Annonce
Egtved Posten

Klumme: Mundbind og vinterdæk

Jan Lundsgaard. Klummeskribent på Egtved Posten. Foto: Christina Møgelvang Mosegaard
Annonce

Ågård: For mange juleøl? Er gløgg´en steget ham til hovedet? Hvad pokker har de to ting med hinanden at gøre?

En hel masse. Fællesnævneren er både ”pas på dig selv” og ”pis hensyn til andre”. Som mangeårig bilist, og med et kørselsbehov på omkring 50.000 km om året, har jeg de sidste årtier haft vinterdæk på bilen, når vi kommer til november måned.

I de seneste år har vi ikke set meget sne. Men det er stadig koldt. Så for mig er den optimale løsning to sæt dæk. Et til varme og et til kulde. Og fagkundskaben er ikke i tvivl. Når vi har temperaturer under 7 grader, er der behov for vinterdækkene. Jeg taler af bitter erfaring.

For 4-5 år siden var jeg på weekend i Kollund med mine store børn. Morten skulle køres til firmafest lørdag eftermiddag i Kolding. På vejen tilbage kom der et kraftigt snevejr, som gjorde vejen glat. Mondeo´en kom i skred midt på motorvejen, kom ud i midten og kurede langs autoværnet. Det kostede en bulet side på bilen, hjertet oppe i halsen og nogle forskrækkede børn, da de efterfølgende så resultatet. Vinterdækkene? De skulle på mandag morgen. Det var så to dage for sent!

Alternativt skal bilister på sommerdæk ”liste” sig afsted i koldt og fedtet føre. Til fare for sig selv og ikke mindst gene for andre bilister, der har været forudseende og fornuftige; at vælge de rigtige dæk til årstiden.

Mundbind er i samme kategori. Mange bærer dem for at beskytte sig selv. Og nogle også for at tage hensyn til andre. Vi kan diskutere virkningen, den er der delte meninger om. Både blandt fagfolk og menigmand. Men essensen er, at vi forsøger at opføre os fornuftigt i forhold til den aktuelle situation.

Indendørs blandt mange andre bør det nedsætte risikoen for smittespredning. Ligesom håndsprit også gør. Og vi kan se, at vi påvirker hinanden. Når andre spritter hænder, gør vi da det samme. På vej ind i supermarkedet. Eller ved frokostbordet på jobbet. Gør vi det korrekt, virker det også på at mindske spredning af uønskede ”baciller”.

Her i skrivestuen kigger jeg ud i en mørk have. Om lidt går turen til den anden ende af byen. Fitness-holdet kalder. Et must er godt med lys på cyklen. Hjelmen på. Og så huske en refleksvest. Mange af os går med mørkt tøj, noget som gør os næsten usynlige for bilister. Det er hjælp til selvhjælp at være synlig i trafikken.

Især de unge mennesker har svært ved at se logikken. Jeg har prøvet at fortælle de mørke unge, jeg møder, at deres forældre vil være kede af, at de måske bliver kørt ned. Hvis de får muligheden for at kigge ud af forruden på bilen, opdager de, hvor svært det er at se mørke fodgængere eller cyklister. Oplysning er vigtig; i mere end en forstand.


Så når vi gør noget, der gavner os selv, vil det ofte også være til glæde for andre.


Så når vi gør noget, der gavner os selv, vil det ofte også være til glæde for andre. Det kan være at parkere rigtig i de opmærkede båse. Så der plads til biler i dem ved siden af. Eller landmanden, der planter blomster langs markerne. De hjælper med til, at bierne kan bestøve kornet. Samtidig med at de pynter og giver os alle glæde.

Nå, nu kom jeg langt væk fra dagens intro i klummen. Det er nok nisserne, der spiller mig et puds. Julen nærmer sig jo med hastige skridt. De mange traditioner, hvor vi pynter op i stuerne og udenfor. Med kravlenisser, kugler og lys. Det giver lidt glæde i mørket. Og så kom jeg tilbage på sporet. Glæde for både mig selv og andre, der kigger på.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Egtved Posten

Stor fejring må vente

Egtved Posten

Hjælp med at opklare mysteriet

Egtved Posten

Klumme: Årets knald?

Egtved Posten

Klumme: Drømme

Annonce