Annonce
Egtved Posten

Jeg kunne se deres skygger nede på landevejen. Det var ikke sjovt: Olga fyldte for nyligt 100 år. Læs hendes særlige historier her

Olga Nielsen fylder 100 år 26. august,. Opskriften på at blive så gammel har hun ikke, men historier om et langt liv, har hun mange af. Og så er hun sikker på, at det er godt for hjernen at løse masser af kryds og tværs. Foto: Christina Møgelvang Mosegaard
Olga Nielsen fylder 100 år. Hun føler sig dog slet ikke gammel. Hendes bud på, hvordan man kan leve så mange år, som hun, er blandt andet at løse en masse kryds og tværs, at læse gode bøger, lave knæbøjninger hver dag og lade være med at hænge med ørerne.

Ågård: - Jeg føler mig da ikke gammel. Jeg tager 10 knæbøjninger, hver dag, både inden jeg går i seng, og når jeg står op, lyder det fra Olga Nielsen.

26. august kunne hun fejre 100-års fødselsdag.

Det er dog ikke til at se det, hvis man ikke lige ved det. For Olga Nielsen ligner ikke en typisk 100-årig, mens hun sidder der i sin lænestol i lejligheden på Plejecenter Ågården og løser kryds og tværs. Her har hun boet gennem mange år og har set flere af dem, hun har kendt gennem årene, komme og forlade stedet igen. Men hun holder fast i livet. Helbredet er godt. Livsmodet er i top. Blot hørelsen er blevet lidt svækket.

Annonce

Og ikke mindst hukommelsen er upåklagelig. Olga Nielsen husker det hele. Barndommen, ungdommen, livet som kone, mor og "gammel kone", som hun selv udtrykker det.

- Jo, jeg har levet et langt liv. På godt og på ondt. Men det værste var den forbandede krig (2. Verdenskrig, red.). Jeg husker det tydeligt. Vi boede i Viuf ud til Hovedvej 10 (i dag E45, red.),  da de tyske flyvere kom og fløj så lavt ned over os, at jeg kunne se deres skygger nede på landevejen. Det var ikke sjovt, fortæller Olga Nielsen, der videre kan berette om flere særlige oplevelser fra krigen med blandt andet mødet med tyske soldater på vej til Norge og synet af slagne soldater, der vandrede hjem ad Hovedvej 10, da krigen var slut.

En stor søskendeflok og præsten, der fik en lussing

Oprindelig er Olga Nielsen født i Givskud. Faktisk på en bondegård, der lå der, hvor der i dag er løvepark.

- Vi var 10 søskende. Fem drenge og fem piger, og jeg var midterbarn - den femte. Som børn havde vi det godt sammen i den store børneflok. Vi fandt egentligt sådan sammen to og to, og jeg var tæt knyttet til en af mine brødre, forklarer 100-års fødselaren, der foruden sin lillesøster i dag er den sidste, som er tilbage af familien.

Efter gården i Givskud blev solgt til den nye løvepark, flyttede familien til Fredsted ved Øster Starup på gården Skovlykke. Herfra gik Olga Nielsen i skole på Starup Skole, frem til hun blev 14 år. Og hun blev konfirmeret i Starup Kirke ved Pastor Borris.

- Jo, jo... jeg blev konfirmeret ved Pastor Borris. Han var såmænd god nok, men jeg stak ham en lussing engang. Han stod og skulle passe på os, og da jeg på et tidspunkt skulle gå forbi ham, stak han benet ud, så jeg var lige ved at falde, og så tog han fat i mig og satte mig på sit skød. Dét skulle han altså ikke gøre, så han fik en lussing, beretter Olga Nielsen, der giver udtryk for, at hun var en pige, der ikke fandt sig i noget.

- Men du kan tro, jeg fik skældud af mor. Uha. Men far, han sagde: "Det var rigtigt gjort, min pige, for han skal ikke tage sådan en stor pige og sætte på sit skød."

I dag er flere af Olga Nielsens oldebørn også blevet konfirmeret i samme kirke, hvilket hun ofte taler om med stolthed. Og præsten... Han er der af naturlige årsager ikke længere. Olga Nielsen blev jo konfirmeret i 1930'erne.

Annonce

Kom ud at tjene

Efter konfirmationen var det for Olga Nielsen og mange andre i hendes generation den tid, hvor man kom ud at tjene. Hendes første plads var hos Jens Ager i Skovlykke.

- Jeg husker, at hans kone hed Pile. Tja... jeg ved egentligt ikke, hvorfor de kaldte hende det. Men hold da op, det var sørme et godt sted at være, og Jens Ager - han lærte mig at spille kort, forklarer Olga Nielsen, mens hendes øjne lyser op ved snakken om de gode minder.

Senere flyttede hun til Viuf, hvor hun blev ansat hos manufakturhandler Andersen. Her gjorde hun blandt andet rent og passede børn. Også her var hun meget glad for at være.

Annonce

Fandt sammen med Henning

Det blev også i Viuf, at Olga Nielsen tog hul på den første tid af sit liv som en gift kvinde.

- Jeg mødte min mand på Bramdrupdam Skovkro, hvor der var grundlovsfest. Jeg var taget af sted sammen med en veninde, og der var Henning så - og hans kammerat, en karl, som jeg tjente sammen med. Jeg var 16 år, og Henning var 20 år. Vi fandt sammen, blev gift og fik fem dejlige børn. Og vi nåede da at fejre guldbryllup sammen. Henning døde. Han fik kræft. Han blev 89 år, fortæller Olga Nielsen.

Sammen med sin mand, der oprindelig var savskærer, drev hun blandt andet et stort hønseri ved Blåkjærskov gennem en årrække, indtil markedet på et tidspunkt blev mættet, og priserne på kyllinger styrtdykkede.

