Annonce
Egtved Posten

Hjemmekærnet smør, friske fisk og fyrre flittige børn

På 4H Madskolen i Egtved gik alle 40 elever entusiastisk til værks, også selvom det betød at de skulle have fingrene i fisk og skæl. Foto: Christina Møgelvang Mosegaard

På årets 4H Madskole i Egtved har der i hele uge 27 været kæmpe arbejds-iver, multitaskende børn og unge, der har lært at lave mad fra bunden.

Annonce

Egtved: - Eleverne har udført store opgaver i år, og det har de bare klaret rigtigt godt, lyder det fra Anders Løkkegaard Madsen, de er leder af 4H Madskole i Egtved. Han fortæller videre, at alle de 40 børn blandt andet har skullet tilberede hollandaisesauce, smør, pasta og regnbueørreder - helt fra bunden, hvilket de alle har taget i stiv arm og har klaret til UG.

Det er 15. år i træk at der gennemføres Madskoler i Danmark, og her i Egtved har de været med i stort set de fleste år. På 4H Madskolerne lærer eleverne at lave god, sund mad fra bunden, dyrker motion og kommer på ekskursion, hvor de ser fødevarer i kæden fra jord til bord hos en dansk jordbrugs- eller fødevarevirksomhed, og det er netop alt det de har gjort i Egtved i uge 40, og så har de endda givet den en ekstra skalle ved at bruge ekstra meget tid på at forstå hvad det betyder at lave mad fra bunden.

Når man selv laver mad, opdager man pludselig hvor det hele kommer fra og hvordan det egentligt ser ud. Foto: Foto: Christina Møgelvang Mosegaard
Annonce

Stor hjælp fra frivillige

At Madskolerne kan gennemføres, skyldes flere faktorer, og en af de vigtigste er frivilligheden. Alle madskoleinstruktørerne er der, fordi de har lyst til det, og fordi de har en interesse i at lære børnene, hvordan man laver mad og lever sundt.

- Blandt vores frivillige hjælpere er tre af dem tjenere, der er en kokkeelev og så gør vi det helt specielle, at vi i år uddanner fire af vores juniorledere til at blive madskole-instruktører, forklarer Anders Løkkegaard Madsen, der selv har været en del af Madskolen gennem flere år. Han pointer med taknemmelighed, hvor vigtig alle de frivilliges indsatser er for at madskolerne landet over kan eksistere.

- Det kræver faktisk en hel del pædagogisk forståelse og tålmodighed at tage sig af 40 børn på en gang, men det er vores unge hjælpere virkeligt dygtige til at håndtere, forklarer Sofia Lux. Hun har gennem fire år været frivillig højre hånd til madskolens leder, og man mærker tydeligt hendes entusiasme omkring at være med til at gøre denne uge til en fantastisk oplevelse for dem alle.

Mandskolens elever har alle skrevet postkort til deres instruktører, hvor de kommer med tilbagemeldinger omkring hvordan de synes det er at gå på madskolen i Egtved. Foto: Christina Møgelvang Mosegaard
Annonce

Samarbejdspartnere og lokale sponsorer

Madskoler udbydes af 4H i et ikke profitskabende samarbejde med Landbrug & Fødevarer og Rema 1000. Her støttes 4H med midler og arbejdskraft til projektet, således at de kan gennemføre så mange Madskoler som muligt. Både Rema1000 og Landbrug & Fødevarer støtter Madskoler, idet de ønsker at støtte op om, at børn lærer om sund mad, kost og motion.

Ikke alene er der stor støtte at finde hos de to samarbejdspartnere, men også lokale aktører har en stor andel i projektets succes.

- Her i Egtved er det lokale erhvervsliv helt fantastisk til at støtte vores madskole, hvilket vi er utroligt taknemmelige for. Det er alt fra økonomisk støtte til forskellige varer de hjælper os med, siger Anders Løkkegaard Madsen.

Kuvertbrød i lange baner er her på vej. For i aften kommer forældrene og spiser med, - så fint skal det da være. Foto: Christina Møgelvang Mosegaard
Og hvordan er det så lige man håndterer sådan en ørred? Foto: Christina Møgelvang Mosegaard
Der blev flittigt snittet, skåret og tilberedt.Foto: Christina Møgelvang Mosegaard
Med hænderne i dejen og højt humør, så går det bare derudad. Foto: Christina Møgelvang Mosegaard
Annonce
Annonce
Egtved Posten

Klumme: Hvad er normalt?

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Egtved Posten

Er der nogen som kan hjælpe

Egtved Posten

Er der nogen som kan hjælpe

Egtved Posten

Blomster fra en glad dreng

Annonce