Annonce
Egtved Posten

Fysioterapeutklinik i Egtved er nu indgået i det landsdækkende GLA:D-koncept

Hos Klinik for fysioterapi i Egtved kan man nu blive trænet glad. Foto: Jørn Ungstrup
Hos Klinik for fysioterapi i Egtved kan man fremover deltage i behandlingsformen kaldet GLA:D.
Annonce

Egtved: I en pressemeddelelse fortæller Klinik for fysioterapi i Egtved, at de nu kan tilbyde det særlige behandlings- og træningsprogram kaldet GLA:D.

Blandt andet skriver ejeren af klinikken, Lars Birkelund således:

- Vi har altid behandlet og trænet patienter med artrose i hofte og knæ, men besluttede i foråret at sætte det mere i system og indgå i det landsdækkende GLA:D koncept. Derfor har en af vores fysioterapeuter været på certificeringskursus og det betyder, at vi fremover har en aftale med Region Syddanmark om et helt standardiseret forløb til patienter med hofte- eller knæ-artrose.

GLA:D er en forkortelse for Godt Live med Artrose I Danmark og er mere end blot en instruktion i øvelser. Det er en patientuddannelse, der giver den enkelte indgående viden om hvorfor og hvordan smerter opstår i forbindelse med artrose og giver værktøjer til at forstå hvorfor træning er bygget op som den er. Selve træningsøvelserne er bygget op om en koncept der umiddelbart kan kopieres til hjemmet, således, at patienten kan fortsætte efter forløbets afslutning.

Artrose er betegnelsen for det man i gamle dage kaldte slidgigt, hvilket vil sige ondt i knæ eller hofte der skyldes, at ledbrusken er blevet påvirket. Moderne forskning har dog vist at forandringerne i leddene kan komme til udtryk på rigtig mange forskellige måder og mange gange skyldes smerterne slet ikke at man er ”slidt”, men nærmere, at man bevæger sig på en uhensigtsmæssig måde. Der er mange myter om disse smerter, men heldigvis har forskningen efterhånden fået så meget data, at der kan skelnes mellem skidt og kanel.

- Alt det ved patienter, der har deltaget i GLA:D-forløbet, noget om. Er forandringerne i leddet voldsomme kan det ultimativt blive nødvendigt at få et kunstigt knæ eller en kunstig hofte, men erfaringerne med GLA:D forløbet, der har kørt landsdækkende i snart syv år og inkluderet mere end 50.000 patienter, viser at træningen kan være med til at udskyde operationen eller måske helt aflyse den. Ligeledes viser erfaringerne, at patienter der har gennemført et GLA:D forløb forud for en operation får en lettere genoptræning efter operationen, skriver klinikken i sin pressemeddelelse.

Og de fortæller videre:

- På Klinik for Fysioterapi i Egtved er det Fysioterapeut Mette Pedersen, der kommer til at stå for GLA:D-forløbet og det er noget patienterne har efterspurgt, fordi man hører om det andre steder fra.

- Vi har glædet os utroligt meget til at kunne sætte dette projekt i søen. Det skulle have været på benene allerede i foråret, men corona satte desværre en kæp i hjulet, siger Mette og fortsætter:

-Det, at vi kan sætte træningen i helt faste rammer og der sættes tid af til undervisning i den teoretiske side af sagen gør konceptet meget tilgængeligt for patienterne og data viser entydigt, at det nytter noget. For at få tilskud til behandlingen kræver det en lægehenvisning, uddyber Mette, der også fortæller, at det heldigvis opleves, at lægerne gerne henviser til det, netop fordi evidensen for behandlingen efterhånden er så overbevisende.

Et GLA:D-forløb består af flere forskellige elementer, der både inkluderer 1:1 tid med fysioterapeuten, undervisning og træning på hold i en otte ugers periode. Det er et ret intensivt forløb og det er nødvendigt at sætte tid af til det tirsdag og torsdag hver uge frem til jul.

- Man kan vælge at træne på egen hånd, men vi anbefaler klart at deltage på holdet. Det giver bare noget at mødes med andre i samme situation, så man kan heppe og holde modet oppe hos hinanden, når træningen bider lidt og ikke mindst udveksle sine erfaringer med, hvordan man får det bedst mulige liv med artrose, siger Mette og afslutter:

- Har man smerter i knæ eller hofte, der er kommet snigende over lang tid, og er man interesseret i at deltage i et GLA:D-forløb fra nu af og frem mod jul, vil jeg derfor opfordre dig til at komme til vores informationsaften på klinikken torsdag 29. oktober klokken 17-19 Tilmelding er nødvendig på 75552550 eller egtvedfys@egtvedfys.dk) af hensyn til coronarestriktioner.

Annonce
Annonce
Egtved Posten

Læserbrev: Vi har brug for hinanden

Annonce
Annonce
Egtved Posten

Klumme: Lys i mørket

Annonce
Forsiden netop nu
Egtved Posten

Julekoncert i Bredsten Kirke

Annonce