Posten

Se videoen: Mølkjær Kros 130 år gamle lindetræ falder til jorden med et brag

Egtved Posten

Erfaren præst med stor viden om Søren Kierkegaard indsættes ved Balle Valgmenighed

Egtved Posten

Klumme: Flytter vi fokus?

Egtved Posten

Egtved kan noget: Byrådspolitikere på bytur med sengehygge, optimisme og godt til gane og mave

Egtved Posten

Byparken skal have et løft: Skole, hal og sognegård går sammen om projekt for millioner

Egtved Posten

Fejring, fed musik og kædeoverrækkelser: Ny præsident og ny guvernør på én dag hos Rotary Egtved

Egtved Posten

Museum tager bogstavligt talt tråden op til genforeningen

Egtved Posten

Tusindvis af liter vand løber stadig ud i ingenting: Varmeværk har endnu ikke haft held til at finde brud

Egtved Posten

De nærmest uundværlige: Det er godt at blive brugt og anerkendt

Annonce