Annonce
Egtved Posten

Klumme: Hvor skal vi bo – by eller land?

Jan Lundsgaard. Klummeskribent på Egtved Posten. Foto: Christina Møgelvang Mosegaard

Egtved: Valget til vores byråd for de kommende fire år er ved afslutningen. Et af de vigtigste punkter, som der skal sættes fokus på, er hvor vi skal bo. Selvfølgelig bestemmer vi hver især, hvor vi lever vores liv. Men mulighederne for at få en god hverdag er i høj grad lagt i hænderne på det nyvalgte byråd. Så hvad prioriterer de?

En af de beslutninger, der har vakt glæde i mit lokalområde, er salget af Møllegrunden.

I Ågård var der indtil for få år siden, en gammel og faldefærdig mølle. Kommunen fik efter mange tilløb købt grunden og fjernet en ruin, som skæmmede byen. Flere forslag har været fremme og nu er et lokalt byggefirma i gang med at opføre huse til udlejning. Noget der er efterspurgt af mange, som bor i byen.

Annonce

Så med de kommunale godkendelser er vores folkevalgte med til at skabe mere liv ”på landet”. Som oftest er det Vejle by, der er i fokus. Posthusgrunden har været meget i medierne, og trafikken i byen er også et hot emne. Og ingen tvivl om, at det er kommunens metropol. Et andet område, der hitter blandt tilflyttere er Børkop. Her er skolen presset til bristepunktet og med et elevtal omkring de et tusinde børn og unge, er grænsen snart nået. Men skal vi som kommune begrænse udviklingen i et byområde? Ja, det kan blive nødvendigt, for at faciliteterne kan følge med.

Oftest er det spørgsmål om Hønen eller Ægget. Skal vi lave boliger, og så udvide børnehave, skole og idrætsfaciliteter bagefter? Eller skal vi se, hvor der er plads, og så få gang i udstykninger og lejeboliger? Vejene må vi heller ikke glemme. Trafikken skal have mulighed for at glide, både biler, cykler og gående. Samtidig skal der være fokus på, at bevare den lokale ånd, som hersker i både de mindre samfund og de enkelte bydele i Vejle.

Jeg mødte et par byrådskandidater foran Dagli Brugsen og fik en snak om den offentlige transport i vores sogn. Som et randområde har vi ikke den optimale kollektive trafik. For os der har kørekort og bil, er problemet til at overse. Men især vores teenagere er ramt, når mulighederne for mobilitet. En artikel i avisen synliggør, at unge i Smidstrup er stavnsbundne efter kaffetid.

I Ø. Starup Sogn er vi lidt heldigere, idet der er busforbindelse til verden udenfor indtil klokken 21. Altså i hverdagene, for weekendtransport med bus er ikke eksisterende. Kan vi med de digitale løsninger som eksisterer, lave en fleksibel og brugbar kollektiv trafik i de områder, hvor passagertallet ikke bugner? Til en pris, som gør det attraktivt at bruge den. Her bør de folkevalgte – sammen med de lokale borgere – gå i tænkeboks, få gode ideer og lave forsøg, for at skabe Danmarks bedste kollektive transport. For gode lokale forhold er med til at holde liv i de mindre samfund rundt omkring Vejle. Og så skal vi selv gøre, hvad vi kan for at bevare det lokale fællesskab. Et eksempel er vores vandforsyning. Her i området har fire mindre vandværker slået pjalterne sammen, for at fremtidssikre rent vand til borgerne. Med frivillige til at stå i spidsen i bestyrelsen og træffe de nødvendige beslutninger, så det også i årene fremover er muligt at bo på landet.

Nu skal vi ikke lægge alt på skuldrene af de få ”byrødder” i Vejle. Vi har også selv et ansvar for at holde liv og få en god hverdag, der hvor vi hver især har valgt at bosætte os. Som husejere bør vi sørge for at holde veje og stier i god stand og præsentable. Klippe hækken og græsplænen, så villavejene ser indbydende ud. I byen har de mange, som bruger den hver dag, også en aktie i, at den er præsentabel. En tom øldåse eller henkastet pizzabakke er med til at skabe rynken på næsen. Eller hvis en husejer ikke holder huset vedlige, så standen afviger markant fra naboerne. Vi skal ikke optræde som smagsdommere, men ofte er det små ting, som giver et træls billede på nethinden.

Hvor skal vi bo? Jeg er overbevist om, at det er op til os selv – hver især. Når rammerne er gode og mulighederne passer til den enkelte, falder brikkerne på plads og vi kan slå os ned. By eller land? Vælg selv – alt efter hvor du er i dit liv og hvad du har brug for. God læselyst med resten af Egtved Posten.

Annonce
Annonce
Egtved Posten

Det kostede en formand, men nu gennemføres omstridt valg: 'Det kom totalt bag på os, at der ikke var flere kandidater i første omgang'

Annonce
Annonce
Egtved Posten

Rørte virksomhedsejere modtog pris: - Vi er så heldige at have vind i alle sejl i øjeblikket

Annonce
Forsiden netop nu
Egtved Posten

Julen er hjerternes tid, og julehjælpen er nær for de som har brug for den

Egtved Posten

Mindeord: Palle ville så gerne nå at blive 100 år, men sådan skulle det ikke gå

Egtved Posten

Klumme: Ligestilling

Egtved Posten

Kendt ansigt blandt mange er nu en del af byens handlende: Christian er specialist i sport hos Sportigan

Egtved Posten

Butikker arrangerer amerikansk lotteri for kunderne

Egtved Posten

Meget fin dame besøger tøjbutik: Hun er mest grøn og meget naturlig

Egtved Posten

Navne: 25 års jubilæum i Lego Koncernen

Egtved Posten

Klumme: Hvor skal vi bo – by eller land?

Egtved Posten

Der bliver heller ikke juleoptog i år: - Men vi skal nok sørge for masser af julestemning alligevel

Egtved Posten

Her på skolen går de klædt som i gamle dage: Elever og ansatte fejrer, at det er 300 år, siden byen fik sin skole

Egtved Posten

Butikker arrangerer amerikansk lotteri for kunderne

Egtved Posten

Få overblikket her: De er ude, de er inde, og de er nye - og så mange stemmer fik de

Egtved Posten

Klumme: Fokus på trafikken

Egtved Posten

Lynge nyder sin nye tilværelse i De gamles hjem: - Jeg har endda tid til at lave mad, inden min kone kommer hjem

Egtved Posten

Søren Peschardt er indstillet til Dannebrogordenens Ridderkors

Egtved Posten

Mød dine lokale kandidater: Henrik Sandholm (K)

Egtved Posten

Mød dine lokale kandidater: Morten Skovlund

Egtved Posten

Mød dine lokale kandidater: Gitte Frederiksen (V)

Egtved Posten

Byrådsmedlem efter tv-indslag: Cykelstier er ikke overflødige - heller ikke i landområderne

Egtved Posten

Derfor mister Vester Nebel sin eneste selvstændige bager: - Jeg har i en periode haft en arbejdsdag på 17 timer, og det holder ingen jo til

Egtved Posten

Mød dine lokale kandidater: Lars Schmidt (V)

Annonce