Annonce
Egtved Posten

Klumme: Lyset er på vej

Jan Lundsgaard. Klummeskribent på Egtved Posten. Foto: Christina Møgelvang Mosegaard
Annonce

Ågård: Hurra. Her på kanten af kyndelmisse er det blevet helt tydeligt. Vi er på vej mod lyset og det dejlige forår. Ikke at det er lige om hjørnet, men det kan ses. Jeg sidder og kigger ud af vinduet, og nyder skumringen. Det er stadig lyst mod vest og klokken er 17.20 – Fedt!

Vi har brug for lyset. Både til vores fysik med optankning af D-vitamin, og ikke mindst vores mentale side, der trænger til at blive ladet op. Mange er lidt nede i kælderen om vinteren. De bliver, om ikke deprimerede, så triste i sindet, når dagene både er korte, mørke og tilmed fyldt med skyer.

Hvad kan vi gøre? Nogle er dumdristige og rejser udenlands til sol og varme. Ikke det smarteste, når de fleste forsøger at overholde de restriktioner, som vores folkestyre har pålagt os. Andre sørger for, at labbe de solstråler i sig, som trods alt dukker op med jævne mellemrum.

Efter en lang dag på hjemmekontoret, hvor det ene møde afløste det andet, trak jeg i vandretøjet. Hunden fik snoren på, og så gik vi en rask tur ved åen og rundt i området. Indsnusede den friske og vinterkolde luft. Mærkede kulden bide i kinderne, og solen lune, trods frostvejr i luften.

Når jeg færdes ude efter mørkets frembrud, er der en markant forskel til tidligere år. Rigtigt mange har stadig lyskæder tændt. De gule lygter giver både pejlemærker at gå efter. Og de markerer også, at her lever mennesker. Vores gadelys er fint til orientering. Det andet er med til at skabe hygge og varme. Noget jeg suger ind i sjælen.

Tankerne flyver, når jeg sidder foran tastaturet. Havde jeg været på Grønland, var det mørkt i adskillige uger endnu. Modsat Ækvator, hvor dag og nat er lige lange – året rundt. Jeg er taknemmelig for, at vi har de fire årstider her til lands. Det er med til at give forventning, glæde og nogle gange skuffelser. Når forårets komme lader vente på sig. Når vi får en kanonvarm sommer, så selv Italien eller Grækenland bliver overhalet. Eller når regnen spolerer glæden over en tur i skoven eller til stranden.

Snart er det tid til at gå i haven og gøre klar til de mange aktiviteter, som foråret bringer med sig. Sidste år lavede vi et lille krydderurtebed ved terrassen. Det skal gøres rent og måske skal der ændres i afgrøderne. Orangeriet skal have en overhaling, møblerne skal ud på fliserne og grillen ligeså. Der skal gang i hakke og rive. Ikke min favoritdisciplin, men det hører med til at være husejer. Måske skal der plantes nogle små blomster i krukker. Og vi får med garanti snart vintergækkernes små nikkende hoveder at se, når de skyder op i haverne og skovbunden.

Lyset er på vej. Det signaler, at vi går mod noget positivt. Tænk på udtrykket ”der er lys for enden af tunnelen”. Det passer også på den situation, vi er blevet kastet ud i med Corona-restriktionerne. De bliver desværre ikke fjernet med det første. Men jo flere der får en vaccine, og jo lavere smittetallet bliver, så kommer vi fremad mod det liv, vi næsten har glemt. Alle har noget, de vil kaste sig over som det første, når begrænsningerne er væk. Jeg vil nyde at få lov til, selv at vælge hvor og hvad jeg vil lave. Samværet med andre i både sport og arbejde er virkelig savnet. Vi er jo en social race, der trives i fællesskaber.

Noget kan vi gøre alene. Eksempelvis det at læse denne klumme. God onsdag til jer alle.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Egtved Posten

20 år med mode og mennesker

Egtved Posten

Udstiller i kommunens kantine

Egtved Posten

Vi mangler deltidsbrandmænd

Egtved Posten

Klumme: Lyset er på vej

Annonce