Annonce
Egtved Posten

Jernalderlandsby er dukket op under nyt udstykningsområde i Egtved

Arkæolog Anita Terp fra VejleMuseerne er begejstret over fundet af jernalderbyen ved Hejskovbjerg. Her er blandt andet fundet velbevarede potteskår. Foto: Christina Møgelvang Mosegaard
I den sydvestlige del af Egtved har arkæologer opdaget en jernalderlandsby i forbindelse med forundersøgelser ved potentielle byggegrunde.

Egtved: - Der har helt klart været en hel jernalderlandsby her, og noget tyder på, at indbyggerne har boet her i længere tid, lyder det fra Anita Terp.

Hun er arkæolog ved VejleMuseerne, og hun er meget begejstret for det fund, som hun og hendes kolleger har gjort ved Hejlskovbjerg i den sydvestlige del af Egtved, hvor de har gjort forundersøgelser i forbindelse med, at en bygherre vil udstykke byggegrunde.

Der har helt klart været en hel jernalderlandsby her, og noget tyder på, at indbyggerne har boet her i længere tid

Anita Terp, arkæolog

Arkæologen fortæller videre, at de foreløbige undersøgelser viser, at der sandsynligvis har været op i mod 15 langhuse i området, hvilket dermed tyder på, at der har været et helt samfund.

Annonce
Arkæologer ved VejleMuseerne har ved Hejlskovbjerg fundet en jernalderby, hvor mange af de fund, som man har gjort, er ret velbevarede. Foto: Mette Mørk

Grunden til, at hun formoder, at folk har boet her længe er, at husene, som i jernalderen ikke holdt så længe, blev genopbygget i perioder med et lille ryk på omkring 50 meter i landskabet. Alt tyder på, at det også var tilfældet her. Fundene fra forundersøgelsen viser en dateringsramme på ca. 200 f.Kr. til 200 e.Kr.

Godt bevaret

Ikke alene er det noget helt særligt, at der er fundet en hel jernalderlandsby i Egtved, men også mange af de fund, der er gjort på arealerne, er særdeles godt bevarede.

- Indtil nu har vi registreret cirka 520 anlægsnumre, hvor det primært handler om stolpehuller til huse, affaldsgruber med potteskår, forklarer Anita Terp og fortsætter:

- Stolpehullerne er vældig godt bevarede, helt ned i en 50 meters dybde, så det her er absolut et område, vi kan bruge i forhold til at fortælle om livet, som det var dengang.

Anita Terp fortæller også, at fundet af jernalderbyen, som formodentligt er fra Ældre jernalder (Ældre jernalder i Danmark omfatter perioden 500 f.Kr. – 400 e.Kr. red.), har en betydning i forhold til det geografiske. Sagen er nemlig den, at der ikke er gjort jernalderfund af den slags ved Egtved før, og slet ikke set i forhold til, hvad man har fundet i den nordlige del af Vejle Kommune.

- Det bliver spændende at se, hvilke særtræk landsbyen her ved Egtved har, i forhold til de andre jernalderlandsbyer i de nordligere regioner, konstaterer arkæologen.

Annonce

Sikken en udsigt

Jernalderlandsbyen ved Hejskovbjerg ligger på en del af et større repos på omkring fem hektar højt oppe i det smukke kuperede landskab i udkanten af Egtved.

Foreløbigt ser det ud til, at der i området har været omkring 10 langhuse. Foto: Mette Mørk

- Jeg kan godt forstå, at man gerne ville bo her. Sikken en udsigt. Dengang gik man også op i, hvor i landskabet, man havde lyst til at bo, og lige præcist her var det jo ideelt - med smuk udsigt, mulighed for at kunne skue langt og samtidig holde øje med trusler udefra, siger Anita Terp.

Hun fortæller ligeledes, at beliggenheden var god i forhold til, at der nede i dalen var vand at hente, og at de sandede og delvist lerede jorde, hvor husene er bygget, kan have været godt i forhold til bedre dræning omkring husene.

Annonce

Dagens fund

Samme dag, som avisen var forbi ved udgravningsområdet, var der gjort et andet fund, som begejstrede arkæologerne.

- Min kollega har lige gjort dagens fund herude, nemlig fragmenter af en økse fra bondestenalderen (år 4000 -1800 før Kristi, red.). Det er tydeligt, at man har gjort noget ud af at slibe den pænt, fortæller Anita Terp, mens hun holder øksedelen frem og lader fingrene glide henover dens flader.

