Annonce
Egtved Posten

Gitte skaber lange hyl, kloder og patkopper

Gitte Jørgensen er keramiker. Hun har for nyligt fået etableret sit eget værksted og åbnet firmaet Gismokeramik. Foto: Mette Mørk
Gitte Jørgensen står bag virksomheden GismoKeramik. Her skaber hun keramik med passion for smukke former, naturen og mennesket.

Ågård: Med leret mellem hænderne forvandles en kedelig, rund klump stille og roligt. Langsomt bliver det til figurer, man kan kende. Der tilføjes særpræg, genkendelige eller nye former, og måske endda en smule humor. Der rettes til, tørres, brændes, farves, og brændes igen. Ud af ovnen, timevis senere, løftes keramiske figurer, nærværende og nyttige skåle, krus, kopper - og mere til...

For godt to et halvt år siden blev Gitte Jørgensen ramt af keramikken, som hun selv kalder det, ja, eller rettere, så blev hun “genramt” (forklaring følger, red.), og endda så meget, at hun er gået ned i tid på sit arbejde som pædagog, har fået etableret eget værksted med en ny stor keramikovn og er blevet virksomhedsindehaver under navnet “GismoKeramik”, hvor hun sælger sine produktioner med god succes.

Annonce

Keramikken kom tilbage

- Faktisk stiftede jeg bekendtskab med keramikken, da jeg var helt ung, hvor jeg fik en del undervisning hos en keramiker sammen med min mor, og allerede dengang var jeg vild med det. Men så kom en tid med den sjove ungdom, uddannelse, arbejde og stifte familie - og alt det der ellers sker i livet, og så kom jeg fra det, forklarer Gitte Jørgensen, der i dag er meget lykkelig for, at hun har genfundet glæden ved at få fingrene i leret.

Jeg er helt vild med sangen ”Jorden er flad”. Det passer lige til mig, og så har det inspireret til mine kloder med fødder på, siger Gitte Jørgensen og citerer et vers fra sangen: "Træet er jorden, der rækker mod himlen! Der vil jeg klatre til blodbøgens top, råbe mod blæsten og sidde i vrimlen af skyer og lugte, som hvirvler herop. Så hænger jeg der og vil slet ikke ned - for luften er no´et af det bedste jeg ved. Foto: Mette Mørk

- Det startede, da jeg sammen med en fra nabolaget gik i gang med keramikken igen. Hun og jeg købte nemlig en keramikovn, og hold da op vi fik gang i sagerne. Og her mærkede jeg, hvor meget jeg faktisk havde glemt, at jeg savnede at lave keramik, fortæller Gitte Jørgensen.

Annonce

Sælger "live"

Op ad facaden ved Gitte Jørgensens og familiens hjem står reoler og bænke, og der hænger en lang birkestamme. Alle er fyldte med en mangfoldighed af keramiske værker. Her er hængepotter, skåle, krus, fade, kopper, urtepotter, kloder med fødder under sig, kloder med huse på, smalle vaser, minivaser og meget mere til.

Det hele er til salg, og det er under venlig selvbetjening.

Lange hyl. Det er navnet på Gitte Jørgensens serie med høje hylsterformede krukker, vaser eller beholdere - alt efter, hvad man har lyst til at bruge dem til. Foto: Mette Mørk

- Jeg tror på det bedste i folk, og det går faktisk rigtigt godt på denne her måde. Det er nemt for alle. Man vælger det, som man gerne vil have, og så betaler man bare med MobilePay, lyder det fra Gitte Jørgensen, der har valgt ikke at sælge sine produktioner online, men udelukkende enten fra hjemmet, fra butikker rundt i landet eller på markeder, som for eksempel Upcomers Market i Spinderihallerne i Vejle, hvor hun nærmest har haft fuldstændig udsolgt de gange, hun har været afsted.

Annonce

Patkopper og godt håndværk

I Gitte Jørgensens værksted er en behagelig lun temperatur fra keramikovnen, der er i fuld gang med at brænde de seneste værker.

