Annonce
Egtved Posten

Klumme: CO2 og klimaet

Jan Lundsgaard. Klummeskribent på Egtved Posten. Foto: Christina Møgelvang Mosegaard

Ågård: Der går ikke en dag, uden at medierne har fat i en historie om, hvordan vi belaster klimaet på vores fælles jord. Og ja. Vi har her i landet - og andre moderne samfund – et forbrug, der sætter vores planet under pres. Vi løser det kun ved en samlet og målrettet indsats, men det skal ske med udgangspunkt i det enkelte menneskes liv og behov. Jeg bliver træt af at høre om køer, der prutter og forbud mod at spise oksekød. Eller blive udskældt, fordi jeg har en bil som jeg bruger til den kørsel, som jeg anser som nødvendig.

Jeg så gerne, at vi fik en personlig CO2-kvote, som vi kunne bruge af. Til de formål, som vi hver især har lyst til. Et af de spøjse tilfælde kom mig for øre den anden dag. En musikfestival afskaffer kød i de retter, som gæsterne kan købe, mens de hører musik. Hvad med at lave festivalen om til mobilfrit område? Så kan gæsterne ikke dele billeder eller gå på nettet. Det koster CO2 i uanede mængder, når de kæmpestore datacentre jorden rundt skal arbejde med lyd og billeder. Forbruget er usynligt, for det er jo bare en lille telefon, der ikke kræver meget strøm for at blive ladet op. Her vil synlighed på CO2-belastningen være super, for så kan de streaminghungrende se hvad deres aktivitet betyder. Jeg er individualist og vil ikke påduttes en bestemt levevis af bedrevidende medborgere, fordi det passer ind i lige præcis deres liv.

Når talen kommer på at spare, skal det ofte udmøntes i, at vi hver især skal spare det samme. Det er ikke fair, for vores udgangspunkt er forskelligt. Jeg har altid taget korte brusebade, jeg har det ikke varmt i hjemmet, og slukker lyset efter mig. Det mest ”retfærdige” (begrebet er umuligt at definere) vil være at regne det samlede forbrug ud, og så dele det ligeligt op mellem os alle – på landsplan. Så kan vi hver især streame, flyve, spise oksekød eller hoppe i badekarret. Hver mand/dame sin lyst.

Annonce

For nylig lavede en avis en udmærket test i et Supermarked. Fire udvalgte varer blev lagt frem foran tilfældige kunder, som skulle rangordne dem efter klimabelastning. Ikke let og de fleste kom ikke 100 procent i mål. Billedet af klimavenlige varer i vores hjerner er ikke i overensstemmelse med virkeligheden. En dansk forsker smed en bombe på bordet forleden. ”Hvorfor køber vi ikke årstidens frugt og grønt; produceret lokalt?” Det vil spare transporten fra Sydeuropa eller lande endnu længere væk. Vi har vænnet os til, at alt kan købes altid. Da jeg var barn, kom appelsiner frem til jul. Bananer var heller ikke altid at finde i butikken. Der blev i udsendelsen talt om, at de nuværende klimamærker ikke giver os de rigtige og nødvendige informationer til, at vi selv kan træffe kvalificerede og fornuftige valg. Tænk hvis EU tog en samlet beslutning, og lavede et grundlag, så fabrikanter og forbrugere fik overblik og enkelthed til at mærke og vælge de enkelte varer. Så var vi kommet langt i arbejdet med, at vi hver især kan ændre de steder i vores liv, hvor det giver effekt og mening for os.

Jeg fornemmer af og til, at kampen om klimaet er en religionskrig. De frelste kaster sig ind i dysten med alle midler, og vælger de mest synlige ”syndere” som modstandere. En elbil hyldes, men er den samlede klima- og miljøbelastning mindre end en dieselbil? Når produktion, drift og bortskaffelse kommer med i regnestykket? Vi har stadig mange informative huller, der trænger til at blive fyldt ud. Oveni skal vi huske, at det danske velfærdssamfund på den ene side vil redde verden. Og på den anden side skal der hver dag mange millioner i statskassen. Så når billigere elbiler ikke giver brændstofafgifter, må de 179 på tinge finde andre steder at kradse pengene ind.

Abra kadabra og Hokus pokus. Der bliver tryllet med tal og information. Jeg har tryllet med ordene og fået afløb for mine tanker. God tirsdag til jer alle.

Annonce
Annonce
Egtved Posten

Det kostede en formand, men nu gennemføres omstridt valg: 'Det kom totalt bag på os, at der ikke var flere kandidater i første omgang'

Annonce
Annonce
Egtved Posten

Rørte virksomhedsejere modtog pris: - Vi er så heldige at have vind i alle sejl i øjeblikket

Annonce
Forsiden netop nu
Egtved Posten

Julen er hjerternes tid, og julehjælpen er nær for de som har brug for den

Egtved Posten

Mindeord: Palle ville så gerne nå at blive 100 år, men sådan skulle det ikke gå

Egtved Posten

Klumme: Ligestilling

Egtved Posten

Kendt ansigt blandt mange er nu en del af byens handlende: Christian er specialist i sport hos Sportigan

Egtved Posten

Butikker arrangerer amerikansk lotteri for kunderne

Egtved Posten

Meget fin dame besøger tøjbutik: Hun er mest grøn og meget naturlig

Egtved Posten

Navne: 25 års jubilæum i Lego Koncernen

Egtved Posten

Klumme: Hvor skal vi bo – by eller land?

Egtved Posten

Der bliver heller ikke juleoptog i år: - Men vi skal nok sørge for masser af julestemning alligevel

Egtved Posten

Her på skolen går de klædt som i gamle dage: Elever og ansatte fejrer, at det er 300 år, siden byen fik sin skole

Egtved Posten

Butikker arrangerer amerikansk lotteri for kunderne

Egtved Posten

Få overblikket her: De er ude, de er inde, og de er nye - og så mange stemmer fik de

Egtved Posten

Klumme: Fokus på trafikken

Egtved Posten

Lynge nyder sin nye tilværelse i De gamles hjem: - Jeg har endda tid til at lave mad, inden min kone kommer hjem

Egtved Posten

Søren Peschardt er indstillet til Dannebrogordenens Ridderkors

Egtved Posten

Mød dine lokale kandidater: Henrik Sandholm (K)

Egtved Posten

Mød dine lokale kandidater: Morten Skovlund

Egtved Posten

Mød dine lokale kandidater: Gitte Frederiksen (V)

Egtved Posten

Byrådsmedlem efter tv-indslag: Cykelstier er ikke overflødige - heller ikke i landområderne

Egtved Posten

Derfor mister Vester Nebel sin eneste selvstændige bager: - Jeg har i en periode haft en arbejdsdag på 17 timer, og det holder ingen jo til

Egtved Posten

Mød dine lokale kandidater: Lars Schmidt (V)

Annonce