Annonce
Egtved Posten

Jeg kunne have taget det lette valg og bare gøre det samme som mine veninder: Sarah fandt vejen via praktikplads

Steffen Jørgensen (til venstre), indehaver af SJ Have/Graveservice elsker når han kan se, at de unge mennesker trives og kommer videre med deres valg i livet. I år har han blandt andet haft 16-årige Sarah Svaneby, og 16-årige Niklas Sloth under sine vinger i virksomheden, hvor både det praktiske og det menneskelige vægter højt. Foto: Christina Møgelvang Mosegaard
For nylig har 16-årige Sarah Svaneby været i praktik hos SJ Have/Graveservice. Hun var skoletræt men også modig og ikke bange for at gå mod strømmen i en branche, hvor der ellers ikke er mange piger at finde.

Ny Nørup: - Jeg satte hende bare i gang med at bruge en pladevibrator, og det varede da heller ikke længe, inden hun fandt ud af, at det kunne hun jo godt styre. Der er ikke nogen grund til, at piger ikke kan være en del af vores branche, lyder det fra Steffen Jørgensen, der i år blandt andet har haft den 16-årige Sarah Svaneby under sine omsorgsfulde og faglige vinger.

Steffen Jørgensen er indehaver af SJ Have/Graveservice, men han er meget mere end det. For han ejer også et hjerte, der banker for at gøre en forskel for skoletrætte unge mennesker, der har brug for nyt mod på sig selv og leder efter den rigtige retning i livet.

For godt et år siden bragte avisen en artikel om samme mand, i samme virksomhed og med samme mission. Men det her er en historie, der nu godt et år senere, fortjener en opfølgning.

Annonce

Spørgsmålet er nemlig om 16-årige Niklas Sloth, der dengang havde brug for en som Steffen Jørgensen i sit liv, har fundet vejen frem. Og mon Steffen Jørgensen har holdt fast i sin drøm om at hjælpe flere unge mennesker ud over stepperne.

En pige kom forbi

Og ja, der er sket mere. Steffen Jørgensen har holdt fast i drømmen om at gøre en forskel for flere, og Niklas Sloth har fundet nye veje. Hans historie vender vi dog tilbage til senere i artiklen.

- Jeg har faktisk fået et godt samarbejde op at stå med Fårupgård Ungecenter, og derfra har de haft sendt et antal unge mennesker ud til mig, hvor de i forskellige perioder har været i praktik. Vejle Kommune har også sendt nogle ud til mig, men det har vist sig ikke at være så nemt, for blandt andet har de udsendte været noget ældre, og så skulle jeg lønne dem, også selvom de ikke dukkede op, siger Steffen Jørgensen.

Og han tilføjer:

- Og så har jeg haft en ung pige i praktik. En dag stod Sarah sammen med sin far her i porten på værkstedet og spurgte, om der måske kunne være en mulighed for, at hun kunne få lov til at komme i erhvervspraktik hos mig. Det sagde jeg ja til, og nu har det vist sig, at det at have en pige på værkstedet har gjort mig meget klogere, konstaterer Steffen Jørgensen.

Han forklarer, at praktikanten Sarah Svaneby blandt andet viste ham en en helt ny tilgang til det med at gå i gang med opgaver, der ellers kan virke trælse eller uoverkommelige.

Normalt kan jeg selv, og også andre her i firmaet, gå og bande og svovle over at skulle løse nogle trælse opgaver, men sådan er det ikke med Sarah

Steffen Jørgensen, virksomhedsindehaver

- Normalt kan jeg selv, og også andre her i firmaet, gå og bande og svovle over at skulle løse nogle trælse opgaver, men sådan er det ikke med Sarah. Hun går bare i gang, stiller en masse spørgsmål, hvis der er noget, hun ikke kan finde ud af, og så udfører hun opgaven. Det kan da godt ske, at hun så bagefter siger, at det var en hård opgave, men hun gjorde det, og samtidig fandt hun ud af, at hun godt kunne, selvom det måske var svært. Og den tilgang til tingene kunne vi andre nok godt lære noget af, fortæller Steffen Jørgensen.

Annonce

Vi kan altså også

Sarah Svaneby var blevet skoletræt, og hun havde brug for, at der skulle ske noget andet.

- Jeg kunne have taget det "lette" valg og bare gøre det samme som mine veninder, nemlig gå på gymnasiet. Men hvorfor skulle jeg dog gøre det, for jeg kan jo ikke bruge det til noget, når jeg er meget mere interesseret i at bruge mine hænder og er vild med det med maskiner, lyder det fra Sarah Svaneby, som samtidig bringer en opfordring til andre unge piger:

- Som pige kan man godt føle, at man ikke er velkommen i denne her branche, men man skal altså bare springe ud i det, og så bare gøre det. Jo, man kan da godt komme til at tænke "hvad nu hvis de siger nej, og at de ikke synes, at en pige er så stærk", men vi kan jo altså også bidrage med rigtig meget, pointerer den unge Sarah.

