Annonce
Egtved Posten

Klumme: Bagsiden af medaljen

Jan Lundsgaard. Klummeskribent på Egtved Posten. Foto: Christina Møgelvang Mosegaard

Ågård: Shu-bi-dua sang om hvalen Valborg: Alting har en ende, en hvalfisk den har to”. Lidt i samme boldgade kan vi sige om en mønt: ”Den har to sider: plat og krone”. Og kronen er altid den gode side, mens plat er det negative.

Hvor vil han hen med det? Jo, en sag har altid to sider; lidt som mønten. En af mine gode bekendte er landbokone, og har arbejdet i foreningssektorer i landbruget i mange år. Hun er god at blive klog på, når de grønne budskaber vælter frem i medierne. Et af dem er økologi. Hvis jeg spørger Gitte, kan hun vise mig begge sider; både den flotte forside og den dystre bagside af medaljen. Når mange tilvælger økologiske produkter, sparer vi marken for lidt kemi. Til gengæld skal landmanden bruge dobbelt så meget jordareal for at producere den samme mængde fødevarer. Går regnestykket så op? Det kommer vel an på, om vi ser på kemiske stoffer i fødevarer, eller vi ser på udledning af CO2, når maskinerne arbejder i marken.

På arbejdsmarkedet er mange af de hjemsendte begyndt at komme tilbage på kontorene. Umiddelbart lyder det godt, men holder det vand? Nu skal mange flere ud på vejene hver dag i myldretiden. Eller med tog/bus; alt sammen noget, der koster på CO2-regnskabet. Vi får mindre tid til os selv, børnene skal være længere tid i institutioner og vi får mere travlt med at nå de mange gøremål, som vi hver især gerne vil sætte flueben ved. Der er mindre ro til at løse de krævende og eftertænksomme opgaver, når vi skal presses sammen på kontorene og ”være på”. Så selvom vi får nogle sociale behov opfyldt, er det ikke sikkert det er lykken, for alle at komme tilbage på pinden. Nogle arbejdsgivere har også set mulighederne for en fleksibel arbejdsplads, efter at hjemmearbejde har vist sig mulig gennem det seneste år.

Annonce

Mor og far på arbejde er lig med børn i pasningstilbud. Da jeg blev far i slutningen af 1980´erne, valgte min daværende kone og jeg, at hun arbejdede på aftenhold som sygeplejerske. Det betød, at mor og far havde ansvaret og opgaverne med børnene på skift hver anden uge. Sangen om, at ”når far kommer hjem er mor lige gået” fik pludselig aktualitet hos os. Det gav os alle en dejlig ro. Ingen børn ud af huset før klokken syv om morgenen, og ingen stress til fyraften med hentning – sådan da. Jeg havde et job med fleksibel sluttid, så vores barnepige fik af og til overtid. Og til tider måtte nabokonen træde til med kort varsel. Bagsiden var, at konen og jeg ikke havde meget tid til hinanden. Noget der – som jeg ser det i bakspejlet – ikke var godt for parfoldet på den lange bane.

Sådan er det ofte med for og imod. Når fokus er sat på eksempelvis en dyr og længe ønsket ferierejse, kan det ske, at de økonomiske konsekvenser bliver nedtonet. Pengene er der måske i første omgang, og så må der senere spares på julegaver, tøj eller bilen. Eller vi bliver hængende foran tv´et og ser en god krimi til sent på aftenen. Og må så leve med trætheden dagen derpå.

Alting har en ende, en klumme ligeså. Tak fordi du læste med.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Egtved Posten

Lokalpolitik som i vikingetiden

Annonce
Forsiden netop nu
Egtved Posten

Ellen har bageriet til salg

Egtved Posten

Klumme: Bagsiden af medaljen

Annonce