Annonce
Egtved Posten

Klumme: Drømme

Jan Lundsgaard. Klummeskribent på Egtved Posten. Foto: Christina Møgelvang Mosegaard
Annonce

Ågård: Til forskel fra andre levende væsener, har vi mennesker evner til at forestille os noget andet, end det vi gør, eller er i, lige nu. Drømme os væk – hen til noget andet. Det kan også kaldes håb, hvis den situation du er i, opleves ubehagelig eller uønsket.

Under den tyske besættelse i 1940´erne blev der drømt om frihed. Muligheden for at gøre lige det, den enkelte havde lyst til. Uden at risikere straf, eller i værste fald miste livet. Drømmene var nok det vigtigste brændstof, der holdt modet oppe hos befolkningen. Og fik alle, der levede dengang, igennem de fem forbandende år.

I denne tid, tæt på jul, bliver der også drømt. Mange børn er heldigvis lykkeligt uvidende, om de risici coronaen betyder for os mennesker. Både set i relation til sygdom, men også i forhold til, at nogen mister deres levebrød, og dermed får tilværelsen ændret. Der bliver drømt om gaver, om samvær med familie og måske venner. Nogen vi ikke har set i mange måneder, og som julen normalt er en oplagt chance til, at få kontakt med.

Skal vi lade det blive ved drømmen? De ”høje herrer i København” ser allerhelst, at vi isolerer os hver især og undgår kontakt med andre. Bekymringen for smittespredning er stor. Uagtet, at de fleste syge og smittede befinder sig i den østlige del af landet eller de store byer, bliver vi alle pålagt de samme begrænsninger. Så vi må nøjes med at drømme om, at julemanden kommer til Brugsen. Eller at vi kan rejse til enten varmen eller sneen.

En af mine bekendte havde planlagt en skirejse med en flok veninder i uge tre. Skrinlagt, som verden ser ud lige nu. Og ikke udsigt til bedring. Så hun må drømme om det hvide og kolde syd. Jeg er mere til sol og varme. I 2019 brugte jeg en uge på Fuertoventura, med adskillige timers daglig træning. God mad og godt selskab var der også. Rejsen i år faldt tidligt til jorden, da vi fik begrænsninger overalt. Så jeg må drømme, og nøjes lige nu med at træne kroppen herhjemme.

Og så bruger vi drømme til at være kreative. Den moderne teknik kan få os på rejse, og skabe sammenhold. Vi er nogle stykker, der mødes til virtuel træning. Starter et møde på nettet, og så knokler vi på livet løs derhjemme i stuen, på loftet eller andre steder, hvor pladsen er til det. Ikke det optimale, men vi får det næstbedste.

Det handler drømme også om. At sætte sig høje mål, og stille sig tilfreds med lidt mindre. De fleste drenge og mænd drømmer om en sportsvogn. At køre hurtigt, imponere andre med en flot bil og have glæde ved noget næsten unikt. Når så hverdagen byder på en Ford eller Peugeot, må vi indstille os på virkeligheden. Og håbe, at vi har valgt noget, der trods alt er ok et stykke hen ad vejen.

Drømme er også brændstof til udvikling. Som foreningsmenneske er jeg vant til at se ud i horisonten. Drømme om, at den forening jeg bruger kræfter i, formår at skabe gode tilbud og at medlemmerne vil bruge dem. Mange forskere drømmer om at gøre en epokegørende opdagelse. Finde en behandling på en sygdom. Eller opdage nye muligheder for udnyttelse af de råstoffer, vi har i verden. Jeg har lige læst i medlemsbladet Motor fra FDM, at brintbilen er godt på vej til at være brugbar. Så vi kan få elbiler på en ny måde. Til gavn for miljø og jordkloden. En dejlig drøm, hvis vi kan gøre moder Jord lidt mere langtidsholdbar. Så de næste generationer også har et godt sted at leve.

Lige nu drømmer jeg om, at vi snart får solen at se. En lørdag med sol og lys var skøn, men det varede ikke ved. Hvad drømmer du om? Mulighederne er uendelige, og ingen drøm er forkert. Men - nogle drømme har bedst af, at blive en drøm.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Egtved Posten

Stor fejring må vente

Egtved Posten

Hjælp med at opklare mysteriet

Egtved Posten

Klumme: Årets knald?

Egtved Posten

Klumme: Drømme

Annonce