Annonce
Egtved Posten

Klumme: Hvad er der på din tallerken?

Jan Lundsgaard. Klummeskribent på Egtved Posten. Foto: Christina Møgelvang Mosegaard

Ågård: Ved frokostbordet store bededag kom snakken ind på de mange ændringer, som er i vores madvaner. Og hvor forskelligt vi som børn har oplevet, hvad der var dagligdagsmad og hvad der krævede en særlig anledning, for at komme på tallerkenen.

I min barndom i 1960´erne var fisk en fattig spise. Det var obligatorisk en gang om ugen, og Vamdrup rummede udover to fiskebutikker også en fiskebil, som kom forbi en gang om onsdagen. Prisen var lav på både torsk, fladfisk andre arter. Så der blev købt ind til aftensmaden med sigte på indholdet i pengepungen, ikke med tanke på bæredygtighed eller bestandens overlevelse. Til gengæld var kylling søndagsmad. Uagtet at min mor sagtens kunne slå hovedet af fjerkræet og plukke fjerene bagefter. Det har ændret sig markant til i dag.

Fruen i huset er et tiår yngre end jeg og trådte sine barnesko i Horsens. Her var der andre ting på tallerkenen. Igen med tanke på, hvad der var råd til. Sådan var tiden i sidste årtusinde.

Annonce

I dag er det næsten en videnskab at spise rigtigt. Vi ved utroligt meget om vores ernæring og behov for alskens stoffer og vitaminer. Næringsindhold, fedtprocent og proteinindhold er også vigtige faktorer. En anden og medieomsust vinkel på vores mad, er klimaaftrykket. ”De hellige”, som jeg ynder at kalde dem, udskammer alle os der kan lide en kotelet eller en god bøf. Og ja, det koster på klimaet, når vi producerer madvarer. Men vi skal huske at skille skidt fra kanel. Vi har her i Ågård et Naturlaug, der holder kvæg til afgræsning af enge og skrænter langs Vr. Nebel å, der slynger sig gennem kanten af byen. Dyrene holder naturen i ave, afleverer frisk gødning til græsset på engen, og ender deres dage på medlemmernes tallerkener. Alt sammen med natur og klima i mente, og med en god bundlinje.

Vi skal huske, at vi i Danmark ofte er duksene i klassen. Vi gør det ypperste vi kan, for at være både effektive og klimabevidste. En del af det politiske landskab ynder at udstille vores landbrug som miljøsvin. Jeg forstår dem simpelthen ikke. Vi har selvfølgelig nogle landmænd, der vælger de nemme løsninger og ikke altid fornuftige genveje. Men – det er et fåtal. De fleste er stolte af deres erhverv og bedrift, og viser gerne, hvad de producerer til os forbrugere. Og det de sælger, skal igennem adskillige led, før det ender i supermarkedet og på vores tallerken.

Butikkerne er det sted, hvor vi bliver mest påvirkede på vores spisevaner. Hvad er der i køledisken? Og hvad koster det? Det er et vilkår, som mange af os lever under. De politiske korrekte må have meget at vælge imellem og gode tegnebøger. En frilandskylling til tre-fire personer kan snildt koste noget over hundrede kroner; lidt dyrt til en hverdagsmiddag. Det samme med fisk. Kiloprisen er ofte langt over niveauet for både okse- og svinekød. ”Så drop kødet” vil nogle sige. Det er også ok en gang om ugen. Da mine nu voksne børn var små, havde vi en kødløs dag om ugen. Grød, tærte eller en god salat kom på bordet. Og blev spist med velbehag. Vi gjorde det for at variere kosten og spare lidt på pengene. I dag er der længere mellem de stunder, hvor der ikke er animalske produkter til aften. Det er, kompromisser og hvad der efterspørges af de øvrige i huset.

Når vi har med børn at gøre, kan et måltid være noget af en udfordring. Mit barnebarn Conrad på knap seks år elsker havregryn med mælk. Så er han på besøg, kan frokost eller aftensmad være det jeg kalder morgenmad. Men knægten bliver både mæt og tilfreds, og næringen af havregryn er ikke det værste. Hans lillesøster elsker derimod rosiner og nødder. Ikke det mest optimale, at stille sulten i. Med et iltert temperament (hun er tre et halvt år), kan det være en udfordring at ”fodre hende af”. Så kommer både erfaring med børn, tålmodighed og en bestemt tone i anvendelse. Men de skal også lære, hvad der er sundt og nødvendigt for at holde kroppen i gang.

Vi kom langt omkring. Nu venter en lækker hakkebøf med kød fra en af Søren Thomsen kalve – jeg glæder mig. God læselyst med resten af Egtved Posten.

Annonce
Annonce
Egtved Posten

Byrådsmedlem i ny valgkamp: Jeg håber på din stemme til ældrerådsvalget

Annonce
Annonce
Egtved Posten

Det kostede en formand, men nu gennemføres omstridt valg: 'Det kom totalt bag på os, at der ikke var flere kandidater i første omgang'

Annonce
Forsiden netop nu
Egtved Posten

Derfor er Skolestien spærret: Nødvendig kloakseparering er i gang

Egtved Posten

Rørte virksomhedsejere modtog pris: - Vi er så heldige at have vind i alle sejl i øjeblikket

Egtved Posten

Mindeord: Palle ville så gerne nå at blive 100 år, men sådan skulle det ikke gå

Egtved Posten

Den dag Egtved Skole tog på rejse tilbage i tiden: 300-års fejring af skolelivet i byen blev fejret

Egtved Posten

Klumme: Ligestilling

Egtved Posten

Tidsfristen er forlænget: Julen er hjerternes tid, og julehjælpen er nær for de som har brug for den

Egtved Posten

Butikker arrangerer amerikansk lotteri for kunderne

Egtved Posten

Navne: 25 års jubilæum i Lego Koncernen

Egtved Posten

Kendt ansigt blandt mange er nu en del af byens handlende: Christian er specialist i sport hos Sportigan

Egtved Posten

Meget fin dame besøger tøjbutik: Hun er mest grøn og meget naturlig

Egtved Posten

Klumme: Hvor skal vi bo – by eller land?

Egtved Posten

Der bliver heller ikke juleoptog i år: - Men vi skal nok sørge for masser af julestemning alligevel

Egtved Posten

Butikker arrangerer amerikansk lotteri for kunderne

Egtved Posten

Her på skolen går de klædt som i gamle dage: Elever og ansatte fejrer, at det er 300 år, siden byen fik sin skole

Egtved Posten

Klumme: Fokus på trafikken

Egtved Posten

Få overblikket her: De er ude, de er inde, og de er nye - og så mange stemmer fik de

Egtved Posten

Søren Peschardt er indstillet til Dannebrogordenens Ridderkors

Egtved Posten

Lynge nyder sin nye tilværelse i De gamles hjem: - Jeg har endda tid til at lave mad, inden min kone kommer hjem

Egtved Posten

Mød dine lokale kandidater: Henrik Sandholm (K)

Egtved Posten

Mød dine lokale kandidater: Morten Skovlund

Egtved Posten

Mød dine lokale kandidater: Gitte Frederiksen (V)

Annonce