Annonce
Egtved Posten

Hos Steffen kan skoletrætte unge få nyt mod på livet

15-årge Niklas Sloth kommer hos Steffen Jørgensen i virksomheden SJ Have og Graveservice, hver fredag og når der er behov for det. Han startede i praktik på stedet, fordi han var blevet skoletræt. Nu har han været der et år, er blevet ansat som fejedreng og har fået et helt andet mod på livet. Foto: Mette Mørk
Indehaver af lokal virksomhed udlever drømmen om at gøre en forskel for børn og unge der er skoletrætte og mangler et kærligt skub i den rigtige retning.

Ny Nørup: “Intet er umuligt for den der bærer viljen i hjertet”.

Dette citat står skrevet på en stor plakat i kontoret på Steffen Jørgensens værksted. Han er indehaver af SJ Have og Graveservice. For ham er citatet ikke bare ord. Det er et mantra, som han gør alt for at leve efter, både privat og professionelt.

Den 34-årige virksomhedsindehaver er ordblind og har haft en hård vej gennem livet, som har budt på familietragedier og alkoholisme.

Annonce

Tiden er gået. Meget vand er løbet gennem åen, og Steffen Jørgensen er kommet godt ud på den anden side. Alkohol rører han ikke længere. Han er blevet voksen, har brudt mønstret og bor nu i et dejligt hus med sin kæreste og barn i Randbøldal.

Nu er han selvstændig erhvervsdrivende, krydret med drømme og ambitioner.

Mere end selvstændig

Noget af det der var med til at give ham selv et skub i den rigtige retning, var da han som ung fik lov til at gøre noget af det, som han var god til, nemlig at bruge hænderne og hovedet - hos en maskinstation i Bredsten. Det positive pust, som han fik dengang, ønsker han at også andre skal mærke.

- Jeg startede som selvstændig for to år siden, og noget af det, jeg drømte om skulle være en del af virksomheden, var at kunne gøre det for børn og unge mennesker, som jeg manglede (men så senere fik), da jeg var ung. Så det gør jeg nu. Jeg vil gerne give børn og unge der er skoletrætte blod på tanden og lade dem opleve, at de faktisk godt kan, hvad de vil, fortæller Steffen Jørgensen.


Der går mange unge mennesker rundt derude, som ikke altid synes, at livet er lige sjovt hele tiden, og dem vil jeg via min virksomhed gerne gøre en forskel for

Steffen Jørgensen


Og han tilføjer.

- Der går mange unge mennesker rundt derude, som ikke altid synes, at livet er lige sjovt hele tiden, og dem vil jeg via min virksomhed gerne gøre en forskel for.

Annonce

Niklas har ændret sig

15-årige Niklas Sloth går i 9. klasse på skolen i Ny Nørup. Han startede for godt et år siden i en praktikperiode hos SJ Have og Graveservice. Praktikken blev siden til et job som fejedreng og meget mere til.

At reparere og rengøre virksomhedens maskiner, hører til blandt de mange alsidige opgaver, som Niklas Sloth får lov til at udføre. Foto: Mette Mørk

At reparere og rengøre virksomhedens maskiner, hører til blandt de mange alsidige opgaver, som Niklas Sloth får lov til at udføre. Foto: Mette Mørk- Niclas var rigtig skoletræt, og så var det jeg tænkte, at kunne være godt for ham at komme her hos mig. Først var han i praktik via skolen, og det udviklede sig, så nu er han faktisk blevet ansat som fejedreng. Han kommer her hver fredag, og når der ellers er brug for ham, eller, når han har brug for at komme her.

- Praktikken har gjort, at jeg nu har mødt en, jeg kan komme til. Det har jeg ikke kunne før. Steffen er den, jeg kan snakke med om alt. Altid, lyder det fra Niklas Sloth

Og han fortæller videre

- Da jeg mødte Steffen, fortalte han åbent om sin historie, så der fandt jeg ud af, at han har været igennem noget af det, som jeg også er igennem, lyder det fra Niklas Sloth, der videre forklarer, at der snakkes om alt lige fra skole og lektier, til drømme og det helt personlige, når de to er sammen.

Og Steffen Jørgensen tilføjer:

- Og du var godt nok træt at det hele, da du begyndte at komme her, men det har virkelig ændret sig. Og de fortæller også henne fra skolen. Vi behøver jo ikke allesammen at være akademikere, der er så meget andet, man kan.

I skolen lægges der blandt andet uddannelsesplaner fra de meget tidlige skoleår, hvilket kan være et stort pres for de som har udfordringer.

- Det kan være befriende for børn og unge at komme hos mig, for her får de lov til at bruge hænderne og finde ud af, at der er noget, de er gode til. Men samtidig siger jeg også til dem, at de skal sørge for at få alt det med, som de kan, fra skolen. De skal følge så godt med i for eksempel dansk og matematik, som muligt, for det kan altsammen bruges videre i livet, slår Steffen Jørgensen fast.

Annonce

Det er alsidigt

- I dag er der mange unge mennesker, som sidder bag skærmen det meste af dagen. Men sådan er det ikke med Niklas. Han er vild med at lave noget med hænderne, og det er netop det, han kan få lov til her hos os, siger Steffen Jørgensen.

Selvom man er fejedreng i virksomheden, betyder det ikke, at dagene bliver ensformige. Tværtimod. Niklas får mulighed for at komme i berøring med mange former for håndværk. Hos SJ Have- og Graveservice udfører de også anlæg- og boligrenovering.

- Egentligt troede jeg, at jeg skulle tage en landbrugsuddannelse, og senere tænkte jeg, at jeg skulle arbejde på en maskinstation. Men så kom jeg her, og nu har jeg ikke rigtigt bestemt mig for noget. Men det er lidt i tankerne, at jeg gerne vil starte med at blive ansat her, når jeg bliver 18 år, forklarer Niklas Sloth.

- Ja, vi går og joker lidt med, at han skal have sin egen bil og egen gravemaskine, supplerer Steffen Jørgensen med et glimt i øjet.

Annonce

Må gerne blive flere

Hos SJ Have- og Graveservice har de investeret i en ny mandskabsbil med plads til mange passagerer, og det har de gjort fordi de gerne vil have endnu flere børn og unge mennesker med “på vognen”.

- Jeg har blandt andet kontaktet Fårupgård Ungecenter og fortalt dem, at vi gerne vil have nogle af deres unge mennesker med hos os, og med Nørup Skole har jeg også en aftale om, at de er velkomne til at sende praktikanter herover nogle gange om ugen, og så tager vi dem med fra dag ét, siger Steffen Jørgensen, der samtidig, når det hele åbner op igen efter coronakrisen, vil åbne sit værksted op for unge der kan samles et par gange om måneden og fikse deres knallerter, hygge og vise hinanden, hvad de laver.

- Vi har jo ingen ungdomsklub her på egnen, men så kan de da komme her og vise hinanden tingene. Vi har pladsen og værktøjet, og så kan de få sig en sportscola og en pølse og hygge sammen, lyder det fra Steffen Jørgensen.

Han ønsker inderligt at gøre en forskel for de som har det svært i livet, og han håber, at andre måske kunne blive inspireret til at gøre det samme.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Egtved Posten

Mindeord om Ole Have

Egtved Posten

Udstilling: Se min kjole

Egtved Posten

Krolfklub klar til sæsonstart

Annonce