Annonce
Egtved Posten

Klumme: Mundbind og vinterdæk

Jan Lundsgaard. Klummeskribent på Egtved Posten. Foto: Christina Møgelvang Mosegaard

Ågård: For mange juleøl? Er gløgg´en steget ham til hovedet? Hvad pokker har de to ting med hinanden at gøre?

En hel masse. Fællesnævneren er både ”pas på dig selv” og ”pis hensyn til andre”. Som mangeårig bilist, og med et kørselsbehov på omkring 50.000 km om året, har jeg de sidste årtier haft vinterdæk på bilen, når vi kommer til november måned.

I de seneste år har vi ikke set meget sne. Men det er stadig koldt. Så for mig er den optimale løsning to sæt dæk. Et til varme og et til kulde. Og fagkundskaben er ikke i tvivl. Når vi har temperaturer under 7 grader, er der behov for vinterdækkene. Jeg taler af bitter erfaring.

Annonce

For 4-5 år siden var jeg på weekend i Kollund med mine store børn. Morten skulle køres til firmafest lørdag eftermiddag i Kolding. På vejen tilbage kom der et kraftigt snevejr, som gjorde vejen glat. Mondeo´en kom i skred midt på motorvejen, kom ud i midten og kurede langs autoværnet. Det kostede en bulet side på bilen, hjertet oppe i halsen og nogle forskrækkede børn, da de efterfølgende så resultatet. Vinterdækkene? De skulle på mandag morgen. Det var så to dage for sent!

Alternativt skal bilister på sommerdæk ”liste” sig afsted i koldt og fedtet føre. Til fare for sig selv og ikke mindst gene for andre bilister, der har været forudseende og fornuftige; at vælge de rigtige dæk til årstiden.

Mundbind er i samme kategori. Mange bærer dem for at beskytte sig selv. Og nogle også for at tage hensyn til andre. Vi kan diskutere virkningen, den er der delte meninger om. Både blandt fagfolk og menigmand. Men essensen er, at vi forsøger at opføre os fornuftigt i forhold til den aktuelle situation.

Indendørs blandt mange andre bør det nedsætte risikoen for smittespredning. Ligesom håndsprit også gør. Og vi kan se, at vi påvirker hinanden. Når andre spritter hænder, gør vi da det samme. På vej ind i supermarkedet. Eller ved frokostbordet på jobbet. Gør vi det korrekt, virker det også på at mindske spredning af uønskede ”baciller”.

Her i skrivestuen kigger jeg ud i en mørk have. Om lidt går turen til den anden ende af byen. Fitness-holdet kalder. Et must er godt med lys på cyklen. Hjelmen på. Og så huske en refleksvest. Mange af os går med mørkt tøj, noget som gør os næsten usynlige for bilister. Det er hjælp til selvhjælp at være synlig i trafikken.

Især de unge mennesker har svært ved at se logikken. Jeg har prøvet at fortælle de mørke unge, jeg møder, at deres forældre vil være kede af, at de måske bliver kørt ned. Hvis de får muligheden for at kigge ud af forruden på bilen, opdager de, hvor svært det er at se mørke fodgængere eller cyklister. Oplysning er vigtig; i mere end en forstand.


Så når vi gør noget, der gavner os selv, vil det ofte også være til glæde for andre.


Så når vi gør noget, der gavner os selv, vil det ofte også være til glæde for andre. Det kan være at parkere rigtig i de opmærkede båse. Så der plads til biler i dem ved siden af. Eller landmanden, der planter blomster langs markerne. De hjælper med til, at bierne kan bestøve kornet. Samtidig med at de pynter og giver os alle glæde.

Nå, nu kom jeg langt væk fra dagens intro i klummen. Det er nok nisserne, der spiller mig et puds. Julen nærmer sig jo med hastige skridt. De mange traditioner, hvor vi pynter op i stuerne og udenfor. Med kravlenisser, kugler og lys. Det giver lidt glæde i mørket. Og så kom jeg tilbage på sporet. Glæde for både mig selv og andre, der kigger på.

Annonce
Annonce
Egtved Posten

Se billederne: En æra sluttede i Fynslund - Sepp sagde farvel som aktiv i fodbold

Annonce
Annonce
VEJLE

Vejle Spildevand skal opspore corona i vandet fra dit toilet: Smitten kan måles i kloakken, inden du bliver syg

Annonce
Forsiden netop nu
Egtved Posten

Aktivitetscenter melder ud: Handymænd, besøgsvenner og aktiviteter kører igen i højt gear efter den lange nedlukning

Egtved Posten

Egtved summede af liv i lørdags

Egtved Posten

Per kan fejre 25-års jubilæum i Lego Koncernen

Egtved Posten

Det er over 70 år siden: Nu dukker minderne ud af buskadset, og noget vækkes til live

Egtved Posten

Tucan Club kåret som en af Europas bedste

Egtved Posten

Lørdag blev Regner hyldet for noget, som ikke ret mange kan bryste sig med

Egtved Posten

Tyveknægte smadrede ruder og stjal festtøj og overtøj

Egtved Posten

Egtved er klar til at vise sig frem for voksne og børn

Egtved Posten

Hos Ulvedal er der nu gået 35 år med ost på menuen

Egtved Posten

Efterskole og friskole vil bygge til for 40 millioner kroner

Egtved Posten

Fredag aften siger Sepp Piontek definitivt farvel til det aktive fodboldliv: Det sker i en lillebitte by, der bliver løbet over ende

Egtved Posten

Oldboyslandsholdet vs det lokale oldboyshold i Fynslund

Egtved Posten

Nu har du muligheden for selv at grave en sensation op af mulden: Arkæologer inviterer borgere med til udgravning ved Egtvedpigens grav

Egtved Posten

Jeg kunne se deres skygger nede på landevejen. Det var ikke sjovt: Olga fyldte for nyligt 100 år. Læs hendes særlige historier her

Egtved Posten

Kan vi ikke blive enige om, at nu har vi haft cykelløb nok her for de næste par år?

Egtved Posten

Cykelklub i replik: Vi ved, at kommunikationen med mange Egtved-borgere gik galt, og det tager vi til efterretning

Egtved Posten

Dameaften på vej: Multikunstner og forfatter taler om livsglæde i med- og modgang på en lyserød aften

Egtved Posten

Mødet mellem kunstneren og publikum: Fire lokale kunstnere åbner dørene

Egtved Posten

Bliv klogere på HPV-vaccinen på apoteket i Egtved

Egtved Posten

Information fra Egtved Vandværk: Større renoveringsarbejde er gået i gang

Egtved Posten

Bagerdatter er avisens nye mediekonsulent

Annonce