Annonce
Egtved Posten

Klumme: Bagsiden af medaljen

Jan Lundsgaard. Klummeskribent på Egtved Posten. Foto: Christina Møgelvang Mosegaard

Ågård: Shu-bi-dua sang om hvalen Valborg: Alting har en ende, en hvalfisk den har to”. Lidt i samme boldgade kan vi sige om en mønt: ”Den har to sider: plat og krone”. Og kronen er altid den gode side, mens plat er det negative.

Hvor vil han hen med det? Jo, en sag har altid to sider; lidt som mønten. En af mine gode bekendte er landbokone, og har arbejdet i foreningssektorer i landbruget i mange år. Hun er god at blive klog på, når de grønne budskaber vælter frem i medierne. Et af dem er økologi. Hvis jeg spørger Gitte, kan hun vise mig begge sider; både den flotte forside og den dystre bagside af medaljen. Når mange tilvælger økologiske produkter, sparer vi marken for lidt kemi. Til gengæld skal landmanden bruge dobbelt så meget jordareal for at producere den samme mængde fødevarer. Går regnestykket så op? Det kommer vel an på, om vi ser på kemiske stoffer i fødevarer, eller vi ser på udledning af CO2, når maskinerne arbejder i marken.

På arbejdsmarkedet er mange af de hjemsendte begyndt at komme tilbage på kontorene. Umiddelbart lyder det godt, men holder det vand? Nu skal mange flere ud på vejene hver dag i myldretiden. Eller med tog/bus; alt sammen noget, der koster på CO2-regnskabet. Vi får mindre tid til os selv, børnene skal være længere tid i institutioner og vi får mere travlt med at nå de mange gøremål, som vi hver især gerne vil sætte flueben ved. Der er mindre ro til at løse de krævende og eftertænksomme opgaver, når vi skal presses sammen på kontorene og ”være på”. Så selvom vi får nogle sociale behov opfyldt, er det ikke sikkert det er lykken, for alle at komme tilbage på pinden. Nogle arbejdsgivere har også set mulighederne for en fleksibel arbejdsplads, efter at hjemmearbejde har vist sig mulig gennem det seneste år.

Annonce

Mor og far på arbejde er lig med børn i pasningstilbud. Da jeg blev far i slutningen af 1980´erne, valgte min daværende kone og jeg, at hun arbejdede på aftenhold som sygeplejerske. Det betød, at mor og far havde ansvaret og opgaverne med børnene på skift hver anden uge. Sangen om, at ”når far kommer hjem er mor lige gået” fik pludselig aktualitet hos os. Det gav os alle en dejlig ro. Ingen børn ud af huset før klokken syv om morgenen, og ingen stress til fyraften med hentning – sådan da. Jeg havde et job med fleksibel sluttid, så vores barnepige fik af og til overtid. Og til tider måtte nabokonen træde til med kort varsel. Bagsiden var, at konen og jeg ikke havde meget tid til hinanden. Noget der – som jeg ser det i bakspejlet – ikke var godt for parfoldet på den lange bane.

Sådan er det ofte med for og imod. Når fokus er sat på eksempelvis en dyr og længe ønsket ferierejse, kan det ske, at de økonomiske konsekvenser bliver nedtonet. Pengene er der måske i første omgang, og så må der senere spares på julegaver, tøj eller bilen. Eller vi bliver hængende foran tv´et og ser en god krimi til sent på aftenen. Og må så leve med trætheden dagen derpå.

Alting har en ende, en klumme ligeså. Tak fordi du læste med.

Annonce
Annonce
Egtved Posten

Se billederne: En æra sluttede i Fynslund - Sepp sagde farvel som aktiv i fodbold

Annonce
Annonce
VEJLE

Vejle Spildevand skal opspore corona i vandet fra dit toilet: Smitten kan måles i kloakken, inden du bliver syg

Annonce
Forsiden netop nu
Egtved Posten

Aktivitetscenter melder ud: Handymænd, besøgsvenner og aktiviteter kører igen i højt gear efter den lange nedlukning

Egtved Posten

Egtved summede af liv i lørdags

Egtved Posten

Per kan fejre 25-års jubilæum i Lego Koncernen

Egtved Posten

Det er over 70 år siden: Nu dukker minderne ud af buskadset, og noget vækkes til live

Egtved Posten

Tucan Club kåret som en af Europas bedste

Egtved Posten

Lørdag blev Regner hyldet for noget, som ikke ret mange kan bryste sig med

Egtved Posten

Tyveknægte smadrede ruder og stjal festtøj og overtøj

Egtved Posten

Egtved er klar til at vise sig frem for voksne og børn

Egtved Posten

Hos Ulvedal er der nu gået 35 år med ost på menuen

Egtved Posten

Efterskole og friskole vil bygge til for 40 millioner kroner

Egtved Posten

Fredag aften siger Sepp Piontek definitivt farvel til det aktive fodboldliv: Det sker i en lillebitte by, der bliver løbet over ende

Egtved Posten

Oldboyslandsholdet vs det lokale oldboyshold i Fynslund

Egtved Posten

Nu har du muligheden for selv at grave en sensation op af mulden: Arkæologer inviterer borgere med til udgravning ved Egtvedpigens grav

Egtved Posten

Jeg kunne se deres skygger nede på landevejen. Det var ikke sjovt: Olga fyldte for nyligt 100 år. Læs hendes særlige historier her

Egtved Posten

Kan vi ikke blive enige om, at nu har vi haft cykelløb nok her for de næste par år?

Egtved Posten

Cykelklub i replik: Vi ved, at kommunikationen med mange Egtved-borgere gik galt, og det tager vi til efterretning

Egtved Posten

Dameaften på vej: Multikunstner og forfatter taler om livsglæde i med- og modgang på en lyserød aften

Egtved Posten

Mødet mellem kunstneren og publikum: Fire lokale kunstnere åbner dørene

Egtved Posten

Bliv klogere på HPV-vaccinen på apoteket i Egtved

Egtved Posten

Information fra Egtved Vandværk: Større renoveringsarbejde er gået i gang

Egtved Posten

Bagerdatter er avisens nye mediekonsulent

Annonce