Annonce
Egtved Posten

Fusion gav byfornyelse: Finn har bukket juletræ til Vester Nebel

Severin har fået selskab af et seks meter højt juletræ på hans plads i Vester Nebel. Træet er lavet af Finn Nygaard, smed og ejer af Rosenbuen, og det er en gave fra den nu nedlagte borgerforening. Foto: Lene Dalsgaard Nielsdatter
Det seks meter høje juletræ på Severinplads er en gave til byen fra den nedlagte borgerforening, der i foråret fusionerede med forsamlingshuset.

Vester Nebel: De fleste andre byer har hentet en gran i skoven og dekoreret med lys. Men ikke i Vester Nebel. Her pryder et seks meter højt juletræ bukket i jernrør og pyntet med lyskæde på Severinplads midt i byen - lige overfor Nebel Huset.

Juletræet, der på grund af corona blev tændt i stilhed 1. søndag i advent, er en gave til byen fra den nu nedlagte borgerforening, som i foråret fusionerede med Vester Nebel forsamlingshus og blev til Nebel Huset.

- Der stod i borgerforeningens vedtægter, at ved foreningens ophør, så skulle foreningens penge - i det tilfælde der var overskud på kontoen - gå til udsmykning af byen, fortæller Lenette Nielsen, formand for Nebel Huset.

Annonce

Og borgerforeningen havde en sum penge på kontoen, da den i marts fusionerede med Vester Nebel Forsamlingshus.

- Bestyrelsen synes, Vester Nebel skulle have et juletræ, som det der står i krydset ved Koldingvej og Ågårdvej - bare større, siger Lenette Nielsen.

Den udfordring var Finn Nygaard med på. Finn er ejer af Rosenbuen, der laver håndlavet brugskunst til hus og have fra smedjen i Vester Nebel. Det er også ham, der har bukket det fire meter høje juletræ i krydset længere nede ad Koldingvej.

Krævede nyt værktøj

- Det er det første juletræ, jeg laver, der er så stort. Så det var en sjov opgave, siger Finn Nygaard, der har sponsoreret arbejdstimerne til forskønnelsesprojektet.

Borgerforeningen har betalt materialerne - og etableret strøm på Severinplads, så juletræet fremover kan få lys uden at låne strøm af naboen.


Højden gør, at jeg skulle bruge tykkere rør, så jeg måtte lige lave nogle nye værktøjer til det.

Finn Nygaard, ejer af Rosenbuen


Juletræet, der er bukket af i alt 84 meter jernrør, vejer i alt omkring 300 kilo. Selve juletræet vejer ifølge Finn Nygaard ikke så meget, da det er rør. Det er installationen under jorden, der er den tungeste del.

Specialopgaven krævede andre værktøjer, end dem han brugte på det fire meter høje juletræ.

- Højden gør, at jeg skulle bruge tykkere rør, så jeg kunne ikke bruge de værktøjer, jeg havde lavet til det andet træ - så jeg måtte lige lave nogle nye værktøjer til det, fortæller Finn Nygaard.

Finn Nygaard fra Rosenbuen har lavet det seks meter høje juletræ af jernrør. Det er første juletræ i den højde. Han har også lavet juletræet i krydset længere nede af Koldingvej. Det er kun fire meter. Foto: Lene Dalsgaard Nielsdatter

Så nu er smeden, der også laver juletræer i mindre størrelser til private haver og altaner, klar til at lave flere juletræer, der kan genbruges år efter år.

Foreninger fusionerede

Onsdag aften den 11. marts 2020 - mens statsminister Mette Frederiksen holdt det berømte pressemøde, hvor hun lukkede Danmark ned - blev der afholdt to generalforsamlinger i det daværende Vester Nebel Forsamlingshus, nu Nebel Huset.

Vester Nebel Borgerforening holdt først en ekstraordinær generalforsamling, hvor foreningen blev nedlagt.

Efterfølgende blev der afholdt en sammenlægnings- generalforsamling.

- Det har længe været et ønske at slå de to foreninger sammen, siger Lenette Nielsen.

Annonce
Annonce
Egtved Posten

Lokalpolitik som i vikingetiden

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Egtved Posten

Ellen har bageriet til salg

Egtved Posten

Klumme: Bagsiden af medaljen

Annonce