Der er også fundet fragmenter af en økse fra bondestenalderen (år 4000 -1800 før Kristi, red.). Foto: Christina Møgelvang Mosegaard

- Den er fundet i et af de mosehuller, som også er herude. Alt, hvad der er organisk, holder sig godt i moser, så det er altid nervepirrende at se, hvad man kan finde i dem, især fordi man førhen brugte dem til ofringer af mange forskellige slags, forklarer Anita Terp.

Der er endnu ikke fundet et menneske-lig i mosen, men at et sådan dukker op, er ikke helt umuligt. Dog er undersøgelserne nu så fremskredne, at arkæologen ikke regner med, at det er sandsynligt. Men ... man ved jo aldrig.

Annonce

Om der kan bygges?

Lige nu har arkæologerne travlt med at gøre undersøgelserne færdige i området, fordi landmanden, der forpagter jordene, skal i gang med at så vintersæd.

Der laves nu vurderinger på, hvad arkæologerne mener der er af væsentlige fortidsminder på arealerne. Deres resultater sendes herefter i en statusrapport til Slots- og Kulturstyrelsen.

Det er Slots- og Kulturstyrelsen, der er garanter på, om det her er et væsentligt fortidsminde, og om det skal undersøges nærmere, inden det kan frigives til videre jordarbejder og byggeri. Herefter skal bygherren vælge om arealerne skal udstykkes og dermed skal udgraves eller om arealerne skal fortsætte som landbrugsjord.

Indtil nu har museet lavet forundersøgelser på seks ud af 16 hektarer på arealerne ved Hejlskovbjerg.


Annonce
Annonce
Billund Ugeavis

Erik var et prægtigt menneske og en fremragende formidler

Annonce
Annonce
Egtved Posten

Egtved i lyserødt: Der blev grinet, sunget og tændt lys i brysternes tegn

Annonce
Forsiden netop nu
Egtved Posten

Skørt nok: Lette mænd på tynde hjul vil få folk til at valfarte til Øssbyland

Egtved Posten

Betty Rosenlund er kåret til årets frivillige Ildsjæl 2021

Egtved Posten

Flere medlemmer i Ældrerådet vil hellere vil afholde fredsvalg end fremmødevalg, fordi kandidaterne er så få: Formanden er uenig og går af

Egtved Posten

Ung 23-årig er hoppet ud i drømmen: Mathias har han startet egen tømrervirksomhed

Egtved Posten

Se billederne: En æra sluttede i Fynslund - Sepp sagde farvel som aktiv i fodbold

Egtved Posten

Lokalråd står klar med nyt navn, ny formand, og ny kommunikation: - Det skal være nemt at finde frem til os, lyder budskabet

VEJLE

Vejle Spildevand skal opspore corona i vandet fra dit toilet: Smitten kan måles i kloakken, inden du bliver syg

Egtved Posten

Egtved summede af liv i lørdags

Egtved Posten

Jernalderlandsby er dukket op under nyt udstykningsområde i Egtved

Egtved Posten

Vi har fået en ny hjælper på avisen. Den hedder Eventinfo

Egtved Posten

Per kan fejre 25-års jubilæum i Lego Koncernen

Egtved Posten

Ny virksomhed i Ågård giver dig klarhed og skønne sager til selvforkælelse

Egtved Posten

Tucan Club kåret som en af Europas bedste

Egtved Posten

Gitte Gade om det der sker i næste uge: Det er bevist, at det nytter, og vi kender jo nærmest alle nogen der har været ramt

Egtved Posten

Tyveknægte smadrede ruder og stjal festtøj og overtøj

Egtved Posten

Stemningen var eksplosiv, men økonomien løb kun lige rundt: Alligevel afløser festival det, som alle har kendt til gennem mange år

Egtved Posten

Egtved er klar til at vise sig frem for voksne og børn

Egtved Posten

Kom indenfor og blive klogere: Kenni har åbnet et showroom i Egtved

Egtved Posten

Efterskole og friskole vil bygge til for 40 millioner kroner

Egtved Posten

Fredag aften siger Sepp Piontek definitivt farvel til det aktive fodboldliv: Det sker i en lillebitte by, der bliver løbet over ende

Egtved Posten

Eriks første sværd lå ved hans side om natten: - Begrænsningens kunst er vanskelig, men jeg kunne godt tænke mig en bronzekanon

Annonce