Annonce
Egtved Posten

Høsttid

Annonce

Ågård: August er en af årets mange skæringspunkter. Vi har stadig sommer og lyse aftener, og på markerne bølger kornet og majsen strækker sig mod himlen. Og så er det høsttid for landmanden. Eller som en sagde til mig; ”det er vores juleaften”. Høsten er der, hvor landmanden ser resultatet af måneders indsats i markerne. Det, sammenlagt med Vorherres gøren og laden med vejret, er afgørende for, hvor meget der kommer i laderne. Og dermed også, hvordan forretningen for gården er. Alle der færdes i landbrugsområder, bemærker det er høsttid. De store maskiner støjer når de arbejder. Og fylder, når de flyttes rundt på vejene. Jeg har gennem hele min barn- og ungdom haft min gang på adskillige bondegårde, store som små. Og alle steder har høsten været en glad og arbejdsfyldt periode.

Vi skal være glade for, at der stadig er mennesker, som har lysten og energien til at arbejde med landbrug i Danmark. Jeg har nogle gode venner, der driver en gård i Vrå. Her dyrker de blandt andet korn til lokal ølbrygning. Pers energi og glæde ved arbejdet med både dyr og jord, er ikke til at komme udenom. Han kan fortælle i timevis om, hvordan det han producerer, ender med at blive brugt. Til gavn for alle os forbrugere, der køber varerne i supermarkedet.

Det glemmer vi danskere mange gange. At vores varer ikke kommer ud af det blå, men er frugten af hårdt, og til tider risikofyldt, arbejde for landmanden. Især dem, der bor i store byer, har svært ved at se sammenhængen mellem producenter og forbrugere. Selv om langt de fleste landmænd dyrker afgrøder og har dyrehold af interesse, er det også en forretning. De kan ikke leve af, at naturen ikke må bruges, med omtanke, til at dyrke mad til dyr og mennesker.

Det er også høsttid hos os derhjemme i haverne. Alle med lidt grønne fingre glæder sig. Lige nu er der bær af alskens sorter. På Silkevænget 12 har vi for et par år siden lavet en lille bærhave; indhegnet med en lav bøgehæk. Her trives hindbær, blåbær og et par andre sorter. Og på et espalier har vi forsøgt os med en tornefri brombær. Den er endnu i sin vorden, og vi ser frem til at de sorte bær om et par år, kan ende som syltetøj til vinterens mørke tid. I det lille orangeri har Hanne fundet et hjørne til en plantekasse. Her myldrer der agurker frem. Både almindelige og skoleagurker. Flere end vi kan spise; typisk med egen avl. Enten giver det nul og niks, eller også er vi ved at ”drukne” i outputtet. Det sætter kreativiteten i gang, for de skal jo bruges. Jeg har en plan om at sylte agurker og lave agurkesalat. Lækkert til madpakken og vintermaden.

Høsttid er også markering af, at sommeren går på hæld. Stille og roligt kommer efteråret snigende ind på os. Vi skal tanke sol og energi, mens vi stadig har muligheden for det. For pludselig – sådan føles det hvert år – er vi oktober måned, og det bliver koldt og mørkt det meste af dagen.

Så er det vi forhåbentlig har samlet et godt forråd til vinteren. Både fysisk og mentalt. Lige nu skal vi glæde os over, at det stadig er sommer. Dansk sommer, med sol og lidt regn, blæst og stille dage. Børnene er startet i skolen, vi voksne er tilbage på arbejdet og dagligdagen har indfundet sig.

Landmændene kan forhåbentlig glæde sig over et godt høstår. Og samtidig er han i fuld gang med at tænke på såning og pleje af markerne. Livet står aldrig stille.

God tirsdag til jer, der har læst klummen til ende.

Klummeskribenten

Jan Lundsgaard, 60 år og bor i Ågård sammen med Hanne og hendes tre teenagebørn.Lokalt er han engageret i Lokalrådet, Vandværket og grundejerforening.Motionsløber; ses ofte med pandelampe på veje og stier.Elsker at fortælle den gode historie fra hverdagen, eller sætte meninger til debat.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Egtved Posten

Er der nogen som kan hjælpe

Egtved Posten

Er der nogen som kan hjælpe

Egtved Posten

Blomster fra en glad dreng

Annonce