Annonce
Egtved Posten

Højskolesangbogen: Jakob har fem sange med og én er helt ny

Forstander på Engelsholm Højskole, Jakob Bonderup
Højskoleforstander, foredragsholder og musiker, Jakob Bonderup, er komponist på fem sange i Højskolesangbogens 19. udgave, hvoraf den ene er helt ny.
Annonce

Bredsten: “... mellem dem som vil samle, og de få som vil splid. Vi må synge så sandt som vi kan om vor tid”. Sådan lyder nogle af ordene i et af de vers, der udgør sangen “Universet var tavst”, skrevet af Jens Sejer Andersen og komponeret af Jakob Bonderup fra Bredsten.

Sangen, der er skrevet på bestilling i anledning af Gymnastikhøjskolen Ollerups 100 års jubilæum, er nu blevet optaget i den nyeste udgave af Højskolesangbogen, nemlig 19. udgave, der udkom midt i november i år.

“Universet var tavst” dykker ned i aktuelle begivenheder og universelle følelser og tager udgangspunkt i den følelse af afmagt, mennesket lever med i konfrontationen med de omfattende udfordringer, verden står over for. Den beskriver, hvordan modsvaret til afmagten og kilden til håbet, ligger i at bevæge sin krop, synge sammen og blive bevæget i fællesskab.

På Højskolesangbogens hjemmeside beskriver de blandt andet melodien til sangen således:

“Musikken understøtter ikke bare teksten, men fremstår lige så mættet, og fortæller sin egen, om end parallelle, historie med tydelige fraser og en stærkt synkoperet stil. Melodien skifter toneart efter anden verslinje, hvori der slås en usædvanlig, gentagende tone an, der påkalder sig opmærksomhed og dermed fremhæver tekstens budskab”.

Annonce

Glad forstander og komponist

- Det er altid noget helt særligt at få sine værker med i Højskolesangbogen, og jeg er samtidig ret stolt over, at fire andre sange, jeg har komponeret melodi til, som var med i den forrige udgave af Højskolesangbogen, også er med i den nye udgave, lyder det fra Jakob Bonderup, der altså har del i fem sange, som er en del af den helt nye højskolesangbog.

For Jakob Bonderup, der er født i 1970, er musik, sang, højskolelivet og fællesskaber blandt de helt dyrebare essenser i hans liv, og sådan ser det ud til, at det har været i det meste af hans liv.

Man kan vist roligt sige, at Jakob Bonderup har fået højskolelivet ind med modermælken, som søn af en far, der både var højskolelærer og siden forstander. Han er uddannet kontra- og elbassist, ensemble- og korleder fra Det Jyske Musikkonservatorium, foredragsholder, arrangør og altså komponist.

Annonce

Højskoler og stævner

Før Jakob Bonderup kom til Engelsholm Højskole, underviste han i 10 år på Brandbjerg Højskole, Det Jyske Musikkonservatorium, Den Fynske Talentskole, diverse musikstævner og musikskoler. Han har også været stævneleder for det legendariske jazzstævne på Brandbjerg fra 1997-2005, for Vinterstævnet og er det stadig for Engelsholmstævnet.

Han sad desuden med i redaktionen af 18. udgave af højskolesangbogen og rejser landet rundt og laver sang- og fortælletimer - særligt om Højskolesangbogen.

I 2006 blev Jakob Bonderup hentet til Engelsholm Højskole, blandt andet for at starte en musikprofil op på højskolen, der ikke tidligere havde haft musik på skemaet. I 2011 blev han forstander.

Gennem flere år har Jakob Bonderup sammen med Roland Christiansen afholdt fællessangaftener i DGI Huset i Vejle, med op til 1800 mennesker deltagere, 10 gange årligt. I år har det dog, grundet coronasituationen, været noget anderledes. Dog har de i oktober og november – under stærkt ordnede forhold - afholdt deres syng-med-aftener med omkring 500 siddende deltagere hver gang. I løbet af december vil der være julesangarrangementer. Og naturligvis synges der ved disse arrangementer højt og entusiastisk fra selveste Højskolesangbogen.

Disse fem sange har Jakob Bonderup med i Højskolesangbogen

Universet var tavst (Nyeste sang)

Nr. 506 i Højskolesangbogens 19. udgave

Tekst: Jens Sejer Andersen, 2020, Melodi: Jakob Bonderup, 2020

Jeg drømmer så tit om et sted

Nr. 216 i Højskolesangbogens 19. udgave

Tekst: Hanne Kirk, 2000, Melodi: Jakob Bonderup og Christian Rudbeck, 2000

Et samfund kan være så stenet

Nr. 116 i Højskolesangbogens 19. udgave

Tekst: Inger Christensen, 1969, Melodi: Jakob Bonderup, 2004

Folket er endnu forblindet

Nr. 197 i Højskolesangbogens 19. udgave

Forfatter: N.F.S. Grundtvig, 1839, Komponist: Jakob Bonderup, 2004

Her rejses en skole som så mange før

Nr. 522 i Højskolesangbogens 19. udgave

Tekst: Jakob Knudsen, 1907, Melodi: Jakob Bonderup, 2004

Højskolesangbogens 19. udgave udkom 12. november i år. Den består af 601 klassiske og nye fællessange. Heraf er 151 nye sange, ud af en bruttoliste på 3000, blevet optaget, og 121 gamle sange er blevet taget ud. Første udgave af Højskolesangbogen udkom i 1894.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Egtved Posten

Stor fejring må vente

Egtved Posten

Klumme: Årets knald?

Egtved Posten

Hjælp med at opklare mysteriet

Annonce