Annonce
Egtved Posten

Klumme: Krænkelser

Jan Lundsgaard. Klummeskribent på Egtved Posten. Foto: Christina Møgelvang Mosegaard
Annonce

Ågård: Det er svært at undgå krænkelser. Efterhånden er alt og alle krænket over et eller andet. Det startede med lidt forsmåethed, gik over i forurettelse og endte med den store ”surhed”. Nu er vi landet på, at også fortiden gør os krænkede.

Det gør ondt på mig. Min barndom er fyldt med gode minder, som jeg åbenbart ikke må fortælle om. Vi spiste Eskimo-is ved ishusene rundt i Vamdrup, og hos købmændene fik vi negerboller; både med og uden kokos. Elefantens vuggevise husker jeg også, og alt sammen er det fra en tid, hvor vi tog de benævnelser for et navn – og ikke andet. I dag bliver jeg skammet ud, når skumbollen med chokolade bliver omtalt som negerbolle!

Det er som om, at muligheden for at støde eller fornærme overtrumfer vores ytringsfrihed. Det gør ondt langt ind i sjælen på mig. Jeg har altid lagt stor vægt på muligheden for at sige min mening. Med tanke på, om det kan være sårende for andre. Min religionslærer i realskolen var god for debatten om den hvide løgn. Han accepterede den, hvis formålet var at skåne medmennesket for et nederlag. Hvis en kage til gæsterne ikke var helt som ventet, eller en kjole til en pige ikke det smarteste og hun spurgte om vores mening. Så var det ok i hans optik, at pakke budskabet pænt ind.

Vi er vendt 180 grader i mange henseender. Jeg hørte en kvinde i radioen, som var krænket over et afslag på optagelse i et seniorbofællesskab. Hun levede i et lesbisk forhold, og var overbevist om, at det var årsagen. Må vi ikke sige nej tak, hvis vedkommende kan føle sig krænket? Hvem du bor eller går i seng med er mig uvedkommende. Men at vi skal tage det med i en vurdering af eksempelvis et ansættelses- eller boligforhold, er det at udnytte situationen. Hvis bofællesskabet ikke ønsker hende som frænde? Så har de naturligvis lov til at sige nej til ansøgningen. OG det må hun så acceptere.

I vores kulturskatte er der også gang i den sorte tusch. Utallige er de eksempler jeg har hørt, hvor gode kendte sange bliver ændret. Fordi teksten, som er skrevet i en anden tid og tidsbillede, nu kan krænke. Det er i min optik en krænkelse af mine minder. For jeg er opvokset med netop de ord og de billeder, som de giver mig, når sangene synges eller bøger læses. Også de ironiske passager er til debat. Mange nydanskere har svært ved at forstå vores ironi og ordspil. Skal vi så bare strege fortiden, og tilpasse os dem der råber op. NEJ.

Den danske kolonitid i Vestindien er nok et eksempel på dette. Vi havde jordbesiddelser, som mange andre lande. Vi brugte slaver, som selvfølgelig ikke er menneskeligt. Men det var en del af datidens kultur. Skal vi fornægte det i dag? Nej, tværtimod. Historien, og de mange fejl vi som mennesker har lavet, skal bruges til at lære af. Så vi bliver bedre til omgås hinanden, og leve i fred og fordragelighed. Statuer skal ikke væltes. Det er ok at lave en tilføjelse til historien, at vi har ændret vores menneskesyn. Men at forsøge at slette fortiden, det er umuligt.

Det er nogle gange som om, at vi glemmer andre og kun ser egne interesser. Når beboere i eksempelvis København får ødelagt livet af støjende og svinende unge, er de ikke krænkede. De er ramt af dårlig opførsel fra unge, som ikke respekterer andre. De unge krænker derimod individets pligt til at tage hensyn til hinanden. Deres fest natten igennem er ikke i orden, når den inddrager nogen, som ønsker at bo i fred.

Hvis jeg har krænket nogen af jer læsere med mine ord, har jeg et godt råd. Tænk på, at jeg har skrevet indlægget med et glimt i øjet. Og med den hensigt, at skabe eftertanke hos jer, der læser klummen. Hvis vi kan blive lidt mere tolerante. Forsøge at opfange formålet med et budskab og ikke bare se ord eller billeder. Så er vi på vej til at forstå vores ytringsfrihed – som jeg ser den skal bruges.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Egtved Posten

En aften med dansk musik

Annonce
Forsiden netop nu
Egtved Posten

Corona-aflysninger på stribe

Egtved Posten

Klumme: Feministisk heksejagt

Annonce