Annonce
Egtved Posten

Klumme: Årets knald?

Jan Lundsgaard. Klummeskribent på Egtved Posten. Foto: Christina Møgelvang Mosegaard
Annonce

Ågård: Vi har lige krydset grænsen mellem det gamle år 2020 og det nye år 2021. En begivenhed, der normalt betyder masser af festivitas. God mad og drikke, dronningens nytårstale, rådhusklokkerne til midnat OG fyrværkeri. Det sidste med masser af lys og lyd. En årgammel tradition, der på sin vis er flot og farverig. På den anden side, er det ved at udvikle sig til en cocktail af uro og endda ulovligheder.

Her i Ågård fik en af mine bekendte sprængt postkassen i atomer et par dage før nytårsaften. Minutterne inden var der livlig trafik tæt på postkassen. Men ved et lykketræf blev ingen levende væsner ramt, da en eller flere personer valgte at pulverisere boksen til breve og aviser. Hvorfor? Jeg har aldrig fundet meningen med at ødelægge andres ejendom. Der er i seneste årtier opstået en ligegyldighed overfor det, som tilhører andre mennesker. ”Blot jeg har det sjovt, så skidt med konsekvenserne” synes at være kodeordet.

De sidste uger har der floreret et borgerforslag om at forbyde salg og brug af fyrværkeri, hvis ikke du er uddannet fyrværker. Det lyder som et fornuftigt tiltag. Jeg læste en artikel, som var lavet af en tv-kanal. En 20-årig syddansker fortalte, hvordan han kørte til Polen, købte kanonslag og ulovligt importerede dem til Danmark. Med det ene formål at sælge dem videre til venner og bekendte. Og med en fortjeneste på tusindvis af kroner. Han er med til at skabe utryghed og måske ulykker. Blot for lidt spænding og ussel mammon.

Er straffen for ulovligt salg og opbevaring af fyrværkeri for lav? Er der for lidt kontrol? Noget tyder på det. I hvert fald, hvis målet er at begrænse skaderne ved affyring.

En del af os husker, hvordan en landsdel blev rystet, da fyrværkerifabrikken i Seest, blev ramt af en altødelæggende eksplosion for 16 år siden. Jeg har netop genset de skræmmende billeder, da lagerhallen forsvandt op i himlen; sammen med det meste af bydelen rundt om fabrikken. Ufatteligt, at kun ét menneske mistede livet. Efterfølgende var der stor debat om vores brug og håndtering af fyrværkeri i Danmark. Det er måske gledet i glemmebogen ved mange. Krudt og raketter er ikke legetøj, men dødsensfarlige materialer, som kan skabe lyd og lys. Altså, hvis det bliver håndteret korrekt. Så ideen med, at vi eksempelvis i Ø. Starup sogn får en fagperson til at lave et flot og professionelt show, er ikke tosset. Det kan vi gøre for de samme penge, som vi tilsammen bruger på krudtet ved diverse salgsboder. Så er der ingen, der skal være bekymrede for skader på øjne, ører eller diverse kropsdele. Vi kan stå i sikker afstand og nyde synet, med et glas boblevand i hånden. Og 1. nytårsdag, når nogle måske har lidt ondt ”i håret”, skal vi ikke ud og rydde gaderne. Det bliver der taget hånd af profferne.

Det helt groteske sker i det sønderjyske. Her er det blevet en ”sport”, at affyre raketter ud på gader og stier efter fodgængere og bilister. Dødsensfarligt, både hvis nogen bliver ramt, men også for de tosser, som holder fyrværkeriet i hænderne. Til alt held er der ikke sket alvorlige ulykker til dato. Men får vi ikke sat en prop i hullet nu, vil det kommende nytår blive en tand værre. Det viser livets erfaring – desværre.

Måske skal vi gå efter den gyldne middelvej? Få fremstillet noget flot fyrværkeri, som er designet til amatører. Og som ikke laver vanvittige ødelæggelser. Og så stramme lovgivningen gevaldigt op. Til brug for de få, der ikke fatter, at krudt og raketter skal bruges med omtanke og KUN den 31-12.

Velkommen til et nyt år. Med masser af muligheder og forhåbentlig glæder for os alle.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Egtved Posten

Stor fejring må vente

Egtved Posten

Hjælp med at opklare mysteriet

Egtved Posten

Klumme: Årets knald?

Egtved Posten

Klumme: Drømme

Annonce