De solgte ejendommen og købte et landbrug ved Vester Nebel, hvor de havde køer frem til 1978, hvorefter parret købte et hus i Vester Nebel by. Her boede de frem til, at først Henning Nielsen og senere Olga Nielsen, flyttede ind på Plejecenter Ågården.

Olga Nielsen arbejdede også i brugsen i Ågård og i Vester Nebel ved siden af arbejdet på gården. Det blev hun ved med, indtil hun blev folkepensionist.

Annonce

En stor familie, og kryds og tværs

Olga Nielsen har fået fem børn, ni børnebørn og 16 oldebørn. Fire af hendes børn lever stadig. Den yngste søn døde for omkring fem år siden.

Jeg tror, at man skal have et lyst sind for at blive så gammel, og så må jeg samtidig være født under en heldig stjerne.

Olga Nielsen, 100-års fødselar

- Det er ikke sjovt, når dem, man kender, falder fra. Mine børn bliver jo gamle, og det er faktisk det værste. Tænkt, at jeg har børn, som er oppe i 70'erne, lyder det eftertænksomt fra Olga Nielsen, og hun fortsætter:

- Jeg tror, at man skal have et lyst sind for at blive så gammel, og så må jeg samtidig være født under en heldig stjerne. For jeg har det jo godt. Jeg har nok fået nogle gode gener. Og så gælder det jo om at holde sig i gang. I løbet af dagen løser jeg en masse kryds og tværs, og jeg elsker en god bog. Helst en krimi. Så... altså - opskriften fra mig på at blive så gammel er: Man skal ikke hænge med ørerne. Det hjælper ikke noget. Og så skal man læse bøger og gætte kryds og tværs.

Annonce

Sport og fest

Olga Nielsen har dog også lige en tilføjelse, for der er meget mere, som interesserer hende, og det er blandt andet at følge med i sport på tv.

Olga Nielsen har masser af anekdoter i ærmet fra sit 100-årige liv, og hun er stadig i fuld vigør. Foto: Christina Møgelvang Mosegaard

- Jeg følger med i meget sport i fjernsynet, og det er både med håndbold, fodbold og OL - jamen, det hele. De siger her på Ågården, at det sidste sted, hvor lyset bliver slukket om aftenen, er inde hos mig. Men jeg skal jo følge med, og så skal man sørme da ikke sove sin ungdom væk, griner fødselaren, der for øvrigt selv har dyrket både gymnastik og gået til håndbold gennem flere år.

Hun husker også, at hun har været med med til indvielsen af Vingstedcentret, hvilket vækker gode minder hos hende.

I dag bliver Olga Nielsen fejret på Plejecenter Ågården og tager om eftermiddagen hjem til en af døtrene.

Søndag fejres hun sammen med hele familien på Hotel Bredehus i Bredsten.

Annonce
Annonce
Egtved Posten

Flere medlemmer i Ældrerådet vil hellere vil afholde fredsvalg end fremmødevalg, fordi kandidaterne er så få: Formanden er uenig og går af

Annonce
Annonce
Egtved Posten

Se billederne: En æra sluttede i Fynslund - Sepp sagde farvel som aktiv i fodbold

Annonce
Forsiden netop nu
Egtved Posten

Eriks første sværd lå ved hans side om natten: - Begrænsningens kunst er vanskelig, men jeg kunne godt tænke mig en bronzekanon

VEJLE

Vejle Spildevand skal opspore corona i vandet fra dit toilet: Smitten kan måles i kloakken, inden du bliver syg

Egtved Posten

Egtved summede af liv i lørdags

Egtved Posten

Dyrene er væk fra stalden: Nu gives der i stedet liv til hundeportrætter, natur og dåser på papir

Egtved Posten

Per kan fejre 25-års jubilæum i Lego Koncernen

Egtved Posten

Aktivitetscenter melder ud: Handymænd, besøgsvenner og aktiviteter kører igen i højt gear efter den lange nedlukning

Egtved Posten

Tucan Club kåret som en af Europas bedste

Egtved Posten

Tyveknægte smadrede ruder og stjal festtøj og overtøj

Egtved Posten

Det er over 70 år siden: Nu dukker minderne ud af buskadset, og noget vækkes til live

Egtved Posten

Lørdag blev Regner hyldet for noget, som ikke ret mange kan bryste sig med

Egtved Posten

Egtved er klar til at vise sig frem for voksne og børn

Egtved Posten

Hos Ulvedal er der nu gået 35 år med ost på menuen

Egtved Posten

Efterskole og friskole vil bygge til for 40 millioner kroner

Egtved Posten

Fredag aften siger Sepp Piontek definitivt farvel til det aktive fodboldliv: Det sker i en lillebitte by, der bliver løbet over ende

Egtved Posten

Nu har du muligheden for selv at grave en sensation op af mulden: Arkæologer inviterer borgere med til udgravning ved Egtvedpigens grav

Egtved Posten

Oldboyslandsholdet vs det lokale oldboyshold i Fynslund

Egtved Posten

Kan vi ikke blive enige om, at nu har vi haft cykelløb nok her for de næste par år?

Egtved Posten

Jeg kunne se deres skygger nede på landevejen. Det var ikke sjovt: Olga fyldte for nyligt 100 år. Læs hendes særlige historier her

Egtved Posten

Cykelklub i replik: Vi ved, at kommunikationen med mange Egtved-borgere gik galt, og det tager vi til efterretning

Egtved Posten

Dameaften på vej: Multikunstner og forfatter taler om livsglæde i med- og modgang på en lyserød aften

Egtved Posten

Mødet mellem kunstneren og publikum: Fire lokale kunstnere åbner dørene

Annonce