Annonce
Egtved Posten

Insekternes yndlingshave giver bedre livskvalitet

Ulla Karmann hår fået idéen til at lave skovhaver i byen og er med i projektet om at lave haver i Ny Rosborg. Hun har endda lavet sin egen skovhave hjemme hos sig selv. Arkivfoto: Yilmaz Polat
Ulla Karmann har sammen med pædagogisk sociolog, Fie Boesgaard, fra blandt andet Madsamling Vejle, skabt et borgerdrevet projekt, der skal fremme kendskabet til skovhaver i Vejle kommune.

Ågård: En skovhave har mange fordele.

Her kan man høste nødder, frugter, bær, flerårige urter og spiselige blomster. Vedligeholdelsen er minimal, og så kan den tiltrække insekter og sommerfugle, og give mennesker med hukommelseslidelser bedre livskvalitet. Skovhaver har i et års tid været en del af Vejle Kommunes byplanlægningsstrategi. I et lille hjørne af Vejle kommune, nærmere betegnet i Ågård, har Ulla Karmann igennem seks år skabt en have helt og aldeles på naturens præmisser. Ulla Karmann er en af Vejle Kommunes frivillige skovhaveambassadører og har været involveret i den skovhave, der for et år siden skød op i Ny Rosborg. Hun har netop sammen med pædagogisk sociolog, Fie Boesgaard, fra blandt andet Madsamling Vejle, skabt et borgerdrevet projekt, der skal fremme kendskabet til skovhaver i Vejle kommune. Projektet sigter efter at lære vejlenserne mere om bæredygtige, klimavenlige haver, der samtidig gør godt for den enkeltes mentale sundhed.

Skovhaver i Vejle Kommune

Vejle Kommune vedtog sidste år en biodiversitetsplan og har besluttet at lade skovhaver være en del af byplanlægningen. For godt et år siden skød den første skovhave op i Ny Rosborg, hvor en række frivillige skovhaveambassadører blev tilknyttet.

Grønt Forum søgte og fik bevilliget 150.000 kroner fra Friluftsrådet til projektet samt 50.000 euro fra EU’s klimaprogram Climate KIC.

Fordelen ved skovhaver er, at de kræver lidt vedligeholdelse. De giver lokal mad samtidig med, at de lagrer CO2, genopbygger humuslaget og er robuste over for tørke og oversvømmelser, og så indgår de i symbiose med naturen og mennesker, hvilket ikke mindst er en fordel i offentlige grønne arealer.

Vejle står ikke alene med skovhaver som en del af byplanlægning. Også England, Australien og flere lande i Afrika bruger skovhaver i byplanlægningen til lokal madproduktion. Skovhaver er nemlig modstandsdygtige over for ekstremt vejr.

Er du blevet mere nysgerrig på skovhaver, kan du kontakte projektleder Dana-Laura Cernat hos Vejle Kommunes Projektudvikling på dalce@vejle.dk

Du kan i øvrigt læse mere Ulla Karmanns skovhave på www.ullasskovhave.dk

Annonce

Skovhaver kræver ikke meget plads

- Jeg var på et skovhavekursus for seks år siden, og da jeg kom hjem, besluttede vi os for at omlægge et område på 4000 kvadratmeter til skovhave, fortæller Ulla Karmann, mens hun viser rundt i sin skovhave. Hendes bolig i Ågård har tilhørende cirka halvanden hektar land, så skovhaven udgør mindre end en tredjedel af ejendommens jord, som også omfatter eng ved å og skov. - Man skal ikke lade sig narre af ordet skovhave. Det kan få mange til at tænke, at det kun kan lade sig gøre i haver med masser af plads. Men faktisk kan man anlægge skovhaver på selv det mindste grønne område. Vælg selv de frugter, bær, urter, du kan lide at spise. Det kan gøres helt enkelt, påpeger hun.

Annonce

Krydderurter hæmmer ukrudt

Et nemt bud på en skovhave er et træ. Det kan være et nøddetræ, et lindetræ eller et frugttræ. Rundt om træet plantes bærbuske. I bedet plantes også flerårige grøntsager, som for eksempel kan være vild rucola, asparges eller bronzefennikel der har så dybe rødder, at de selv kan hente vand fra undergrunden. Som bunddække kan der plantes krydderurter, skovjordbær, vilde løg eller spiselige blomster. Og så kan man vælge, ligesom Ulla Karmann, at have høns i haven sammen med frugttræer. Høns er nemlig gavnlige for for eksempel æbletræer, da de gøder jorden og begrænser skadedyr. Træerne beskytter hønsene mod rovfugle. - Det handler også om at plante kvælstoffikserende planter, der giver gødning til de andre planter, og et bunddække, som passer sig selv. Her er krydderurter som mynte, citronmelisse og vild oregano et gavmildt bunddække, der næsten holder ukrudtet væk og tiltrækker sommerfugle og bier til bestøvning af frugttræerne, påpeger hun. Men hvad er det skovhaver kan, som andre haver ikke kan? - En skovhave er et rart sted at være både for mennesker og for dyr. Den tiltrækker sommerfugle og bier. Arter, der har svære betingelser i dag. En skovhave er også et skattekammer af mad dyrket helt lokalt. Det vil sige, du skal købe færre madvarer, som måske er fragtet til landet fra sydlige himmelstrøg. Du kan hente frisk grønt efter årstiderne. Det klimavenlige kommer også til udtryk ved, at det er en have, der lagrer CO2, og hvor ting er i et gavnligt kredsløb. For eksempel bliver afskårne grene lagt op i hegnet, som et langt insekt- og pindsvinehotel, og efter nogle år stampes det til en grenkompost, som dækker og beriger jorden, siger Ulla Karmann.

Valnødder er der selvfølgelig også masser af. Privatfoto
Annonce

Permakultur gavner livskvaliteten

Sidstnævnte kaldes for permakultur og er groft sagt at dyrke spiselige afgrøder på en bæredygtig måde. I permakultur bruges der stort set kun sollys, regn og samspillet mellem planter og dyr. Man søger at undgå at bruge fossilt brændsel, da lokale grøntsager ikke skal transporteres langt, og ved at lade havefræseren stå. - Skovhaver dyrket efter naturen som model har en særlig gavnlig virkning på mennesker, der har nedsat hukommelse, da den naturlige sansestimulering styrker hjernen og vækker minder, der sidder i kroppen, siger hun. Ulla Karmann er uddannet sygeplejerske og har i mange år arbejdet i ældreplejen. De seneste to år har hun sammen med Grønt Forum etableret gruppen "Skovhavens Venner", der har til formål at udbrede kendskabet til skovhaver i hele Vejle kommune. Gruppen består af otte frivillige, som blandt andet har været med til at etablere en skovhave ved Pavillonen i Ny Rosborg.

Har man en skovhave er der året rundt salater på bordet. Privatfoto
En anden mulighed er hønsehold, der giver masser af æg. Privatfoto
I et hjørne af skovhaven er der blevet plads til æbletræer. Privatfoto
Har man en skovhave er der året rundt salater på bordet. Privatfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Egtved Posten

Klumme: Holder elastikken?

Egtved Posten

Børnene er også med

Annonce