Hendes praktikperiode hos Steffen Jørgensen er for længst afsluttet, men Sarah Svaneby fik det, hun kom efter, og mere til:

- Det har hjulpet mig med at finde vejen at være hos Steffen, for der har været mulighed for at arbejde med både maskiner og med det udenfor, og her kan man snakke om alting med Steffen. Han har virkelig gjort en forskel for mig, fortæller Sarah Svaneby.

Og Steffen Jørgensen tilføjer:

- Det har været en fornøjelse at have Sarah i praktik. Hun har taget alle udfordringerne op på en rigtig god måde. Hun er ikke bange for at tage fat, og ellers har hun sørget for at stille en masse spørgsmål. Hun er godt tænkende. Sarah har blandt andet kørt minilæsser, repareret maskiner, og er i det hele taget ikke bange for at få skidt mellem fingrene eller i det lange hår, og jeg håber virkelig, at hun kan påvirke andre piger til at komme ud og prøve vores branche af, siger Steffen Jørgensen.

Sarah Svaneby har efterfølgende fået fast ansættelse hos firmaet P. Lindberg i Vejen som mekaniker, og så er det planen, at hun til næste år starter på Landbrugsskolen.

Annonce

Niklas er kommet videre

For godt et år siden skrev avisen om Niklas Sloth, der på det tidspunkt gik i 9. klasse på skolen i Ny Nørup. SJ Have/Graveservice havde i et helt år haft ham i praktik, og efterfølgende blev han ansat på stedet som fejedreng/alt-mulig-hjælper.

Også Niklas Sloth var skoletræt og han havde i det hele taget brug for at finde en rød tråd i livet, for der var meget, som ikke var nemt for ham.

- Det var bare en kæmpe hjælp for mig at være hos Steffen, og nu er jeg blevet ansat på min fars maskinstation, hvor jeg kører sandvogn, og jeg har lige fået mit traktorkørekort, hvilket jeg er rigtig stolt af, fortæller Niklas Sloth, og han fortsætter:

- Til sommer starter jeg så på Landbrugsskolen. Jeg tror faktisk, at Steffen burde blive psykolog, når han en gang skal pensioneres, for han er virkelig god til at lytte til os og give os gode råd, slår Niklas Sloth fast.

Den 35-årige Steffen Jørgensen er ordblind og har selv haft en hård vej gennem livet med familietragedier og alkoholisme.  De chancer, som han ikke selv fik, brænder han derfor for at lade andre få.

Niklas Sloth har netop været tilbage i folden hos Steffen Jørgensen i en uge - faktisk var det i samme uge, hvor Sarah Svaneby var i praktik, og alle tre har sammen med de andre i virksomheden haft en uge, som de kalder for helt unik og enormt hyggelig.

Annonce

Opfordringen

At Steffen Jørgensens hjerte banker for at hjælpe unge mennesker, der har det svært i skolen, er mange sikkert ikke i tvivl om, men han håber også, at hans tiltag kan give ringe i vandet.

- Jeg er meget fortaler for at få flere unge ud i praktik, og det behøver ikke være ugepraktik. Nogle kunne for eksempel komme ud til en virksomhed én dag om ugen gennem et helt år og være dagspraktikanter. Mere skal der sådan set ikke til, slår Steffen Jørgensen fast, og fortsætter:

- Kære virksomhedsejer: Åben dine døre i din virksomhed, sæt noget struktur på praktikkerne, lav noget samarbejde med skoler og lignende. Som håndværkere mangler vi for eksempel folk, der gerne vil uddannes, og vi bliver nødt til at have nogle unge mennesker ud og se, hvad det er vi laver, og så kan vi samtidig hjælpe dem videre.

Og Steffen Jørgensen stopper ikke her. Han har nemlig planer om i fremtiden at tilrettelægge foredrag - gerne i samarbejde med nogle af de unge mennesker, som har været hos ham. Og samarbejdet strækker sig også til Firehøje Erhvervsforening og den lokale skole.

Annonce
Egtved Posten

Dødsfald: Ernst er gået bort

Annonce
Egtved Posten

Planer for stort besøgscenter ved Egtvedpigens Grav droppet: Nu vil styregruppe have nye idéer på banen

Annonce
Egtved Posten

Ny udvalgsformand om elevflugt fra lille skole: 'Der skal handles nu, ellers dør skolen bare en stille død'

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Egtved Posten

Lille skole er ramt af elevflugt, og lukning truer: 'Det her er alvorligt, og vi er nødt til at handle nu'

Egtved Posten

Klumme: Rimelighed i fællesskabet

Egtved Posten

Nissen med den gule fører-hue vandt fotokonkurrencen

Egtved Posten

På café i en smart bybil for Mokkaens skyld

Egtved Posten

Jane og Brian modtog i december Årets Skulderklap i Vorbasse

Egtved Posten

Konferencecenter måtte afskedige godt hver femte medarbejder: Et år senere er medarbejdertallet tilbage på niveau

Annonce