Annonce
Egtved Posten

Grænseland og frihed: - Fed anerkendelse at komme med i den fine klub

Nikolaj Busk. Foto: Caroline Bittencourt
Den 38-årige Egtved-dreng Nikolaj Busk er endnu et barn af Egtved Musikskole, som er optaget i Højskolesangbogen. To af hans fem indsendte sange er med.
Annonce

Egtved: En skål og et kram kvitterede musiker og komponist Nikolaj Busk med, da han hørte, at to af hans sange blev optaget i Højskolesangbogen. Sang nummer 223 "I mit grænseland" og sang nummer 226 "Frihedens lysdøgn".

Selvom det officielt først blev offentliggjort midt i november, hvilke sange der klarede skærene og kom med i den 19. udgave af sangbogen, så fik Nikolaj Busk det nemlig at vide for et års tid siden. Ved et uheld.

- En fra højskoleudvalget kom til at tale over sig til en julefrokost sidste år, siger Nikolaj Busk, som i et lille års tid har måtte holde hemmeligt, at to af de fem sange, han havde indsendt, var blevet optaget.

- Men jeg blev meget overrasket og glad til julefrokosten. Tænk sig at være repræsenteret i Højskolesangbogen!, tilføjer han og fortsætter:

- Jeg har et virkelig nært forhold til den bog. Så det er jo en fed anerkendelse at komme med i den fine klub af komponister og tekstforfattere, der er optaget i den.

Komponisten, der er født og opvokset i Egtved, sendte både nye sange og bud på nye melodier til gamle kendinge som "Højt fra træets grønne top" og "Midsommervisen".

Annonce

Stærke musiklærerkræfter

"Frihedens lysdøgn", som Nioklaj Busk har komponeret sammen med Julie Maria, mens Anne Vad har skrevet teksten, vandt Alsang 2020s store sangskriverkonkurrence med sangen, der markerer 75-året for Danmarks befrielse. Så det overraskede ham ikke, at den kom med. Men sangen "I mit grænseland", som Lars Lilholt har skrevet tekst til, overraskede lidt. Den blev skrevet i 2016 til et Grundlovsarrangement på Ry Højskole.

- Jeg tror ikke, den har fået meget liv ud over, at de synger den på Ry Højskole. Men jeg er glad for, at de tager nogle helt nye sange med, som har potentiale til at få et liv, siger komponisten, der er barn af Egtved Musikskole.

- Egtved Musikskole var virkelig beriget af stærke lærerkræfter, da jeg voksede op i Egtved, så det er klart, at det har opfostret elever, der er blevet så dygtige, at de kan have en professionel musikkarriere, siger Nikolaj Busk, der ikke er overrasket over, at to tidligere elever er optaget i bogen. Det er nemlig sådan, at også forhenværende elev, Mette Kathrine Jensen Stærk, også er repræsenteret i den nye udgave af Højskolesangbogen med sangen "Døber, sanger, knægte, flammer".

Han tilføjer med et grin:

- Jeg voksede op halvt i mit barndomshjem og halvt i Egtved Musikskole. Jeg spillede klaver, harmonika og trompet - og gik til orkester og harmonikaorkester. Jeg brugte sindssygt mange timer der.


Egtved Musikskole var virkelig beriget af stærke lærerkræfter, da jeg voksede op i Egtved, så det er klart, at det har opfostret elever, der er blevet så dygtige, at de kan have en professionel musikkarriere.

Nikolaj Busk


Nikolaj Busk spiller i folkemusikbandet "Dreamers' circus", som er udnævnt af Statens Kunstfond som et af tre specialeensembler, hvilket betyder, at bandet vil få bevilliget en million kroner om året i 2021 til og med 2023. Derudover har Nikolaj Busk komponeret musikken til teaterstykket Ronja Røverdatter, som havde premiere på Odense Teater 21.november. Og da Egtved Posten fanger Nikolaj Busk til et telefoninterview, er han på vej til koncert i Aalborg. Trioen bag Frihedens lysdøgn har skabt et koncertkoncept, hvor de tre værter sammen med andre kunstnere hylder friheden og Danmarks befrielse.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Egtved Posten

Stor fejring må vente

Egtved Posten

Klumme: Årets knald?

Egtved Posten

Hjælp med at opklare mysteriet

Annonce