På Gitte Jørgensens såkaldte patkopper ser man bryster i forskellige udformninger. Nogle bittesmå, nogle lage og andre mere frodige. Hver fortæller nærmest sin egen historie. Foto: Mette Mørk

For nyligt har hun for eksempel hentet massevis af såkaldte patkopper ud fra ovnen.

- Der er mange andre, som også laver patkopper, og faktisk flere steder i verden. Men jeg skaber naturligvis mine med mit helt eget særpræg, fortæller Gitte Jørgensen, imens hun med frisk ler mellem fingrene er i fuld gang med at lave endnu en patkop. Lige nu har hun lavet et par lerpølser, som hun former til et par bryster.

- Det er en ret enkel proces, men man kan også godt se forskel på, når noget er godt håndværk og noget ikke er. Sådan er det jo. Jeg lægger stor vægt på, at det jeg laver, er i orden, siger Gitte Jørgensen, og tilføjer med et skævt smil, at hun samtidig synes, det er enormt hyggeligt og sjovt at sidde og lave forskellige former på de bryster, som skal sidde på kopperne.

- Vi er jo alle forskellige. Nogle har store bryster, andre har små eller måske mere lange bryster, og sådan er det også virkelig forskelligt, hvilke kopper folk vælger, lyder det fra keramikeren.

I oktober donerede hun 25 kroner for hver patkop, hun solgte, til Støt Brysterne.

Annonce

Lange hyl, kloder og naturen

- Men noget af det, som er mit helt design, er blandt andet mine lange hyl. De kan bruges som små vaser, holdere til tegnegrej, ja, eller hvad man nu har lyst til at bruge dem til. Og så er der mine jordkloder på fødder. De betyder noget helt særligt for mig, forklarer Gitte Jørgensen.

Hun ser jorden og naturen som en mangfoldighed af ressourcer.

- Når jeg går en tur ude i skoven, kan jeg ikke lade være med at se efter noget, som jeg kan bruge. Kloden er jo ét stort ressourcekammer. Og så elsker jeg bare naturen og friluftslivet i det hele taget, konstaterer Gitte Jørgensen, for hvem farverne, som især findes i norden, tiltaler hende, når der skal lægges glasur på værkerne.

Samtidig føler hun, at keramikhåndværket har en stor samhørighed med jordenklodens elementer, hvor der arbejdes med ler, ild og luft.

Annonce

Forretningskvinde, pædagog og keramiker i ét

Oprindeligt er Gitte Jørgensen uddannet inden for købmandsfaget, hvor hun gennem 15 år arbejdede i supermarkeder. Senere blev hun uddannet pædagog, og i dag er hun ansat på Engum Skole, nu blot på nedsat tid for at kunne hellige sig keramikken.

Alle tre livsretninger er, og har været, perfekte for Gitte Jørgensen. Købmandsskabet bruger hun, når der skal produceres og sælges keramik. I sit pædagogjob får hun lov til at være udadvendt, være sammen med børn og undervise i kreative fag, og som keramiker får hun lov til at bruge hænderne og føle samhørighed med naturen.


Jeg er typen, der gør ting, hænderne er aldrig stille

Gitte Jørgensen, keramiker


- Jeg er typen, der gør ting, hænderne er aldrig stille, og så er jeg god til at producere meget ad gangen, hvilket jeg faktisk ser som en fordel i forhold til salg, plus at jeg holder af at handle og kommunikere med kunderne. Man skal ikke være bange for at være en forretningskvinde, selvom man er kreativ, konstaterer den aktive og engagerede keramiker, som samtidig pointerer, at hun ikke vil kalde sig selv for kunstner:

- Jeg er keramiker og kunsthåndværker, og det er noget helt andet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Egtved Posten

Søger unge frivillige

Egtved Posten

Havde alt for mange på venteliste

Egtved Posten

Klumme: Bøgernes verden

Egtved Posten

Teenager i coronatid

Annonce